Home Zelfvertrouwen Boost je zelfvertrouwen bij je nieuwe baan + 11 tips

Boost je zelfvertrouwen bij je nieuwe baan + 11 tips

by lucas van wateringen
625 views

Als je wilt slagen op je nieuwe werk dan is zelfvertrouwen één van de belangrijkste kwaliteiten die je kunt hebben. Er zijn talloze uitdagingen die je tegenkomt op een werkdag en om dan een gezonde dosis zelfvertrouwen te hebben is erg fijn.

Maar wat nou als je iets minder zelfvertrouwen hebt als gemiddeld en misschien zelfs wel faalangst hebt. Daar wil ik vandaag met je aan gaan werken, zodat je moeiteloos jezelf leert navigeren bij je nieuwe baan.

Lees je mee?

Wees bewust met je taal en maak het positief

Veel mensen die wat onzeker zijn of wat faalangst hebben, kunnen de neiging hebben om veel het woordje ‘’maar’’ of ‘’misschien’’ te gebruiken. Het onderbewuste pikt deze signalen op en voert deze signalen uit en de vorm van handelingen die niet (goed) lukken. Want dat doet het onderbewuste; het voert de taken uit die je het geeft.

Als je samen met deze woorden, ook nog andere ontkennende woorden gebruikt dan gaat dat in je systeem zitten en zullen bepaalde handelingen vaak ook negatief uitpakken.

Gebruik liever de zin: ‘’wat als het wel lukt?’’ of ‘’Waarom zou het mij niet lukken’’? en hoe zou ik me voelen als het wel lukt? Meestal krijg je dan beelden te zien en voel je bepaalde emoties dat het wel gaat lukken. En dit zijn precies de signalen die je graag naar je onderbewuste stuurt, waardoor handelingen wel gaan lukken en je een enorme boost in het zelfvertrouwen kan krijgen.

Vaak heeft het wel even tijd nodig, omdat je waarschijnlijk al een hoop hebt geïnvesteerd met ontkennende woorden en zinnen. Geef het dus even de tijd.

Fake it till you make it

Fake it till you make it

Voor veel mensen klinkt dit als iets neps. Ergens is dat zo, maar is andersom wel net zo nep of waar? Je kan geloven dat je het niet kan, of je kan geloven dat je het wel kan. In beide gevallen klopt het, aan de hand wat je overtuiging hierover is.

Met andere woorden gezegd; Je kan dus jouw persoonlijke werkelijkheid creëren aan de hand van wat jij geloofd en wat jouw overtuigingen zijn.

Dat betekend dat als je nog niet gelooft dat je het kan, dat je net gaat doen alsof je het kan. langzaam zal jouw systeem en je onderbewuste dit gaan overnemen en voordat je het weet, ben je die persoon die het wel kan. Ook dit kost even wat tijd, maar dit gaat je zeker lukken.

Wees niet bang om fouten te maken

Je ziet bij veel mensen dat ze bang zijn om fouten te maken op hun eerste werkdag. Vaak is dit een stukje onzekerheid en bang om het verkeerd te doen. En wat gebeurt er vaak als je bang bent om dingen verkeerd te doen? Juist, vaak gaat het dan verkeerd. Niet perse, maar wel vaker.

Je schept door het denken aan fouten een realiteit die fouten meer mogelijk maakt te gebeuren. Want verbeeldingskracht is een krachtig instrument om je onderbewuste te programmeren en waar het op moet letten. Het zal dus op zoek gaan naar fouten en jij zal daarmee sneller die fouten opzoeken en soms ook maken.

In plaats daarvan; zeg tegen jezelf dat je fouten mag maken en dat iedereen dat doet. Dat het oké is om een beetje nerveus te zijn om de eerste werkdag en dat je genoeg zelfvertrouwen hebt om die fouten tot weer een goed einde te brengen.

Vraag aan een collega of iemand die bekend is met het soort werk om je te begeleiden

Vraag aan een collega of iemand die bekend is met het soort werk om je te begeleiden

Er is niks zo fijn om een collega op de werkvloer te hebben die gepokt en gemazeld is en het bedrijf en het werk als de binnenkant van zijn broekzak kent. Naast dat je een goede werkrelatie met je collega kan opbouwen kan het ook je zelfvertrouwen vergroten door de kennis die hij of zij met jou deelt.

Als je merkt dat deze kennis jou helpen bij het goed uitvoeren van de taken van je nieuwe baan dan geeft dit een mooi boost zelfvertrouwen. Daarnaast kan je ook nog op extra waardering wachten van je baas en andere collega’s als ze zien dat je je werk goed doet. Waardering werkt altijd goed voor het zelfvertrouwen en een collega of vriend die je daarmee op weg wilt helpen is hier ideaal voor.

Vier alle successen

Als het je lukt het goed te doen bij je nieuwe baan, maak er dan gerust een feestje van. Natuurlijk niet tot 02.00 in de kroeg hangen, maar s avonds een lekker wijntje of uiteten met vrienden mag best en is eigenlijk noodzakelijk.

Waarom? Omdat met het vieren van successen je zelfwaardering krijgt en extra motivatie om het nog beter te doen. Natuurlijk doet dit ook weer wat voor je zelfvertrouwen.

Kleine vieringen van het succes kan natuurlijk ook. Geef jezelf een compliment, of een bak koffie met een kleine pauze. Maar goed, ik zei alle successen toch?

Dat betekend ook de successen die je behaalde op je vorige werk. Denk eens terug aan de mensen die je hebt blij gemaakt met het gedane werk, of dat je het bedrijf of het team verder hebt geholpen door jouw uitmuntende werk.

Probeer dit elke ochtend te bedenken en te voelen en kijk wat het met je zelfvertrouwen doet. Gegarandeerd dat je met meer zelfvertrouwen naar je nieuwe werk gaat ;)

plezier hebben op het werk

Vergeet niet plezier te hebben

Juist als je bang bent om fouten te maken bij je nieuwe baan, kan het plezier er gauw uit gaan. Natuurlijk heb je er dan even geen controle over, maar herinner jezelf er elke keer maar aan, dat je het minder serieus mag nemen en dat je meer plezier mag hebben.

Want mensen die plezier hebben in hun werk, zijn vaak veel socialer op werkplekken en een stuk productiever. Terwijl de mensen die gespannen wachten totdat ze een fout maken vaker humeurig zijn en minder productief.

Daarnaast ben je ook gewoon een mens die het recht heeft om plezier op z’n werk te hebben, anders krijg je alleen maar stress door je nieuwe baan. Vergeet dat niet!

Stel eens een vraag

Een vraag stellen aan een collega of zelfs aan de baas is een manier om te laten zien dat je interesse hebt in het werk en je collega’s. Veel mensen denken dan dat ze als dom worden gezien, terwijl de meeste bazen en collega’s liever hebben dat je iets vraagt dan dat je fouten maakt. Vooral bazen en CEO’s denken hier zo over.

Want wat doet het met je zelfvertrouwen als je te veel fouten maakt, terwijl je het had kunnen vragen. Voel je ook zelfverzekerd in het vragen van vragen. Het mag en het kan!

Vergroot je nieuwe vaardigheden

Vergroot je nieuwe vaardigheden

Het is helemaal niet zo vreemd om wat te twijfelen aan je vaardigheden als je net een nieuwe baan krijgt. Ondanks dat je vergelijkbaar werk hebt gedaan, is dit een nieuwe omgeving, een andere werksfeer en mindset en er wordt nu eenmaal anders gewerkt in verschillende werkomgevingen.

Naast dat je vragen kunt stellen aan je nieuwe collega’s kun je ook simpelweg nieuwe vaardigheden of skills vergroten. Probeer dit al te doen voordat je gaat beginnen aan je nieuwe baan. Niks is zo lekker beginnen aan je nieuwe baan als je weet dat je je vaardigheden geupgrade hebt. Maak hier dus gebruik van!

Bouw je sterke punten verder uit

Je weet vast wel dat je een aantal sterke punten hebt. Je bent niet voor niks aangenomen toch? En welke punten zijn dit precies? Je kan zowel werkgerelateerde sterke punten benoemen en opschrijven als zowel je sociale, organisatorische en leiderskwaliteiten.

Wat jouw skills ook zijn, breid ze verder uit, zodat je nog sterker en beter voor de dag komt. Ergens in uitblinken kan een enorme boost in zelfvertrouwen geven en het zal je een gevoel van controle en veiligheid geven.

Herhaal, herhaal, herhaal

Herhaal, herhaal, herhaal

Zowel voor de punten waar je goed in bent en voor de aspecten waar je minder goed in bent, blijf de skill, handeling of oefening herhalen. Dit is vooral belangrijk voor de punten in je werk waar je niet goed in bent.

Het herhalen van handelingen zorgt ervoor dat je je hersenen traint om er steeds beter in te worden. Er worden neurologische paden in je hersenen gemaakt die alleen maar sterker en sterker worden.

Door het herhalen van taken en opdrachten zul je ook meer kanten van die taak gaan inzien. Je krijgt meer kennis, kunde en inzicht en zullen je dus een vaardiger iemand maken. Oefening baart kunst is dus niet zomaar een quote over werk, maar iets dat echt werkt!

Zo min mogelijk negatieve zelfpraat

Want hier zijn we met z’n allen goed in he? Wat kunnen we onszelf veroordelen en straffen. Ook niet zo gek, want vaak is dit door onze ouders aangeleerde en die hebben het weer aangeleerd van hun ouders. Daarnaast zit het ook verweven in de maatschappij om te kritisch te denken.

We zijn het normaal gaan vinden en daarmee zijn we het ook normaal gaan vinden, omdat zo tegen onszelf te praten. Dat is reuze zonde van jou!

Maak er een gewoonte van om jezelf te corrigeren als je jezelf betrapt op negatieve zelfpraat en spreek aardige en bemoedigende woorden tegen jezelf. Het heeft wel even tijd nodig om het echt om te draaien, maar elk negatief woord wat je niet tegen jezelf zegt is een winst en zal je minder beïnvloeden.

conclusie

Conclusie

Wat onzeker zijn bij een nieuwe baan is heel normaal. Je zit in een andere omgeving, kent je collega’s nog niet zo goed en je weet ook nog niet helemaal wat je van je werk moet verwachten en sommige krijgen ook stress door hun collega’s

Toch zijn er een aantal dingen waar je actief aan kan werken, waardoor je meer controle over de situatie krijgt. Hopelijk helpen mijn tips hierbij om meer zelfvertrouwen te krijgen bij je nieuwe baan. Succes in ieder geval!

Succesvolle groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info