Home Zelfvertrouwen Onzeker door verliefdheid + Foolproof tips

Onzeker door verliefdheid + Foolproof tips

by lucas van wateringen
1,K views

Hoe ontstaat onzekerheid bij verliefdheid

De meeste mensen worden altijd een beetje onzeker als je verliefd bent en je niet zeker weet of jouw nieuwe vlam datzelfde voelt. Want de meeste onzekerheid komt uit de verwachting dat je misschien afgewezen kan worden.

Mensen zijn kuddedieren en we hebben elkaar nodig. Daarbij leefden we vroeger in groepen van 50-200 mensen waar iedereen een taak had en het noodzakelijk was dat die taak goed werd uitgevoerd, anders zorgden dat voor grote problemen (bijvoorbeeld jagen) Maar als die taak niet goed werd uitgevoerd dan was er een kans dat je uit de groep werd gezet en je had de groep nodig om te overleven. Als je dus uit de groep werd gezet, was het waarschijnlijk dat je het niet zo overleven.

Hier vanuit kijkend, hebben we een soort radar ontwikkeld wie ons eventueel kan afwijzen, maar ook al een geërfd pijn stuk van afwijzing.

Dus enerzijds ben je op zoek, zal diegene mij afwijzen of niet en tegelijkertijd voel je af en toe al een beetje de afwijzing. Dit kan al voor verwarring en onrust zorgen en zeker bij tieners die in de lastige puber fase zitten.

Dat is één aspect van de oorzaak dat je onzeker wordt als je verliefd bent.

De andere oorzaak is oud onverwerkt verdriet ofwel trauma. Dit kunnen vrij onschuldige trauma’s zijn en/of grote trauma’s.

Heel veel trauma’s hebben als thema afwijzing. Werd je bijvoorbeeld vaak genegeerd door je ouders of vrienden? Ben je gepest of niet serieus genomen? Of werd je broer of zus altijd voorgetrokken? Zo zijn er legio van voorbeelden te noemen die kunnen voelen als afwijzing en waarbij als je het niet goed verwerkt een trauma kan worden.

Zo heb je twee dingen die als ze samen komen voor een hoop verwarring kunnen zorgen. Toch heeft niet iedereen hier last van, of in ieder geval niet in hele hoge mate. Wat doen die mensen anders? Om hierachter te komen ga ik je wat tips geven, waardoor je makkelijker kan omgaan met onzekerheid als je verliefd bent.

stop met zelfafwijzingStop met zelfafwijzing

Je bent zoals je bent en je bent goed zoals je nu bent. Dat wil niet zeggen dat je in de toekomst jezelf nog kan ontwikkelen, maar zelfvertrouwen kweken begint bij de zelfacceptatie dat je nu goed genoeg bent. De volgende tip heeft hier ook een beetje mee te maken.

Accepteer als je onzeker en nerveus bent

Vaak als we onze crush tegenkomen kunnen er onzekere gevoelens en/of nervositeit ontstaan. Dit is niks om je voor te schamen en dit is gewoon hoe je op dat moment bent. Hoe meer je oké bent dat je af en toe nerveus bent rondom je crush hoe sneller je relaxter wordt en je meer zelfvertrouwen krijgt. Hoe meer je dit oefent, hoe meer zelfacceptatie je krijgt en dat is ook goed voor de gedurende tijd van je leven.

Ga van het beste uit

Natuurlijk kan er iets uitkomen waarvan je eigenlijk al dacht dat het zo zou gaan. Maar is het niet vaker zo dat het veel vaker anders gaat dan dat je denkt? Waarom dan niet alvast denken dat het een goede uitkomst heeft en dat die situatie jouw grootste goed dient?

Want op deze manier kom je de volgende keer met (zelf) vertrouwen en positiviteit die persoon tegen en dan is het veel waarschijnlijker dat de situatie zich positief zal buigen, omdat je dat vertrouwen hierin had.

Zodra je in doemdenken vervalt, neem je zelf dan bij de hand en stel je positieve en mooie dingen voor en blijf dit herhalen. Het is alsof je naar de sportschool gaat. Als je het blijft trainen dan komen er vanzelf mooie resultaten.

Zoek wat afleiding

Zoek wat afleiding

Soms als je onzeker bent kan je obsessief met jezelf en die ander bezig zijn. Stap daar uit, je creëert hiermee allerlei verhaallijnen en verwachtingen die vaak toch niet uitkomen en je kan er ook nog extreem onzeker van worden.

Daarom zet een leuke of spannende film op en verzet even je gedachten en emoties. Je kan ook gaan wandelen of even iets sociaals doen met je vrienden. Het gaat hier vooral om de obsessieve gedachtepatronen te doorbreken. Vaak ook omdat ze leiden tot cirkelredenatie en het vaak moeilijk is om er nog uit te komen.

Blijf sociaal actief

Mensen die erg onzeker worden als ze verliefd zijn, hebben vaak ook meer moeite met het sociale contact. Het kan zelfs de reden zijn waarom ze zo onzeker zijn tijdens de verliefdheid.

Daarom is het erg goed om je sociale vaardigheden hierin te trainen. En dan bedoel ik gewoon met je vrienden lekker weg gaan, of gewoon in je eentje een kopje koffie of een biertje aan de bar drinken. Blijf gewoon lekker in het hier en nu en vraag maar wat aan de barkeeper of wie dan ook. Doe wat extra social skills op zodat je meer vertrouwen krijgt om iemand mee uit te vragen en een goed gesprek kan onderhouden.

Niet alles hoeft perfect

Niet alles hoeft perfect

Veel mensen die onzeker zijn neigen naar perfectionisme. Maar god wat kan imperfectionisme je onzeker maken. Alles alles precies goed moet en je bent hierover ook nog eens onzeker, dan leg je een enorme druk op jezelf op. Doe dit dus ook niet, of probeer het in ieder geval.

Herhaal iedere keer deze zin in je hoofd als je neigt naar perfectionisme: Ik ben wie ik ben en ik ben oké, Ik ben wie ik ben en mag een fout maken. Ik ben wie ik ben en accepteer mijzelf volledig.

Pak uit met je mooiste kleren

Wat erg kan helpen als je wat onzeker bent over je date, is om jezelf prachtig aan te kleden. Hierbij is niet alleen de kleding van belang, maar ook uiterlijke verzorging en misschien is dat nog wel belangrijker.

Kies kleren uit die die jouw authentieke zelf vertegenwoordigen. Dat is handig voor als je toch wat onzeker wordt en de woorden er moeilijker uit komen. Je hebt dan in ieder geval de kleren aan die wat tegen je nieuwe date wat zeggen.

Omarm je onzekere gveoel

Zoals ik in het begin al aangaf komt deels de onzekerheid door verliefdheid voort uit trauma’s. Het negeren, de afwijzing en soms ook het verwaarlozen. Al deze oude gevoelens kunnen aangeraakt worden als je weer verliefd wordt op iemand.

Bij alle oude emoties, maar ook die in het Nu worden gecreëerd is het goed om dat gevoel te omarmen.

Het omarmen gaat een beetje hetzelfde zoals je doet met een kind die je dierbaar is, alleen nu gaat het om jezelf. Pak het gevoel beet met je bewustzijn (zoals je bijvoorbeeld je hand of je teen kan voelen) en troost het, toon het begrip en wees liefdevol naar dat gevoel. Je zal merken dat het al snel rustiger gaat worden in je gevoel en dat je ook minder onzeker wordt.

Je haalt daarmee de pijn uit het Nu en je lost ook gelijk de oude emoties en patronen mee op.

Conclusie onzeker door verliefdheid

Conclusie onzeker door verliefdheid

Verliefdheid is iets geweldigs, maar er kleeft ook iets angstaanjagends aan. Namelijk het sterke gevoel van afwijzing. Zeker als je al onzeker van aard bent kan dit erg groots aanvoelen.

Daarom is het goed om aan zelfacceptatie oefeningen te doen en proberen jezelf niet af te wijzen. Want uiteindelijk kan alleen jij jezelf afwijzen en hoe minder jij jezelf afwijst, hoe minder snel andere dit zullen doen.

Mijn tips gaan je hier zeker bij helpen en wie niet waagt, wie niet wint. Succes bij het veroveren van je nieuwe vlam!

Succesvolle groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info