Het lege en opgebrande gevoel van een burnout is een gevoel die haast onnavolgbaar is. Daarbij kunnen er ook nog heftige fysieke symptomen erbij komen om het verhaal compleet te maken.
En toch, op een gegeven moment knap je weer op door dingen aan jezelf te veranderen en waarschijnlijk ook door hulp van buitenaf.
Toch kan je zelfvertrouwen na een burnout een flinke deuk zijn opgelopen en soms loop je misschien zelfs met je ziel onder je arm.
Vandaag ga ik helpen om je zieltje weer goed in je basji te doen. Want mijn oma zei altijd; wees goed voor je basji (bovenlichaam), want je zieltje zit erin.
En daar ga ik je vandaag mee helpen. Lees je mee?…
Inhoud van dit Artikel
Eet voldoende groente en gezonde voeding
Het eerste wat we doen als we ons slecht en leeg voelen is ons lichaam voedsel geven die ons nog leger en slecht laten voelen. Dit is ook niet zo verwonderlijk, want we zijn van vroeg af aan al geconditioneerd om onszelf te troosten met lekker eten als we ons slecht voelen.
Toch is het belangrijk om hier niet te veel in mee te gaan, zeker ook, omdat het een averechts effect heeft. De verschijnselen en de effecten van een burnout zijn veel beter op te vangen als je goed voor je lichaam zorgt. Natuurlijk snap ik dat je door stress gaat eten en vaak ongezond gaat eten.
Eet veel salades, noten en vette vis, veel groentes, fruit en wat vlees en vis. Je zou eens kunnen googlen op het pegan dieet. Die dieet is is wat werkelijk gezond voor ons is als je het wetenschappelijk onderzoek van de voedselindustrie eruit vist volgens dokter Mark Hyman van Cleveland Clinic’s.
Dit lijkt een ultiem dieet te zijn om de basis te leggen voor een goede gezondheid. Dit is zowel mentaal als fysiek. Hoe beter je gaat voelen uiteindelijk, hoe meer zelfvertrouwen je gaat krijgen.
Bouw extra grenzen om je zelfvertrouwen op te krikken
Burnout heeft met de meeste gevallen met grenzen te maken. Als je niet op tijd je grenzen aangeeft, krijg je op een gegeven moment een sneeuwbaleffect die je niet meer kan stoppen. Althans, dat denk je!
Je hebt altijd het recht en het vermogen om iets of iemand een halt toe te roepen als het ten koste gaat van je eigen gezondheid.
Dit wil niet zeggen dat je je collega’s niet kan helpen, maar pak ook niet te veel werk van ze af, ze worden immers ook betaald.
Daarnaast is het goed van te voren aan te geven aan je collega’s, familie en vrienden dat je nieuwe grenzen gaat stellen. Het van te voren aangeven zorgt voor minder weerstand bij diegene waar je de grenzen stelt.
Nieuwe grenzen aangeven zorgt er al voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt, maar het zal je ook zeker meer ruimte en lucht gaan geven, waar dat zelfvertrouwen in kan gaan groeien. Gun jezelf dus extra grenzen!

Maak een standpunt; dit nooit meer
Ook dit heeft vaak weer met grenzen te maken. Je bent er waarschijnlijk zelf al achter gekomen, dat je niet voor niks in een burnout bent gekomen. Maar wat was dat dan precies. ga het eens na voor jezelf en schrijf het eens op.
Hoe voelde je in de tijd van die burnout, daarvoor, maar ook erna? Zeg tegen jezelf:’’ dit nooit meer!’’ en handel hiernaar. Wees er ook niet te rigide in, maar stel uiteindelijk je grens op.
Dit standpunt innemen is een teken van zelfliefde en zelfacceptatie en zal een gevoel van zelfwaardering en dus ook zelfvertrouwen gaan geven. Doe je goed!
Praat met iemand en vraag om hulp
Hopelijk helpt deze post je om je wat begrepen te voelen, maar ook dat je echt wat met deze tips kan. Maar over het algemeen zal dit niet genoeg zijn om helemaal te herstellen of te voorkomen van een burnout.
Zoek daarom ook hulp. Er zijn veel specialistische burnout coaches en psychologen die je hiermee kunnen helpen. Daarnaast vraagt je gevoel ook meestal om mensen die je goed kent en waar je een warm gevoel bij hebt. Zoek die mensen dan ook op. Bel ze even om te vertellen dat je langskomt en of het uitkomt dat je even met ze kan praten. Er zijn weinig mensen die nee zeggen als je in die situatie zit.
Erken dat je zelf deel bent van deze burnout
Soms is het wreed om dit aan jezelf toe te geven, maar in de meeste gevallen is je eigen handelen debet aan je burnout. Ik heb het hier niet over schuld of schuldig zijn aan. Maar een logisch proces wat zich voltrekt als je te weinig grenzen aangeeft, te veel andere mensen de schuld geeft en je met niemand praat.
En gelukkig is het maar zo dat de meeste burnouts ook bij de mensen zelf zit, want dat betekent dat je ook de controle terug krijgt om het te veranderen en jezelf te laten groeien door deze stukjes in jezelf aan te pakken.
Het erkennen dat je zelf ook een aandeel in de burn out hebt is het startsein om te herstellen van diezelfde burnout. Je krijgt controle en verantwoordelijkheid terug en dit geeft een zelfverzekerd gevoel.
Bekijk hoe deze burnout jou geholpen heeft andere keuzes te maken die beter voor je zijn
Dit gebeurt meestal in de laatste fase van het herstelproces en dat is dat je erachter komt dat deze burnout een aantal verrassingen bij zich droeg.
Namelijk dat je een aantal karaktereigenschappen, maar ook bepaald gedrag af of bij geleerd hebt. Je zou ook kunnen zeggen. Je bent nu een betere versie van jezelf, dan voor de burnout en daar mag je best dankbaar voor zijn.
Nu is dat vaak moeilijk te zien als je middenin dat proces zet, maar ik wil je toch aanraden om alvast te bekijken wat je al zou kunnen leren. Kun je de lijnen al zien die met de verschillende situaties samenhangen en hoe je daar anders op kan reageren en hoe jij daar uiteindelijk van kunt groeien? Ik denk dat je dat wel kunt zien.
Op het moment dat je dat gaat zien, gaat je perspectief ook veranderen van wat je nu eigenlijk meemaakt en zal dit een gevoel van controle en zelfvertrouwen geven. Probeer maar uit!

Conclusie
Een burnout kan heel heftig zijn. Zowel fysiek als mentaal. Hoewel er genoeg tijd is om te rusten en je dit ook moet doen is er ook een tijd van bekijken en inzichten krijgen. Wat is er nu gebeurt, hoe kan ik mezelf verbeteren om dit te voorkomen? Hoe ben ik hier eigenlijk van gegroeid?
Je zal zien dat het volgen van deze tips je inzicht, houvast en zelfvertrouwen gaan geven. Je mag hieronder altijd vragen stellen.
Hartelijke groet,
Lucas van Wateringen