Als je extreem onzeker bent dan is dit een gigantische aanslag op je levensgeluk. Je kan vaak niet meer de dingen doen die je leuk vind en helemaal jezelf zijn.
Mensen kunnen echt diep ongelukkig worden als je extreem onzeker bent en vaak gaat dit ook gepaard met depressiviteit en angst.
Maar hoe doe je deze onzekerheid en verlegenheid aanpakken en overwinnen? Hoewel het lastig is om alles in één keer op te lossen via dit artikel zijn er zeker wel dingen die je kunt doen.
Lees met me mee en kijk hoe je meer zelfverzekerd kan worden.
Inhoud van dit Artikel

Ultieme tips voor mensen die extreem onzeker zijn en dit willen overwinnen
Onzekerheid wordt vaak gecreëerd door de ervaringen die je in je leven opdoet. Slachtoffer zijn van pesten, intimidatie of narcisme kan iemand extreem onzeker maken. Nu is het ook vaak zo dat je die onzekerheid weer meeneemt in nieuwe situaties, waardoor je meer onzekerheid krijgt, omdat die situaties voor je gevoel minder goed lopen.
Het kan best zijn dat je op een gegeven moment best wel wat van je traumatische gebeurtenissen hebt verwerkt en er vol je gevoel er ook klaar mee bent. Maar toch blijf je onzeker. Wat is dat toch precies?
2 woorden: Conditionering en gewoonte
We zijn als mens zo gewend om dezelfde bepaalde handelingen, gedachtens en gedragingen te hebben, dat we eigenlijk niet goed meer weten hoe het is aan de andere kant: jezelf zelfverzekerd voelen.
Omdat je dat referentiekader niet hebt kan je het alleen met je eigen gedachtens, emotie en gedragingen invullen. Dit noemen we conditionering en gewoonte.
Nu is het wel zo dat over het algemeen dat er nog steeds trauma aanwezig is, maar in de meeste gevallen is het de conditionering en gewoonte om onzeker te zijn.
Daarom lijkt mij het een goede keuze om ook via deze invalshoek jouw extreme onzekerheid aan te pakken. Het kan zelfs zo zijn dat door je gewoonte te veranderen, je ook delen van je trauma oplost. Want een trauma kan moeilijk blijven bestaan als de kaders en de connectie rondom dat trauma opgelost en/of verlicht wordt.
Laten we daarom beginnen met de eerste tip…
Wees minder kritisch op jezelf en anderen
Tuurlijk, dit klinkt logisch en lekker makkelijk. Maar dat is dus precies wat het niet is als je erg onzeker bent. Een algemeen beeld bij onzeker mensen is dat ze erg kritisch zijn op andere mensen.
Want door anderen te bekritiseren kan je jezelf zelfvertrouwen aanmeten. Geen nood, ik weet dat dit vooral onbewust gebeurt dus daar hoef je je ook niet schuldig over te voelen. Het is wel belangrijk om hierop te letten, want wat je veroordeeld in een ander heb je eerst in jezelf veroordeeld. Dus in weze breng je eigenlijk schade aan jezelf toe.
Soms kun je het letterlijk voelen als je iemand bekritiseerd, het voeld haast alsof je jezelf bekritiseerd. Let maar eens op…
Maar het omgekeerde is ook waar. Op het moment dat je andere minder veroordeeld of bekritiseerd, zul je jezelf ook minder bekritiseren. Je raad misschien het gevolg al hiervan? Juist! Meer zelfvertrouwen, zelfrespect en eigenwaarde.
Oefening: Doe een week helemaal niemand meer bekritiseren en bekijk hoe jij je aan het eind van de week voelt? Naar alle waarschijnlijkheid ga jij je echt beter voelen en dan vooral hoe je naar jezelf kijkt.
En dit is echt niet makkelijk. Want soms doen bepaalde situaties gewoon pijn en dan wil je maar al te graag gebruik maken van wat kritiek om je emotie een beetje te laten afvloeien.
Mocht er een heftige emotie opkomen, omarm dan deze emotie, zodat het rustig wordt en je niet zomaar in het bekritiseren valt. Het is niet makkelijk, maar probeer het maar en je zult zien dat je beter over jezelf gaat voelen.
In principe is dit een nieuwe gewoonte aanleren.
Stop met het ‘’controleren’’ van je toekomst
Als je erg onzeker bent heb je de neiging om je veel zorgen te maken en de mogelijke situaties te doornemen die je tegen kan komen. Over het algemeen levert dit vooral stress en angstige gedachtens en emoties op.
Toch is er zeker wel ruimte voor het analyseren van problemen en probleemoplossing. Alleen het wordt een destructief iets als je daar constant mee bezig bent. Ofwel het bekende piekeren.
Waarom doen mensen en vooral onzekere mensen dit? Simpel, het levert ze namelijk iets op. Namelijk:’’De illusie dat ze hier toekomstige situaties onder controle krijgen’’. Alleen waar we net al achter kwamen doet het precies het tegenovergestelde.
Een betere strategie is om meer in het Nu te gaan leven. Dat betekend dat je minder gedachten en emoties hebt en in deze dimensie meer positiviteit ervaart.
Een manier om dat te doen is om je lichaam als een anker te gebruiken. Op het moment dat jij je lichaam voelt, voel je meer het Nu en ben je niet of minder bezig met de angstige gedachten en emoties over de toekomst.
Probeer dit zo vaak mogelijk te doen en dal zal je merken dat je steeds sneller in het Nu komt en dat de angst over vervelende situaties steeds minder wordt. Ik zelf gebruik mijn voeten of benen om m’n lichaam te voelen.
Probeer minder te vragen om bevestiging van anders
Veel onzekere mensen zijn gewend om om bevestiging te vragen. Dit kan zowel innerlijk als direct vragen. Sowieso chapeau dat je het durft te vragen, want er is wel moed voor nodig. Maar brengt het echt wat je graag wilt?
Als het goed is voelt het in het begin goed en daarna ga je weer twijfelen. Hoe komt dat? Omdat je je eigen geest een signaal geeft dat je niet goed genoeg bent. Want door direct of indirect te vragen of je goed genoeg bent is hetzelfde als indirect zeggen dat je niet goed genoeg bent.
Probeer deze gewoonte af te bouwen en uiteindelijk zo min mogelijk doen. Soms om een beetje bevestiging vragen is helemaal niet verkeerd, maar uiteindelijk ben jij degene die bevestiging en waarde aan jezelf geeft.
En dit heeft tijd nodig. Er zit een oneindig reservaat aan liefde in het diepste van je kern, maar voor de meeste mensen -onzeker of niet- gaan eerst zelfliefde ontwikkelen voordat ze erachter komen dat die liefde altijd al in ze heeft gezeten.
Maar voor de extreem onzekere mensen is het vaak noodzaak eerst vanuit de persoonlijkheid zelfliefde te vergaren. Een goede manier omdat te doen is om een week lang bij elke situatie en actie die je tegenkomt te zeggen; ‘’wat zou ik doen als ik zelfliefde had?’’
Leg daarbij je hand of je bewustzijn op je hart en kijk wat het verteld. Neem waar dat je dingen spannend vind en dat je met jezelf afspreekt dat je langzaam een aantal van die antwoorden gaat opvolgen om te kijken of het je extra zelfliefde geeft. Hou het minimaal een week vol en als het goed voelt voor je, bekijk tot hoelang je het wilt verlengen. Het beste is natuurlijk voor altijd.
Leer nee te zeggen
Als je extreem onzeker bent is het lastig nee te zeggen. Je hebt immers weinig zelfwaarde door je onzekerheid en hebt vaak niet het vertrouwen om daar wat tegenin te brengen. Toch kan dit snel een gewoonte worden. Een gewoonte die al lang niet meer nodig is.
Een gewoonte kan je ook omdraaien, omdat je tegelijkertijd je meer volwassen bent geworden en je deels een andere manier van denken hebt of in ieder geval daar toegang toe hebt.
Spreek met jezelf af dat je mag experimenteren in het leven en ja soms kwets je daar mensen mee, maar de intentie is natuurlijk om zo min mogelijk mensen hiermee te kwetsen.
Als je dan mag experimenteren van jezelf, dan betekent dat ook dat je mag experimenteren met NEE zeggen. Probeer het af en toe uit en bekijk bij wie je het veiligst voelt om nee te zeggen. Natuurlijk mag je ook jezelf die veiligheid geven.
Want hoe kun je zelfvertrouwen ontwikkelen als je altijd maar JA zegt. Je hebt ook eigen dingen waar je waarde aan hecht als je je tijd en energie elke keer weggeeft en dit weet word je onzeker.
Experimenteer dus met NEE zeggen!

Je zelf positiever voordoen dat als je bent
Natuurlijk, er is niks mis met positiviteit, maar het gaat hierom dat je bij alles zegt dat het goed met je gaat of dat je altijd je positieve been voor zet, terwijl je helemaal niet zo voelt.
Want wat gebeurt er in je onderbewuste en in je geest? Je wordt steeds onzekerder, omdat je walst over je eigen gevoel. En dit is een ontkenning van je eigen gevoel, ofwel een afwijzing naar jezelf.
Het is dus ook helemaal niet zo gek dat je soms extreem onzeker kan zijn. Want als je overal ja op zegt, je eigen behoeftes en gewoontes negeert, hoe kan je dan zelfvertrouwen hebben?
Dit is natuurlijk geen oordeel naar jou toe, maar het is het overdenken en het overvoelen waard. Ook hier geldt weer; experimenteren mag! Zeg zo af en toe eens dat het niet zo goed gaat. Je hoeft niet je hele levensverhaal te doen, maar zeg even kort dat het even niet oké met je gaat.
Als je naar een feestje toe gaat en je voelt je niet lekker en iemand vraagt hoe het gaat met je? Kan je rustig zeggen dat het wat minder gaat, maar dat je blij bent dat je even hier bent. Ik sluit vaak af met iets positiefs, omdat dat prettig voor iedereen voelt. Maar doe wat bij jou past.

Conclusie over hoe je extreme onzekerheid aanpakt en overwint
Het is je misschien wel opgevallen. Er zijn zeker wel tools en dingen waar je jouw onzekerheid minder mee kan laten worden. Het is als met zoveel problemen dat het vaak even tijd nodig heeft.
Zeker omdat veel van wat we denken onzekerheid is, ook vaak meer een gewoonte is geworden die we labelen als onzekerheid. Alleen je dit al realiseren en de tips en oefeningen oppakken die ik hier bespreekt kan al snel voor een shift zorgen en je meer zelfvertrouwen geven.
Heb vertrouwen in de toekomst en je zal zien dat je sneller meer zelfvertrouwen zal krijgen.
Een zelfverzekerde groet,
Lucas van Wateringen
1 comment
[…] in the park en als je weinig onzeker bent is het soms moeilijk voor te stellen wat mensen met een extreme onzekerheid elke dag kunnen […]