Home Zelfvertrouwen Onzeker door social media + Ultieme tips

Onzeker door social media + Ultieme tips

by lucas van wateringen
548 views

Social media is helemaal niet zo goed voor ons als dat we soms denken. Als volwassene is het wat makkelijker te filteren wat bij je binnenkomt, maar voor tieners en pubers is dit veel lastiger.

Er kunnen dingen als depressie, angst en weinig zelfvertrouwen ontstaan door het constant kijken naar social media.

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor deze mensen in kwestie, daarom wil ik graag uitwijden hoe je hier het beste mee om kan gaan aan de hand van een aantal tips

Lees je mee?…

onzeker
De negatieve aspecten van social media

Als je wat onzeker bent over jezelf en je kijkt naar de grote influencers die het goed doen met een hoop geld en een mooi uiterlijk, dan kan je al snel in vergelijken gaan vervallen. Vaak is angst, depressie en weinig zelfvertrouwen door deze social media het gevolg.

Mensen hebben vaak het idee dat hun leven minder waard is of er minder toe doet. Natuurlijk is niets minder waar, het kan zelfs zijn dat deze influencers helemaal niet gelukkig zijn en zelfs wel met jou zouden willen ruilen. Want zo’n leven neemt veel stress en druk met zich mee.

Daarnaast heb je ook nog de verslaving van social media. Social media zou zogenaamd gecreëerd zijn om met meer mensen te verbinden. Maar niks is minder waar. Vaak zie je in gezelschap dat ze vaak nog op hun telefoons zitten te scrollen en te kijken of ze extra likes hebben gekregen.

Hoe kan je dan verbinden? Omdat de jacht op likes en shares een dopamine boost geeft zit hier ook een sterke verslavende component in. Zo kunnen kinderen al vanaf een jaar of 5 hun hersenen programmeren vanuit een verslaving structuur.

En het ergste is, de echte verbinding met hun leeftijdsgenoten missen ze, waardoor ze belangrijke sociale skills niet ontwikkelen. Ook doordat ze de verbinding missen met hun peers, worden ze vaak eenzaam, angstig en depressief. Kortom, teveel social media kan je erg onzeker maken en bij tieners vooral onzekerheid over hun lichaam

Onzeker door social media + Ultieme tips
Tips om minder onzeker te worden door social media

Kijk niet meer dan 3 keer per dag op social media

Social media is zo gemaakt dat het verslavend moet werken en dat is ook precies wat het doet. Hoe stop je zoiets? Door je levenssituatie beter te maken en weinig aan social media te doen.

Doe het niet meer dan 3 x per dag en als je het kan afbouwen tot weinig of niks dan is dat ideaal. Je mag namelijk het patroon doorbreken van constant op je telefoon zitten en hoe minder je op de telefoon zit hoe minder dingen je ziet waarover je onzeker kan worden.

Stop met vergelijken

Vergelijken is iets wat we helaas allemaal wel eens doen, maar het wordt een probleem als we mensen gaan vergelijken die erg succesvol en bloed aantrekkelijk zijn en onze eigen levens daardoor minder interessant gaan vinden.

Want wat betekent succesvol eigenlijk? Iedereen heeft daar z’n eigen definitie van. Maar mijn definitie is: Het vermogen te hebben jezelf gelukkig te maken en dit met andere kunnen delen.

Volgens deze definitie kan een vuilnisman of een huisvrouw prima in dit rijtje thuishoren. Sterker nog ik durf te wedden dat als je mijn definitie hanteert bij een vuilnisman of huisvrouw, dat ze vaak veel gelukkiger zijn dan die zogenaamde influencer die je bekijkt.

Dus stop met vergelijken en beeld je niet in dat andere mensen gelukkiger zijn dan jij. Het kan zo zijn, maar uiteindelijk blijven we allemaal mensen die pittige uitdagingen hebben in het leven. Daar zijn we allemaal hetzelfde in.

onzeker over post
Voel waarom jij over deze post onzeker wordt

Vaak staan we er helemaal niet bij stil waarom we ergens onzeker over worden. Maar wat raakte jou zo bij die post? Ga eens goed voelen? Deed het je herinneren aan een eerdere situatie? Probeer dit gevoel goed te doorvoelen als je erachter bent gekomen waarom dit gevoel nu aanwezig is. Soms kun je even een traantje laten, maar dan ruim je dat oude gevoel even op. Nu zal de volgende keer zo’n vergelijkbare post je minder onzeker maken als je die leest.

Herinner je aan je eigen doelen of ga ze maken

Natuurlijk is het soms best lastig als je ziet dat andere mensen snel hun doelen behalen en eerlijk, dat kan gewoon pijn doen. Toch hoeft dit niet zo te zijn, want wat zijn jouw doelen eigenlijk? Heb je die al? Ben je ze al aan het behalen of werk je er naar toe?

Er werkt niets zo goed tegen onzekerheid als actie richting je eigen doelen. Want het behalen van doelen geeft zelfrespect, zelfvertrouwen en voldoening. Begin met je eerste doel om niet meer als 3x per dag naar social media te kijken. Zo behaal je gelijk je eerste doel plus je hoeft niet onnodig onzeker te worden als je social media bekijkt.

Bekijk je vrienden en influencers als motivators en niet als competitie

Bekijk je vrienden en influencers als motivators en niet als competitie

Vaak zonder dat we het zelf door hebben beschouwen we onze vrienden en influencers als competitie. Vandaar ook dat we vaak vergelijken en onzeker worden. Beschouw je vrienden ook echt als vrienden en wees blij voor ze als ze bepaalde doelen behalen. Feliciteer ze en wens ze het beste.

Wat betreft de influencers is het belangrijk om te weten dat het hun taak is om op te vallen en zullen daar alles aan doen om dit te bewerkstelligen. Als je dus met influencers gaat vergelijken ‘’verlies’’ je het altijd. In plaats van ze als competitie te zien, zie ze vooral als inspirators. Mensen die je beter maken en waar je van kunt groeien. Op deze manier hoef je niet onnodig onzeker te voelen over wat ze allemaal presteren.

Heb compassie voor je vrienden en wees blij voor zo

Ook hier hebben we vaak niet door dat we soms afgunst hebben naar onze social media vrienden. Dit creeert allerlei negatieve gevoelens naar hun toe, maar ook in ons zelf. Probeer eens compassie met ze te hebben en wees oprecht blij voor ze. Want op het moment dat je echt blij kan zijn over iemand anders zijn prestaties of reizen die ze maken, stelt jou in staat om diezelfde dingen aan te trekken, omdat je in een positieve flow raakt en dat creëert nou eenmaal kansen.

Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je geen kans hebt om onzeker te worden, want je bent immers blij voor ze en je stelt je voor dat dit voor jou ook tot de mogelijkheden behoort. Waarom zou je dan onzeker worden? Dat is het verschil.

ontvolg mensen op social media

Ontvolg mensen die jou bewust slecht laten voelen

Sommige mensen zeggen wel eens: Voordat je depressief gaat voelen, bekijk eerst eens of je bepaalde vrienden hebt die zich als klootzakken gedragen. En dit is een waarheid als een koe.

Je hebt toch best wel nog een aantal mensen die eropuit zijn om jouw onzeker en slecht te laten voelen. Vaak gewoon puur omdat zij zichzelf slecht voelen. Als ze jou dan onzeker maken, voelen ze zich beter over zichzelf.

Hier is ook maar één oplossing voor en dat is om die mensen te ontvrienden. Kan soms even lastig zijn, maar dit is gelijk een training in zelfliefde. Je zal misschien best wat kritiek ontvangen, maar dat moet je er over voor hebben. Niemand heeft het recht jou expres slecht te laten voelen. Kom dus op voor jezelf!

Conclusie onzeker door social media

Social media kan echt funest zijn voor een goed sociaal leven vol met verbinding. Vaak denken we dat het verbinding brengt, maar meestal genereert het het tegenovergestelde effect.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen zodat je minder onzeker wordt door social media, maar eigenlijk is het belangrijkste om zo min mogelijk social media te gebruiken. Ga op zoek naar echte verbindingen met fijne mensen, zodat je voluit kan genieten van het leven.

Zelfverzekerde groet,

Lucas van wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info