Home Piekeren Piekeren over de toekomst

Piekeren over de toekomst

by lucas van wateringen
432 views

Vermoedelijk doet Max verstappen niet al te veel piekeren over zijn toekomst. Hij verdiend miljoenen en is op weg naar zijn tweede titel in de F1 competitie. Maar wat als je niet zo’n glansrijke carriere hebt en de toekomst onzeker lijkt te zijn?

Dan kan piekeren al snel toeslaan en je toekomstperspectief omgooien naar iets negatiefs. Toch is dit niet nodig en er zijn zeker wel dingen die je kunt doen om piekeren minder te maken.

Vandaag ga ik je uitleggen hoe het komt en hoe je er vanaf komt, of in ieder geval het piekeren minder te laten worden. Lees je mee?…

Hoe ontstaat piekeren over de toekomst?

Hoe ontstaat piekeren over de toekomst?

Piekeren over de toekomst ontstaat wanneer er een onbewuste of bewuste verwachting in de toekomst ligt, waarvan je denkt dat het slecht zou aflopen. Daarnaast is er vaak een gevoel van onveiligheid en angst met betrekking tot een persoon of situatie.

Een ander aspect wat betrekking heeft tot dit piekeren is dat je het gevoel hebt dat je deze situatie niet kan controleren, wat het veiligheidsgevoel nog minder maakt. Zodra we het gevoel hebben dat we de controle verliezen sluipt er angst en onzekerheid in ons systeem.

Dit zorgt er vervolgens voor dat we blijven piekeren, omdat we de illusie hebben dat dit piekeren ons probleem oplost. In werkelijkheid draagt het alleen bij aan ons voorgestelde probleem en kunnen we belanden in een vicieuze cirkel naar beneden.

Maar gelukkig kunnen we daar wat aan doen. Laten we beginnen met de eerste tip.

Laat de controle los en leer te vertrouwen

Laat de controle los en leer te vertrouwen

Hier pakken we de koe al gelijk bij zijn hoorns. Controle hebben is een belangrijk aspect als je je zorgen maakt over de toekomst. Controle komt voor uit angst. Je wilt de controle behouden, want anders gebeurt er…..en dat is bij iedereen anders, maar meestal zit er een pijn stuk achter het controle verhaal.

Controle is iets wat je wel kunt hebben in de ene situatie, maar weer weg kan in de andere situatie. Met andere woorden. Controle willen behouden is eigenlijk onbetrouwbaar en daarom gaat er ook angst en onzekerheid mee gepaard.

Daarom heb ik een nieuwe optie voor je: Vertrouwen! Vertrouwen is het oudere broertje van controle. Vertrouwen zegt; Heb eens wat vertrouwen, het leven weet wat het doet, het komt goed.

In welke situatie je ook beland, werken aan een algemeen vertrouwen in het leven, is altijd gunstig en maakt situaties al snel positief. Ik heb hier een oefening voor, zodat je het meteen kunt ervaren.

Oefening:

  1. Leg je linkerhand op je hart en volg je ademhaling voor twee minuten en voel hoe je energie zachter wordt.
  2. Spreek de intentie uit dat je vertrouwen in jezelf hebt en in het leven en dat elke situatie meehelpt aan jouw persoonlijke groei.
  3. Bekijk de situaties in de toekomst en stel jezelf voor hoe dit anders gaat. De hand die je op je hart hebt gelegd opent je hartsenergie en je zult zien dat de situatie haast automatisch positiever wordt ingevuld. Voel je het vertrouwen groeien?
  4. Als je klaar bent, volg de adem dan nog 2 tot 3 minuten om meer ontspanning in je systeem te brengen.

Doe dit elke dag s ochtends en s avonds. Hou het minimaal een maand vol. Je zal merken dat er na een maand al meer vertrouwen in je systeem zit en hoe langer je het doet, hoe meer vertrouwen je in jezelf en de situaties naar de toekomst zijn.

Probeer nieuwe situaties als nieuw te zien

Probeer nieuwe situaties als nieuw te zien

Het is heel gebruikelijk om onze situaties uit het verleden te plakken op nieuwe, maar vergelijkbare situaties. Dat doet het brein om ons te waarschuwen voor eventueel gevaar. Alleen, helpt het ons niet en maakt het piekeren alleen maar erger.

Probeer dus situaties als nieuw te zien en dat er in elke dag, uur en minuut nieuwe kansen liggen om het anders te doen. Het herkennen dat je dit doet, zorgt al voor een disconnectie met de oude situaties en dit helpt al. Als je nu elke minuut als een nieuwe kans gaat zien en het vertrouwen leert dat dit echt zo is, dan ga je minder piekeren over de toekomst en meer vertrouwen krijgen.

Ga niet altijd van het negatieve uit en draai het om

Ga niet altijd van het negatieve uit en draai het om

Dit is een beetje aanhakend op de vorige tip. Vanuit ons verleden zijn we gauw geneigd dit te projecteren op nieuwe situaties. Juist ook, omdat we vaak bevestiging krijgen en negatieve feedback, bevestigd dit alleen maar ons idee dat we het juist hadden.

Dit is een gevaarlijk iets. Je kan zo in een vicieuze cirkel belanden waar je slecht uit kan komen. Geloof en heb vertrouwen dat met training en tijd het echt anders kan worden.

Draai elke negatieve overtuiging om met de 1×2 regel. Heb je 1 negatieve gedachte/overtuiging, stel er 2 positieve tegenover. Dit is best wat werk, maar je gaat al snel het verschil merken. Uiteindelijk programmeer jij je onderbewuste naar een positief onderbewuste waar er voldoende toekomstperspectief is en waar piekeren tot het verleden hoort.

Verbind je met positieve mensen

Verbind je met positieve mensen

Eigenlijk is dit altijd een goed advies en welke situatie je ook zit. Maar, zoals ik al eerder zei kan piekeren ook te maken hebben met een gevoel van onveiligheid naar de toekomst. Waarschijnlijk getriggerd door negatieve ervaringen in het verleden.

Als je je verbindt met positieve mensen uit je omgeving, dan kan dit onveilige gevoel als sneeuw voor de zon verdwijnen. De positiviteit en de verbinding die je voelt met mensen kan een gevoel van erkenning, geborgenheid en verbondenheid creëren. Met andere woorden: Het perfecte middel tegen onveiligheid. Want, wie piekert er nog als je deze positieve gevoelens kan ervaren?

Hou een dagboek bij en zet alvast positieve verwachtingen in dat boek

Hou een dagboek bij en zet alvast positieve verwachtingen in dat boek

Een goede manier om niet te veel te piekeren over de toekomst is om je zorgen op te schrijven. Ik zeg wel vaker; delen is helen en gedeelde smart is halve smart. Natuurlijk is dit een boek, maar voor jezelf voelt het alsof je het met iemand deelt en het zal ook je zorgen verminderen.

Dit is het ene wat je met een dagboek kunt doen. Het andere wat je kunt doen is alvast verwachtingen, situaties, personen en dingen die je graag wilt in de toekomst alvast opschrijven.

Als je over bepaalde thema’s piekert zorg er dan voor dat je het tegenovergestelde van je piekergedachten die dingen opschrijft. Pieker je vaak over geld zorgen? Schrijf dan op hoeveel, wat en hoe je meer geld gaat verdienen. Maak een plan.

Dit kun je met alle piekergedachten doen. Immers een toekomstperspectief laat piekergedachten verdwijnen.

Label jezelf niet meer als NIET-goed-genoeg

Label jezelf niet meer als NIET-goed-genoeg

Als er bepaalde situaties in de toekomst liggen, waarvan we verwachten dat we niet goed genoeg zijn om dit op te lossen, dan is het logisch dat je veel piekert over de toekomst. Je wil het immers toch oplossen en de mind die draait wel dan.

Zeg bij elke negatieve gedachte die verwijst naar een laag zelfbeeld, 5x ‘’Ik ben goed genoeg’’. Dit is een simpele manier van conditioneren die na maanden training in je onderbewuste gaat zitten.

Herken ik elke dat je zo’n gedachte krijgt en kijk er even naar. Zit er een beeld bij? Verander dat beeld dan en blijf dat beeld veranderen totdat het blijvend is. Als je je linkerhand op je hart legt dan gaat dit sneller.

Maak een onderscheid tussen problemen die op te lossen zijn en welke niet
Maak een onderscheid tussen problemen die op te lossen zijn en welke niet

Als je net zoals mij bent, dan heb je vaak het idee dat alles wel op te lossen is. Maar is dat wel werkelijk zo? Want op heel veel situaties daar hebben we geen of weinig controle over. Als we dan ook nog eens extra energie in problemen gaan steken terwijl we er niks aan kunnen veranderen, dan schiet het helemaal niet op.

Maak een lijstje en schrijf je problemen en piekergedachten op. Zet ze daarna in een 2 columns waar de ene column voor de niet-oplossende problemen zijn en de andere voor de problemen die wel op te lossen zijn.

Spreek dan af met jezelf, als je merkt dat er situaties zijn waar je geen controle over hebt om die actief los te laten. Elke keer als er een piekergedachte op komt, zeg je tegen jezelf:’’ Ik heb hier geen controle over en ik laat deze gedachte gaan.

Hoe vaker je dit oefent, zul je merken dat je gaat leren loslaten en met het loslaten krijg je veel ruimte en rust terug en zullen de piekergedachten minder worden.

Natuurlijk geldt voor de problemen die je wel kunt oplossen om die zo snel mogelijk op te lossen. Maak een plan van aanpak en vraag hulp waar je dit nodig hebt. Schaam je niet om hulp te vragen en goede vrienden zullen altijd hun best doen om je te helpen.

Ga bewegen om je staat van bewustzijn te veranderen
Ga bewegen om je staat van bewustzijn te veranderen

Iedereen weet het, sporten is ontzettend gezond. Zowel op fysiek gebied als op mentaal gebied. Als je veel piekert, heb je vaak veel stresshormonen in je lichaam en te weinig happy hormonen. Te weinig happy hormonen en te veel stresshormonen zoals cortisol zorgt voor extra piekergedrag en dat willen we natuurlijk niet.

Wanneer je sport komt er dopamine en endorfine vrij dat je achterlaten in een soort sport high. Bij hardlopers wordt het wel eens runners high genoemd.

Op een natuurlijke manier je biochemie veranderen is super goed voor je en hoe vaker je sport hoe beter het gaat zijn voor je mentale gezondheid en dus ook je piekergedachten.

Zorg er voor dat je sport uitkiest die goed vol te houden is, waar je passie voor hebt en waarbij je flink zweet, zodat de endorfine’s goed hun werk kunnen doen.

conclusie piekeren over de toekomst
Conclusie over piekeren over de toekomst

Het is duidelijk, zorgen maken over de toekomst doen we allemaal wel eens. Maar als het gepieker over gaat in grote zorgen over de toekomst dan is het niet meer oplossingsgericht en zelfs destructief.

Toch zijn er heel wat dingen die je kunt doen om piekeren over de toekomst tegen te houden en te verminderen. Eén van die dingen is mijn breinfijn review lezen en kijken of deze cursus je kan helpen. Daarnaast is mineralen en vitamines van essentieel belang voor het goed functioneren van het brein. Ik heb daar een review over geschreven en de Green juice ervaringen opgezocht. Dit kan je ook ontzettend helpen.

Hopelijk heb ik daar vandaag een aanzet me gemaakt en ik wens je veel succes met het stoppen met piekeren!

Zorgvrije groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info