Home Liefde en Relaties Een Jarenlange relatie verbreken, beëindigen

Een Jarenlange relatie verbreken, beëindigen

by lucas van wateringen
1,2K views

Je zit al maanden te wikken en te wegen hoe je de relatie wilt beëindigen, alleen je komt er maar niet uit. Misschien kwets ik die persoon teveel? Nu, moet ik alles weer alleen doen en het gezonde financiële plaatje kan in duigen vallen. Wat doe je dan?

Tuurlijk, het internet op! Vandaag ga ik uitleggen hoe je een jarenlange relatie kunt beëindigen, zonder dat beide daar te veel last van hebben, of in ieder geval de schade te beperken. Lees je mee?..

Tips om een jarenlange relatie goed te verbreken/beëindigen

Wees duidelijk, maar compassioneel

Wees duidelijk, maar compassioneel

Om de hete brei heen gaan kennen we allemaal wel tot op zekere hoogte, maar wie help je ermee? Je ex komt er niet achter wat er nou eigenlijk mis is en blijft met meer vragen over en jij ontneemt jezelf de kans om jezelf als persoon naar voren te zetten en wat je werkelijk voelt. Want, dat vinden de meeste mensen lastig, wat voel je precies?

Vertel dan ook gewoon op een rustige en compassionele manier waarom je het uitmaakt. Verlies daarbij de waarde en de aspecten van hun persoonlijkheid niet uit het oog. Je bent immers niet voor niks verliefd geworden op die persoon.

Het kan hard aankomen, maar iedereen is gebaat bij eerlijkheid en helderheid. In veel gevallen komt het hard aan, maar zal je eerlijkheid later in dank worden afgenomen. Probeer dit uit want je wilt natuurlijk geen afstand in een relatie voelen.

Maak het face to face uit, geen geapp!

Maak het face to face uit, geen geapp!

Dit kan knap lastig zijn, zeker als je een persoon bent die confrontaties ontwijkt. Toch hebben veel mensen hier moeite mee. Toch als je het over de app doet ontneem je jezelf de kans om van deze ervaring te groeien en als volwassene deze situatie aan te gaan. Ook is het respectloos om een jarenlange relatie te verbreken via de app of andere omwegen. Wie verdiend dat? Als je nou erg verlegen bent of extreme bindingsangst hebt is het wel te begrijpen, maar probeer het altijd persoonlijk te doen.

Leg de focus op de relatie en niet de persoon

Dit wil niet zeggen dat je niks over die persoon kan zeggen, je maakt het niet voor niks uit, maar leg vooral de focus op wat je niet vind werken binnen de relatie, i.p.v. de persoon. De persoon tegenover je is waarschijnlijk al kwetsbaar en meer leed aanbrengen zit niemand op te wachten.

Daarnaast vermijd je ook vaak ruzies zo. Beide ex partners zijn kwetsbaar en een aanval als verdediging is snel ingezet. Als je het hebt over de punten binnen een relatie is het ook duidelijker voor die andere persoon waar het mis is gegaan en kunnen ze hier de volgende keer aan werken, als ze het in ieder geval eens zijn met je punt. Zo hoef je een jarenlange relatie niet te verbreken.

!

Bereid je voor, schild aan!

Uitmaken is voor beide ex partners niet makkelijk, maar zeker voor degene die het slechte nieuws krijgt, kun je een heftige reactie verwachten. Afwijzing is één van de pijnlijkste ervaringen die we kennen als mens en zeker naar een jarenlange relatie, kan dit een heftige reactie geven. Daarom is het goed even van te voren in de natuur te wandelen, te sporten of even te mediteren om de scherpe randjes er vanaf te halen en een basis van rust te creëren.

Neem even de tijd voor je ex partner

Er wordt vaak het advies gegeven om het kort te houden en in sommige gevallen is dat ook zo. Het ligt er ook aan hoe je bent als persoon en hoe je ex partner is. Toch, na een jarenlange relatie is het netjes hier even de tijd voor te nemen. Je geeft hiermee de ex partner het gevoel dat ze goed genoeg zijn, omdat je de tijd voor ze neemt. Dit zal helpen in het helingsproces.

Kies het juiste moment

Kies het juiste moment

Als één van de ouders net is overleden van je ex partner, of er is een zwaar tentamenweek, dan kun je daar natuurlijk mee wachten. Als je dit niet doet dan brengt dat alleen maar meer schade toe.

Kies een rustige en neutrale plek uit om de relatie te beëindigen, wees duidelijk en neem de tijd voor elkaar. Vergeet niet de tijd in jullie beginnende relatie toen jullie smoorverliefd op elkaar waren en je dacht samen oud met elkaar te worden?

Creëer geen valse hoop

Als we moeite hebben met het verbreken van de relatie, dan kan het nog wel eens voorkomen dat we afspraken maken die we eigenlijk helemaal niet willen. Enerzijds, omdat ons dat gevraagd wordt en anderzijds denken we het leed te verzachten. Toch als de ex partner erachter komt dat de afspraken niet nagekomen worden, zorgt dit voor dubbele leed en de jullie kunnen beide niet verder gaan met je leven. Als je dus geen vrienden wilt blijven, mag je dat meteen op een rustige manier zeggen.

Denk aan de mooie momenten met elkaar voordat je de relatie beëindigd

Denk aan de mooie momenten met elkaar voordat je de relatie beëindigd

Vaak zitten we vol met negatieve emoties en onuitgesproken dingen. Natuurlijk had je daar al over kunnen praten, maar ja, we zijn nu eenmaal mensen. Deze onrustige emoties verstoren het gesprek en kan ook negatief uitwerken, zoals een ruzie.

Daarom is het goed om een week lang alvast jezelf te herinneren welke mooie momenten je met elkaar beleefd hebt en welke karaktereigenschappen wel mooi zijn aan je ex partner. Je zult zien dat je emoties zullen bedaren en je een positiever gevoel krijgt over je ex partner.

Probeer goed uit elkaar te gaan

Het is voor ieder zijn bestwil om goed uit elkaar te gaan, zeker als daar kinderen bij betrokken zijn. Jullie kunnen elkaar nog nodig hebben en daarnaast is het ook het respect wat je voor elkaar mag opbrengen als je jarenlang een relatie heb gehad. Dit zal ook meehelpen in het helingsproces.

Want, stel je voor als je met ruzie uit elkaar gaat? Hoelang blijven de negatieve emoties dan nog rondzwerven in je systeem?

Haal mooie momenten op tijdens het gesprek

Haal mooie momenten op tijdens het gesprek

Ondanks dat het een zwaar gesprek is, heb je bij een jarenlange relatie zoveel meegemaakt dat het kan helpen aan het einde van het gesprek om de mooie herinneringen op te halen. Het kan extra closure geven en de band als vrienden kan hiermee een startschot krijgen.

Je mag zelf even aanvoelen of dit zal werken bij je partner, misschien maakt dit alleen maar meer verdrietig. Kies dus in het moment uit of dit gepast is, maar als dat het wel is, dan zal het jullie beide goed doen.

Blijf bij je standpunt

Sommige partner zitten in de ontkenningsfase en snappen er niets van dat je de relatie verbreekt. Ze komen met allerlei argumenten, waarom jouw mening niet valide is. Je kunt zelfs gaan twijfelen of dit wel de juiste keus was en verwarring is wat je achterlaat.

Denk er daarom altijd goed over na wat jouw mening is en welk standpunt je inneemt. Probeer daar goede argumentatie bij te kiezen, zodat je je punt helder kunt overbrengen.

Oefen het gesprek over het verbreken van de relatie in je hoofd
Oefen het gesprek over het verbreken van de relatie in je hoofd

Als je ergens goed in wilt worden dan moet je oefenen. Zo gebruiken atleten hun voorstellingsvermogen om bijvoorbeeld precies de juiste passing te geven of hardlopers die zichzelf de hele marathon van lantaarnpaal tot lantaarnpaal visualiseren.

Je brein maakt allerlei neurale verbindingen en slaat het op alsof het iets echts is. Je kunt dus trainen in je hoofd. Maak daar ook gebruik van als je een jarenlange relatie wilt verbreken. Oefen het gesprek en zie jezelf zelfverzekerd, maar compassioneel het gesprek aangaan. Praat in je voorstellingsvermogen over de punten die je kwijt wilt en voel daarbij de positieve gevoelens die daarbij vrijkomen. Je bent nu optimaal voorbereid om je relatie te beëindigen.

Conclusie een jarenlange relatie beëindigen/verbreken
Conclusie een jarenlange relatie beëindigen/verbreken

Wat kan dat moeilijk zijn een jarenlange relatie verbreken. Vaak is het wikken en wegen wat nu de beste optie is. Het belangrijkste is dat je het gewoon doet als je er echt achter staat. Dat is beter voor alle partijen.

Als je het vanuit je hart uitmaakt en respect en waardering toont voor je ex partner dan wordt het misschien later nog in dank aangenomen ook. En, als je het op deze manier uitmaakt, dan helpt het ook in het helingsproces voor beide.

Hopelijk heb ik vandaag wat bij kunnen dragen hoe je dit op de beste manier kunt doen. Sterkte en succes!

Warme groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info