Home Zelfvertrouwen Waarom ben ik Heel onzeker over mijn lichaam? 8 Bodyshame loze tips

Waarom ben ik Heel onzeker over mijn lichaam? 8 Bodyshame loze tips

by lucas van wateringen
663 views

Is er iemand die nooit onzeker is over z’n lichaam? Tuurlijk, er zullen er een aantal zijn, maar in veel gevallen herkend bijna iedereen wel dat je onzeker kan zijn over je lichaam. Voor de één is het zijn vetrolletjes en voor de ander een te grote neus.

Eigenlijk is er geen lichaamsonderdeel te bedenken waar je niet onzeker over kan zijn. Het is heel verschillend per mens. Alleen wat er wel altijd vooraf aan gaat is zelfafwijzing meestal gecreëerd door ‘’kleine’’ of grotere trauma’s.

Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om meer van jezelf en je lichaam te gaan houden. Vandaar ook dat ik mijn beste tips met je ga delen om minder onzeker over je lichaam te worden.

Lees je weer mee?…

oorzaken onzekerheid over lichaam
Hoe komt het dat je onzeker wordt over je lichaam?

Nu kan dat tal van verschillende oorzaken hebben. Vaak gaan hier proces trauma’s aan vooraf (kleinere trauma’s). Als je bijvoorbeeld vaak afgewezen bent binnen het gezin of een vriendengroep, dan ontwikkel je sneller zelfafwijzing. En zelfafwijzing kan overal naar toe gaan, zeker als je in de pubertijd zit en je meer sexueel actief wordt, kan de afwijzing naar het lichaam gaan.

Het kan ook zijn dat je gepest bent op een specifiek onderdeel van je lichaam. Kleine borsten, rood haar of een iets scheve neus. Zeker als je wat jonger bent geloof je vaak wat ze zeggen en neem je de overtuiging over dat er inderdaad wat mis is met dat bepaalde onderdeel van je lichaam en ga je ervoor schamen. Onzekerheid over je lichaam doet dan snel zijn intrede en dat is erg zonde, want ieder lichaam is perfect in zijn of haar imperfecties.

Iets anders wat je de laatste tijd veel ziet is de rol van onzekerheid door social media. Mensen worden door de ‘’perfecte plaatjes’’ een schoonheidsideaal opgedrongen die vaak helemaal niet bestaat. Want zodra de filters, makeup en botox eraf gaat, dan zien ze er precies zo uit als jou en mij. Desalniettemin kan dit wel voor de nodige onzekerheid zorgen, doordat je een ideaalbeeld gaat najagen die haast niet te verwerkelijken is. En, gelukkig maar! Puur natuur is vaak veel mooier en je innerlijk, maakt het uiterlijk juist mooi. Remember that!

Nu we de oorzaken weten, gaan we over naar de tips zodat je minder onzeker hoeft te zijn over je lichaam…

imperfecties zijn perfect
Imperfecties zijn perfect

En dit is soms best lastig te begrijpen. Want mijn neus staat toch scheef? Op m’n rug groeit toch te veel haar? Bij wat voor zogenaamde imperfecties jij ook ziet, zijn ze eigenlijk niet gewoon perfect? Is een boom minder mooi als hij een paar oude scheve takken heeft? Is een ouder iemand minder mooi, omdat er wat rimpels in het gezicht heeft? Nee dat geeft juist een extra dimensie aan iets of iemand. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je daar extra mooi van wordt.

Leer van je imperfecties te houden en omarm ze volledig. Gun het de tijd om ervan te houden en hoe meer jij er van houd en de schoonheid ervan inziet, hoe meer andere dat ook gaan doen. Niet dat het om andere gaat, maar zo werkt het wel.

Zorg goed voor je lichaam

Het lichaam en geest zijn één. Ze horen een diepe connectie met elkaar te hebben. Alleen als je elke keer je lichaam afwijst, doet dat niet alleen iets met je lichaam, maar ook in je geest. Want negatieve gedachten zorgen voor giftige stoffen in het lichaam en positieve gedachten zorgen voor helende stofjes.

Daarnaast doen de negatieve gedachten iets met je zelfbeeld, zelfwaarde en zelfvertrouwen. Maar het omgekeerde is ook waar. Als je vanaf het lichaam werkt drenkt dat ook door in de geest en het lichaam.

Daarom is het ook goed en liefdevol om je lichaam een goede aandacht te geven. En dan met name bij de aanraking van je lichaam. Zorg dat de aanraking, zacht, begripvol en compassioneel is, als je bijvoorbeeld onder de douche staat en jezelf schoonmaakt met een washand. Neem er de tijd voor on jezelf liefdevol en in het Nu jezelf die aandacht te geven.

Je lichaam zal je dankbaar zijn en ziet het als een signaal van zelfliefde en houden van je eigen lichaam. Dit zal op zijn beurt weer doorwerken in de geest, als meer zelfwaarde, zelfvertrouwen en zelfliefde.

sporten

Blijf actief en sport

Sporten is sowieso goed om  stress uit je lichaam te krijgen. Het kan dus zeker helpen om meer zelfvertrouwen in je lichaam te krijgen, maar eigenlijk wil ik voorbij dat ideaalbeeld gaan.

Dat je wilt gaan sporten heeft meer te maken dat je goed voor jezelf en je lichaam wilt zorgen en dan is de fysieke schoonheid die daaruit voortvloeit een mooie bijkomstigheid. Want de echte winst zit in het signaal wat je naar je zelfbeeld geeft en naar je onderbewuste.

Namelijk:’’ Ik hou van mijn lichaam en wil daar goed voor zorgen’’ Als je het vanuit deze intentie doet, zal je sneller van je lichaam gaan houden.

Praat met mensen die je vertrouwt over je onzekerheden.

Delen is helen, maar dan wel je onzekerheden delen met mensen waarvan je weet dat het kan. Constant je onzekerheden binnen in je hoofd bespreken met jezelf, zorgt voor veel foute aannames, negatieve verhaallijnen en alle emoties die hiermee worden gecreëerd.

Als je jouw onzekerheden kan delen met iemand die je goed gezind is en een prettige persoonlijkheid heeft, dan werkt dat als balsem voor de geest en ziel. de vragen, ideeën en onzekerheden kunnen dan uiting krijgen en dan zijn de antwoorden nog geen eens altijd belangrijk. Want het belangrijkste is dat je de onzekerheden uit in plaats van dat je ze opkropt en het zijn eigen leven gaat leiden.

Soms kun je juist wel wat met de feedback die je krijgt en kan je perspectief opeens draaien. Dat zijn dan vrienden die je moet koesteren.

Beperk te veel onnodig social media
Beperk te veel onnodig social media

Zoals al eerder aangegeven kan social media een grote invloed hebben op mensen en dan met name jonge mensen, die minder sterk in hun schoenen staan. Er wordt vaak een ideaalbeeld gecreëerd waar de influencers zonder hun filters, budget en botox vaak zelf geeneens aan kunnen voldoen. Het lijkt de echte wereld, maar het is een fantasiewereld die veel mensen als het normaal zijn gaan zien.

Het is niet erg om een aantal influencers te volgen zeker als ze positief en eerlijk verslag doen en mensen inspireren. Volg ze dan gerust, je kunt er altijd een hoop van leren. Maar onthoud; het is jouw wereld niet. Het is een online gecreëerde wereld, die eerder zorgt voor minder verbinding, angst en onzekerheid dan werkelijke verbinding, tenminste in de meeste gevallen.

Daarom is de remedie ook heel simpel. Volg zo weinig mogelijk social media en ga je echt verbinden met de mensen om je heen. Stop ook met mensen te volgen die jouw onzeker maken over hoe je lichaam eruit ziet. Wacht een week als je gestopt bent met social media en bekijk hoe minder onzeker je nu bent. Het werkt echt!

Bekijk je negatieve gedachten en keer ze om

Vaak hebben we zo’n innerlijke criticus die constant opmerkingen maakt over ons en in dit geval jouw lichaam. Ten eerste kan je die innerlijke criticus een lollige naam geven, zodat je zijn (jouw) opmerkingen niet meer serieus neemt. Dat kan al gigantisch helpen.

Daarnaast is het goed om de woorden en zinnen van de innerlijke criticus om te draaien, dus het tegenovergestelde zeggen, van wat er wordt gezegd. Als dus de gedachten opkomt; ik heb een te grote neus, dan zeg je tegen de innerlijke criticus; Ik heb een prachtige neus en die is precies goed voor mij en anderen.

Bij het constant herhalen van deze omdraaiingen, zal je de denkgeest en het onbewuste programmeren om ok te zijn met wat voor zogenaamde ‘’imperfectie’’ jij hebt op je lichaam. Sterker nog op een gegeven moment na veel oefening, zullen dat de gedachten zijn die je op een gegeven naar boven komen.

schrijvenSchrijf op wat je mooi vindt aan je lichaam

Neem even de tijd om goed je lichaam te voelen. Ga er eens rustig bij liggen en doe een bodyscan in deze video, die we kennen vanuit de mindfulness beweging.

Ten eerste zal je meer ontspannen worden en in een betere gemoedstoestand komen, waardoor het nog makkelijker wordt om al je lichaamsdelen te waarderen en ze te bedanken voor hun goede werk dat ze doen.

Het klinkt misschien wat zweverig, maar het werkt echt. Bedenk eerst voor welke lichaamsdelen je het meest dankbaar voor bent en bedank ze uitvoerig voor hun nobele werk en zeg dat je van ze houdt. Hoe voelt dit? Best goed toch? Ga nu naar de lichaamsdelen waar je iets minder over tevreden bent en doe hetzelfde.

Je zal merken dat hier al iets meer weerstand komt en dit is alleen maar een teken dat je het vaker mag zeggen, zodat het ook weer normaal wordt om je lichaam te bedanken. Natuurlijk mag je nu naar de lichaamsdelen gaan waar je echt niet tevreden over bent en misschien zelfs haat. Hier valt de meeste winst te behalen. Hier kan het ook flink emotioneel worden, maar dat reinigt en lost het oordeel op die daar overheen zit.

Blijven oefenen en herhalen en ondertussen ook genieten van het goede gevoel wat het kan geven. Op een gegeven moment kom je bij een punt uit dat je echt houd van je lichaam.

meditatie, je bent meer dan alleen je lichaam
Je bent meer dan alleen een lichaam

Tuurlijk, een lichaam is belangrijk en zelfs noodzakelijk om hier op aarde te blijven leven, maar zijn we misschien niet meer dan alleen een lichaam? En als dat zo is, wat is dat dan precies en hoe gaat dat mij helpen bij de onzekerheid van mijn lichaam?

Je zou al kunnen weten vanuit deze stelling dat je meer dan een lichaam, gedachten of emoties bent. De stelling is: Ben ik mijn gedachtens, of observeer ik mijn gedachtens? Gezien we erover kunnen praten en er dus naar kijken, zou de laatste optie de goede optie zijn.

Het blijkt dus dat we de observeerder zijn en deze observeerder heeft bepaalde kernkwaliteiten. Sterker nog alle kwaliteiten die we onder positief verstaan, heeft de observeerder, jij dus!

De vraag wordt dan meer, is mijn lichaam nog belangrijk, als ik die andere kwaliteiten kan ervaren? Het antwoord is voor mij nee en sterker nog, je gaat zelfs beter voor je lichaam zorgen, maar de onzekerheden vallen hierdoor wel weg.

Eén van de beste methodes of tools om dit te bewerkstelligen is om te gaan mediteren. Wacht er dan ook niet meer en ga er lekker aan beginnen.

Conclusie over onzekerheid over het lichaam?
Conclusie over onzekerheid over het lichaam?

Als je erg onzeker bent over je lichaam kan dat zwaar aanvoelen. Je voelt je minder aantrekkelijk en alsof je constant in de kijker van andere staat.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om minder onzeker over je lichaam te zijn en daar heb ik er een paar van opgeschreven. Als je extra advies nodig hebt, laat dan een comment achter.

Zelfverzekerde groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info