Home Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen vergroten van een kind

Zelfvertrouwen vergroten van een kind

by lucas van wateringen
354 views

Een kind opvoeden? Tja, daar krijg je geen opleiding in. En wat nu als het kind erg onzeker is en je niet precies weet wat je moet doen? je lijd vaak net zo erg mee als het kind en daar wil ik vandaag een eind aan maken, of in ieder geval een begin van het einde.

Leer hier tips en oefeningen hoe je het zelfvertrouwen van een kind kan vergroten. Lees je mee?…

Luister naar je kind en neem ze serieus

Als je een kind echt zelfvertrouwen wilt geven, luister naar ze en neem ze serieus. Zelfs als je kind een voor je gevoel nonsense spreekt, luister dan ook naar ze. Als je goed luistert naar een kind, ze aankijkt in de ogen en ze bemoedigend toespreekt, dan groeit het zelfvertrouwen van een kind heel gauw.

De thuisbasis zou de voedingsbron moeten zijn waar ze zelfvertrouwen krijgen. Waar krijgt een kind ultiem zelfvertrouwen van? Precies, een moeder of vader die ze echt ziet. Het geeft een gevoel van veiligheid, acceptatie en zelfvertrouwen. Zie hoe je kind al na een gesprek van 5 minuten kan opknappen. Om dit zelf te kunnen ervaren kun je naar een goede psycholoog in hilversum gaan.

Wees voorzichtig met kritiek

Wees voorzichtig met kritiek

Voorzichtig zijn met kritiek is over het algemeen een goede keuze naar een kind en eigenlijk over het algemeen wel. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je kind niet mag disciplineren. Dat is juist goed voor ze. Ze krijgen ze kaders en grenzen waarin ze kunnen groeien.

Maar als je een onzeker kind hebt, dan zijn ze vaak (over) gevoelig voor kritiek. En, van wie voelt kritiek het meest zwaarst? Juist, van de mensen die je ultiem moeten beschermen en van je houden. Wees dus voorzichtig met kritiek en als je kritiek geeft, probeer opbouwende kritiek te geven en geef er uitleg bij. Uitleggen waarom je kritiek geeft, helpt een kind ook vertrouwen te krijgen in zijn ouders.

Wees bemoedigend en motiverend
Wees bemoedigend en motiverend

Zoals ik al eerder zei is het thuisfront de bakermat voor zelfvertrouwen voor een kind. Hier heb je de kans het kind op de juiste manier te begeleiden en het zelfvertrouwen te geven. Probeer de volgende keer dat je kind bijvoorbeeld een klusje heeft gedaan, hem even te bedanken en leg uit waarom je hem bedankt. Wat maakt het fijn voor jou? Zo krijgt je kind mee hoe belangrijk hij of zij kan zijn voor zijn ouders. Een korte uitleg is voldoende.

Doe dit met de verschillende activiteiten die ze doen. Fiets hij naar school? Geef hem een complimentje. Zegt hij netjes mevrouw en U, spreek hem bemoedigend toe. Zo kun je allerlei dingen verzinnen waarbij je een kind op een eerlijke manier kunt toespreken en waar ze vertrouwen van krijgen.

Nu hoeft dit niet bij elke activiteit, anders kan het kind aan erkenning verslaafd raken, voel voor jezelf aan wanneer dit het beste is.

Begeleid het kind naar een warme en gezellige vriendengroep
Begeleid het kind naar een warme en gezellige vriendengroep

Ondanks dat het kind zelf kiest voor een vriendengroep en we vaak helemaal niet zoveel hierin te zeggen hebben, kan het toch goed zijn om uit te leggen waar een goede vriendengroep uit bestaat en leg hier de voordelen voor het kind uit.

Leg uit dat het samenzijn met vriendjes en vriendinnetjes kan zorgen voor een gevoel van veiligheid, samenhorigheid, gevoelens van positiviteit en liefde. En, dat goede vrienden de basis kunnen zijn, van een gelukkig leven. Leg ze ook uit dat verkeerde vriendengroepen een hoop negatieve gevoelens kunnen opleveren, dat er pestgedrag is, uitsluiting, geroddel en dat je er erg onzeker van kunt raken.

Als je dit goed kunt uitleggen zal de kans een stuk groter zijn dat je kind een betere, positieve vriendengroep zal uitkiezen, omdat zij zelf de voordelen ervan inzien. Dit is wel meer een preventieve maatregel, maar kan al gauw zijn effect hebben, als je kind in een negatieve vriendengroep zit.

Beperk social media tot een minimum

Beperk social media tot een minimum

Social media kan moordend zijn voor kinderen. of ze nu 6, 8,10, 12 of 14 zijn. Negen van de 10 keer zal het kind op langer termijn hier last van krijgen.

Je hebt natuurlijk het pesten op social media, maar ook het zien en gezien worden, wat onrealistische verwachtingen over hun prestaties en uiterlijkheden geeft en waar ze onzeker van kunnen worden.

Daarnaast ligt ook verslaving op de loer. Reken maar dat ze er verslaafd aan raken als je ze 2 uur of langer aan een tablet vast laat kleven. Je kunt een sjagerijnig, gefrustreerd en onzeker kind krijgen als ze niet meer op de telefoon of tablet mogen spelen.

Daarnaast leren ze niet hoe ze met alle facetten van het leven om moeten gaan. Ze krijgen een leerachterstand in hoe ze het leven het beste kunnen leven. Ze zijn immers alleen bezig met social media. Dit geldt natuurlijk ook voor spelletjes.

Toch hebben social media en games ook hun bestaansrecht in het ontspannen van een kind en het zelfvertrouwen geven. Als het bijvoorbeeld veel gepest wordt, of ze hebben het zwaar op school met de nieuwe leerstof, dan kan een half uurtje of een uurtje uitkomst bieden en zullen hier zelfs van opknappen.

Geef het kind haalbare doelen om te bereiken en leg de nadruk dat ze trots mogen zijn

Geef het kind haalbare doelen om te bereiken en leg de nadruk dat ze trots mogen zijn

Met een heel onzeker kind kunnen kleine doelen al een manier zijn om zelfvertrouwen te kweken. Leg ook vooral de nadruk op dat ze trots mogen zijn op wat ze behaald hebben. Je kan een keer pizza bestellen of lekker naar de speeltuin gaan om het te vieren.

Wie trots is op zichzelf kweekt meteen zelfvertrouwen en dat kun je verankeren door er een kleine beloning tegenover te stellen. Natuurlijk, niet weer te gek doen met beloningen.

Het voordeel van thuis kinderen zelfvertrouwen bijbrengen is dat ze het allemaal direct van hun ouders meekrijgen en van wie krijgen ze het liefste al deze goede bedoelingen, intenties en advies? Precies, van de ouders, de mensen van wie ze het meeste houden. Ook dit zal voor extra verbinding zorgen tussen ouder en kind en hierbij zal het zelfvertrouwen ook groeien.

Leer ze hoe ze kunnen geven, helpen en aardig zijn

Leer ze hoe ze kunnen geven, helpen en aardig zijn

Zowel voor jong en oud is aardig zijn voor andere een perfecte manier om zelfvertrouwen te kweken. Wij mensen zijn goedaardig en ons vertrouwen en zelfbeeld groeit op het moment dat we kunnen helpen, als we iets delen en gewoon aardig zijn voor anderen.

En, als je aardig bent voor anderen, dan krijg je meestal ook goede feedback terug. Ook deze feedback zorgt voor een positief zelfbeeld en connectie met andere kinderen. Al dit, zorgt natuurlijk weer voor het nodige zelfvertrouwen.

Leer ze nieuwe skills

Leer ze nieuwe skills

Als je kinderen wilt laten groeien en ze extra zelfvertrouwen wilt geven, motiveer ze dan nieuwe skills te leren. Gitaar spelen, goochelen, jongleren, technisch lego, karate. Allemaal dingen waar ze een hoop zelfvertrouwen kunnen krijgen als ze er goed in worden.

Ze werken allemaal een beetje afhankelijk waar het kind voorkeur in heeft. Toch springen de fysieke sporten er boven uit. Hier worden de extra feel-good hormonen aangemaakt zoals endorfines. Bij muzikale hobby’s heb je weer het voordeel dat dit therapeutisch kan werken.

Leer ze nieuwe skills

Leer ze visualiseren

Kinderen reageren over het algemeen heel erg goed op visualiseren. Ze zijn nog zo fantasierijk dat het als een echt film kan binnenkomen. Daarom, als zij zelf een goede film opzetten, een film over zelfvertrouwen, dat ze die zelfverzekerdheid ook echt kunnen gaan ervaren ;-)

Oefening: Laat ze hun linkerhand op hun hart doen en laat ze hun ademhaling volgen voor een minuut. Begeleid ze naar een mooi stukje natuur, met planten, hun favoriete dieren en waarvan je denkt dat dit voor hen prettig is. Laat ze iemand inbeelden die ze heel erg vertrouwen of een denkbeeldig iemand of figuur dat er helemaal voor hun is. Dat kan ook een engel of een tekenfilm figuur zijn. Wat zou deze denkbeeldige figuur tegen ze zeggen om hun zelfvertrouwen te vergroten? Verzin wat deze figuur zou zeggen, totdat ze het onthouden hebben en dit zelf kunnen doen. Laat ze als ze klaar zijn weer met hun hand op het hart weer een minuutje de ademhaling volgen en ze weer ontspannen zijn.

Je kunt allerlei variaties bedenken en voel voor jezelf aan wat het beste voor het kind zou werken…

Leer ze niet op te geven

Leer ze niet op te geven

Ook hierbij geldt weer, dit is voor jong en oud. Hoewel kinderen hier nog minder vatbaar voor zijn (afhankelijk van de leeftijd) kun je ze al jong leren niet op te geven. Dit stimuleert hun zelfvertrouwen en hun zelfbeeld en je voorkomt dat bij herhaaldelijk opgeven, ze wel een onzekerheid probleem krijgen.

Zeker als je merkt dat ze plezier krijgen in het niet opgeven en de uitdagingen aan gaan, zal het naar meer smaken en het zelfvertrouwen toenemen.

Als je trots bent en een compliment wilt geven, richt je dan op hoe ze het gedaan hebben

We zijn heel makkelijk in het kind een compliment geven als het een 9 of een 10 heeft gehaald, een bepaald kampioenschap of wat dan ook. Ze hebben wij dat ook vaak geleerd. Toch kan dit laten terugkomen om je te bijten. Het kind denk dat er alleen maar liefde is als er wat behaald wordt en vergeet helemaal de reis er naar toe, het vergeet dus in het Nu te leven. Dit kan met de nodige frustratie, verdriet en onzekerheid gepaard gaan.

In plaats daarvan is het goed stukken van het karakter van het kind te benoemen en niet altijd het resultaat. Wat goed dat je hebt doorgezet! Ik merk dat je hierin steeds beter en beter wordt. Wat aardig van je dat je haar/hem hebt geholpen.

Natuurlijk kun je ook gewoon resultaatgericht complimenten geven, maar probeer dit niet al te veel te doen.

Conclusie zelfvertrouwen vergroten in je kind
Conclusie zelfvertrouwen vergroten in je kind

Als ouder is dit nog helemaal geen gemakkelijk taak. Want , als je kind lijdt, dan lijdt jij ook. Toch wordt het zelfvertrouwen van een kind grotendeels bepaald in het gezin waar het vandaan komt of inwonend is. Dat betekend dat je voor een groot gedeelte de controle hebt en hoeveel zelfvertrouwen het kind heeft.

Dat moet op z’n minst een gerustellende gedachte zijn. Hopelijk heb ik je vandaan kunnen helpen, hoe je een kind zijn zelfvertrouwen kunt vergroten en jullie connectie weer beter kan maken. Bij het opvolgen van deze oefeningen en tips zul je er zelf ook van leren.

Een warme groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info