Home Angst 12 Ultieme Oefeningen tegen Angst en Paniek

12 Ultieme Oefeningen tegen Angst en Paniek

by lucas van wateringen
976 views

Angst en paniek zijn twee verschrikkelijke emoties die een leven lam kan leggen. Veel mensen weten dan ook niet meer hoe ze hier precies uit moeten komen. Daarom heb ik vandaag speciaal voor jou oefeningen tegen angst opgeschreven om te kijken of we jou symptomen van angst kunnen verminderen. Lees je mee?

Wat is angst en paniek?

Angst en paniek zijn twee emoties die kunnen worden ervaren wanneer je wordt geconfronteerd met potentieel gevaar of een bedreiging. Angst is de fysiologische reactie op een waargenomen gevaar of dreiging, terwijl angst een gevoel van zorg, nervositeit of rusteloosheid is veroorzaakt door angst.

Blootstellingstherapie (exposure therapie) helpt angst te verminderen door de persoon in de loop van de tijd in een veilige omgeving bloot te stellen aan het gevreesde object of de gevreesde situatie. Hierdoor kan de persoon er minder bang voor worden en uiteindelijk zijn angst overwinnen.

oorzaken angst en paniek

Wat zijn de oorzaken van angst en Paniek?

Angst en paniek kunnen door een aantal verschillende dingen worden veroorzaakt. In sommige gevallen weet de persoon misschien niet eens wat zijn angst of bezorgdheid veroorzaakt. In de meeste gevallen zal de persoon echter in staat zijn om ten minste één gebeurtenis of ervaring te identificeren die heeft bijgedragen aan hun angst of bezorgdheid.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van angst en paniek zijn:

 • blootstelling aan een traumatische gebeurtenis
 • getuige zijn van een traumatische gebeurtenis
 • fysieke of emotionele mishandeling ondergaan
 • in een gevaarlijke situatie verkeren
 • een fobie of irrationele angst hebben
 • een ziekte of zware verwonding hebben
 • gevoel bedreigd te worden door een persoon of dier
 • een gebrek aan controle te hebben over je leven
 • het gevaar lopen iets te verliezen waar je om geeft (bijv. uw baan, huis of een relatie)
 • een ziekte of medische aandoening hebben waardoor je angstig wordt
 • te veel stress hebben
 • niet genoeg slapen

oorzaken angst en paniek

Wat zijn de symptomen van angst en paniek?

Angst en paniek zijn twee van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Ze komen vaak samen voor en kunnen veel problemen veroorzaken in iemands leven. Angst is een emotie die wordt veroorzaakt door iets gevaarlijks of bedreigends. Angst is een gevoel van zorg, nervositeit of onbehagen dat mild of ernstig kan zijn.

Zowel angst als paniek kunnen lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals zweten, hartkloppingen, duizeligheid en hoofdpijn. Ze kunnen ook leiden tot emotionele symptomen zoals prikkelbaarheid, rusteloosheid en depressie. Mensen met angst of paniek vermijden vaak dingen die hen angstig maken, wat hun vermogen om een ​​normaal leven te leiden beperkt.

De soorten oefeningen die je kunnen helpen angst en paniek te overwinnen

Angst en paniek kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan, maar gelukkig zijn er een paar oefeningen die je kunnen helpen ze te overwinnen, die ga ik je nu geven…

1 Visualiseer jezelf als onbevreesd

1 Visualiseer jezelf als onbevreesd

Als het gaat om het overwinnen van angst en paniek, is visualisatie een ongelooflijk krachtig hulpmiddel. Door jezelf als onbevreesd voor te stellen, kun je je daadwerkelijk onbevreesd gaan voelen. De eerste stap is om jezelf een evenement of actie te zien uitvoeren met vertrouwen en competentie. Stel je voor dat mensen naar je kijken en je kracht en moed bewonderen. Zie ze denken: “Ik wou dat ik meer op haar of hem kon lijken.”

Deze techniek wordt gebruikt om mensen te helpen vertrouwen te ontwikkelen in gebieden waar ze bang zijn. Door jezelf te visualiseren dat je met vertrouwen en competentie presteert, accepteert het onderbewustzijn dat beeld uiteindelijk als instructies voor je prestaties. Met andere woorden, als je je gedraagt ​​als een zelfverzekerd persoon, zul je er uiteindelijk één worden.

Begin met jezelf voor te stellen dat je iets doet waar je bang voor bent – iets waar je hart sneller van gaat kloppen of rillingen over je rug lopen. Visualiseer nu dat je deze activiteit met volledig gemak en kalmte uitvoert. Voel hoe de angst begint te verdwijnen als je de situatie onder controle krijgt. Zie jezelf slagen ondanks je angsten. Als je klaar bent met de oefening, voel je dan trots op wat je hebt bereikt!

Oefen met handelen "alsof"

2 Oefen met handelen “alsof”

Wanneer je jezelf angstig of paniekerig voelt, kan het moeilijk zijn om helder te denken en goede beslissingen te nemen. In deze situaties kan het helpen om ‘’te doen alsof”. Alsof je al de moed hebt die je wenst. Doen alsof je zelfverzekerd bent en met een glimlach handelen, zal je helpen om je die specifieke gevoelens te laten voelen en kan je misschien net het zelfvertrouwen geven dat je nodig hebt om je angst te overwinnen.

De volgende keer dat je je angstig of angstig voelt, probeer dan te doen alsof je veilig bent en zelfverzekerd. Doe alsof je de moed hebt die je wilt hebben en kijk hoe je je daarbij voelt. De kans is groot dat je beetje bij beetje het gevoel van zelfverzekerdheid, veiligheid en ontspannenheid gaat ervaren.

3 Ga in de angst staan en wees onbevreesd 

Voor veel mensen voelt dit counter-intuïtief. “Wat in mijn angst staan? Ik loop het liefst er zo snel mogelijk van weg”

En toch is dit een verkeerde strategie om angst te verminderen. Je voelt namelijk niet wat je hoort te voelen, drukt het weg, waardoor de angst zich gaat opbouwen.

Het is daarom een betere oefening om in je angst te gaan staan en echt te ervaren wat het leven wilt dat je gaat ervaren.

Je kunt het in stapjes doen of gelijk in één keer. Voel voor jezelf aan welke van de twee strategieën je wilt kiezen, maar ook wanneer je stopt.

Het kan zijn dat je je angst snel en heftig voelt en je daarna door de angst heen voelt. Het kan ook zijn dat bij de angst voelen het zich langzaam opbouwt, waar geen eind aan lijkt te komen.

Toch zul je een kleine opluchting voelen, omdat je de angst getrotseerd hebt en je ook de angst niet groter heb laten worden door het te onderdrukken.

Uiteindelijk zul je de bangheid en de angst overwinnen door geen angst voor de angst meer te hebben of merken dat angst een illusie is.

4 Confronteer je angsten onmiddellijk (exposure therapie 1)

4 Confronteer je angsten onmiddellijk (exposure therapie 1)

Als je succesvol wilt zijn, moet je je angsten onder ogen zien. Zo simpel is het. Angst is een van de grootste remmers van succes en kan je ervan weerhouden je doelen en dromen te bereiken. Maar als je bereid bent je angsten onder ogen te zien, dan kun je ze overwinnen en alles bereiken wat je wilt in het leven.

De eerste stap is het identificeren van de situaties of activiteiten die je bang maken. Als je eenmaal weet wat ze zijn, besluit dan dat je ze onmiddellijk, maar stap voor stap zal confronteren. Stel het niet te lang uit en ga ze niet uit de weg. Je zult merken dat als je eenmaal je angsten onder ogen ziet, ze niet meer zoveel macht over je hebben.

diep ademen

5Concentreer je op je ademhaling

Als je je angstig voelt, wordt je ademhaling vaak kort en oppervlakkig. Dit kan een aantal negatieve reacties veroorzaken, zoals een snelle hartslag, zweten en duizeligheid. Diep ademhalen helpt het lichaam te kalmeren en angst snel te overwinnen, zonder bijwerkingen zoals die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door drugs- of alcoholgebruik.

De sleutel tot diep ademhalen is om je te concentreren op je ademhaling. Jezelf uit stressvolle situaties verwijderen is ook de sleutel tot het beheersen van je ademhaling tijdens een angstaanval. Als je op een rustige plek bent, zal diep ademhalen je lichaam en geest tot rust brengen.

Hierbij een video:

6Oefen Mindfulness

Het tijd om te gaan oefenen met meditatie en mindfulness. Wanneer angst en angst symptomen optreden, ga dan zitten om te schrijven over wat er op dit moment gebeurt. Dit zal je helpen om je meer bewust te worden van je gedachten en gevoelens.

Mindfulness is een oefening die iemand helpt een kalme gemoedstoestand te creëren. Het kan mensen helpen om uit de sleur te komen en zich te concentreren op het huidige moment. Als je merkt dat je je overweldigd of gestrest voelt, probeer dan je aandacht te verleggen naar de sensaties in je omgeving of binnen in je lichaam, beide kan. Merk op wat je hoort, ruikt en voelt in je omgeving, Of voel je lichaam van binnen en merk dat de angstige gedachten minder worden. Schakel heen en weer tussen je lichaam en de omgeving totdat de angst begint te vervagen.

Hierbij weer een goede oefening tegen angst:

7Gebruik de natuur als je therapeut

Als het gaat om het overwinnen van angst en paniek, kan de natuur een geweldige therapeut zijn. Vaak merken mensen dat ze meer kunnen ontspannen in een natuurlijke omgeving. Dit is deels te wijten aan het feit dat de natuur enige hersenactiviteit vereist. Als we in de natuur zijn, moeten onze hersenen zich concentreren op zaken als navigatie en het opnemen van alle nieuwe bezienswaardigheden en geluiden. Dit kan het een beetje makkelijker maken om chronische angsten of zorgen te overwinnen.

Natuurlijk is het gebruiken van de natuur als je therapeut slechts een van de vele stappen die je moet nemen op weg naar herstel van angst of angststoornissen. Het is belangrijk om niet alleen op deze benadering te vertrouwen, maar deze eerder te gebruiken als onderdeel van een geïntegreerd behandelplan dat indien nodig ook therapie en medicatie omvat. Erkende therapeuten begrijpen hoe angst en paniek ons leven kunnen beïnvloeden en kunnen waardevolle begeleiding bieden over hoe we het beste met deze aandoeningen kunnen omgaan.

9 Ontspan je spieren

8Ontspan je spieren

Als je je angstig voelt, wordt je lichaam vaak gespannen. Deze spanning kan worden verlicht door enkele eenvoudige oefeningen te doen. Maak eerst een stevige vuist met één hand en houd deze een paar seconden vast. Laat dan de vuist los en laat je arm ontspannen. Herhaal deze oefening met de andere hand.

Ademen is een andere belangrijke manier om je spieren te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Als je je angstig voelt, probeer dan in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond. Diep ademhalen kan helpen om je hartslag te vertragen en de symptomen van angst te verlichten.

Span verschillende spiergroepen in je lichaam aan en laat ze los om spanning te verlichten. Begin met je voeten en werk naar je hoofd toe. Vermijd het spannen van bepaalde delen van je lichaam dat gewond is, omdat dit verder letsel kan veroorzaken.

Hierbij weer een oefening:

9Ontspan door aanwezig te blijven

Wanneer angst of paniek begint op te bouwen, kan het helpen om aanwezig te blijven in het Nu. Dit betekent in de huidige staat en omgeving zijn zonder oordeel. Mindfulness is een manier om dit te doen, omdat het de oefening is om in het moment te zijn. Om opmerkzaam te zijn, ga op een comfortabele plek zitten met gesloten ogen en concentreer je op je ademhaling en lichamelijke gewaarwordingen.

Daarnaast is het belangrijk om je gedachten te observeren als wolken die voorbij vliegen achter een mooie blauwe lucht. Hoe vaker je de gedachten voorbij laat gaan, zonder erin meegesleurd te worden, hoe sneller je in het huidige moment komt. In het huidige moment is alles vredig en helder en zal angst hier zijn meerdere in moeten erkennen. Probeer maar eens uit!

https://youtu.be/P91xzj10rzg

10 Ontspan door jouw angstige gedachten te onderbreken

Het kan erg nuttig zijn om uw angstige gedachten te doorbreken, zodat je helderder kunt denken en gepast kunt handelen. Een manier om dit te doen is door jezelf een vraag te stellen. Dit zal je helpen je te concentreren op de taak die voor je ligt in plaats van je gedachten te laten afdwalen.

Als je je bijvoorbeeld overweldigd voelt door een project op je werk, vraag jezelf dan af: “Wat is de volgende stap?” of “Wat is de deadline voor dit project?” Dit soort vragen helpen je om gefocust te blijven op wat belangrijk is en voorkomen dat je verdwaalt in je zorgen.

Soms kan het ook helpen om je angstige gedachten op te schrijven. Dit kan je helpen om ze objectiever te bekijken en kan het gemakkelijker maken om oplossingen te vinden.

Als eindeloze zorgen een probleem voor je is, probeer dan je gedachten te onderbreken met een vraag voordat ze uit de hand lopen. Het kan enige oefening vergen, maar uiteindelijk kan deze techniek je helpen om meer controle over je angst te krijgen.

12 Voedingsmiddelen die angst en angst helpen verminderen

11 Voedingsmiddelen die angst en angst helpen verminderen

Angst en paniek kunnen slopend zijn, maar er zijn stappen die genomen kunnen worden om ze te bestrijden. Een manier is om voedingsmiddelen te eten die angst en paniek helpen verminderen. Sommige van deze voedingsmiddelen zijn zalm, bladgroenten, noten, zaden, avocado en donkere chocolade.

Deze voedingsmiddelen bevatten veel omega-3-vetzuren, magnesium, vitamine B6 en antioxidanten. Al deze voedingsstoffen zijn gunstig voor het verminderen van stress en het bevorderen van een kalme gemoedstoestand. Zalm is vooral gunstig omdat het ontstekingsremmende eigenschappen bevat die het zenuwstelsel kunnen helpen kalmeren.

Bladgroenten zijn ook een goede keuze omdat ze foliumzuur bevatten, waarvan is aangetoond dat het angstige gedachten vermindert. Noten en zaden zitten boordevol magnesium, wat helpt om de spieren te ontspannen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Pure chocolade is rijk aan antioxidanten die de hersenen beschermen tegen schade veroorzaakt door stresshormonen.

Het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen is een manier om angst en angstsymptomen op natuurlijke wijze te verminderen. Sterker nog, eigenlijk is het de basis. Vergeet dus niet je basis en eet gezond!

Accepteer je angst en Paniek

12 Accepteer je angst en Paniek

We ervaren allemaal op sommige momenten in ons leven angst en bezorgdheid. Het kan moeilijk zijn om deze negatieve emoties te overwinnen, maar het is belangrijk om ze direct onder ogen te zien. Door je voor je angsten te verbergen, worden ze alleen maar sterker, terwijl je door ze te accepteren de situatie onder controle kunt krijgen.

Het is de menselijke natuur om alles te vermijden dat ons bang maakt, maar deze benadering leidt op de lange termijn vaak tot meer angst. De enige manier om je angst te verslaan, is door er rechtstreeks mee te confronteren, of beter gezegd, te accepteren en te omarmen.

Hoe sneller je het gevoel van angst accepteert en omarmt hoe minder het zal groeien en het kan voor dat moment zelfs helemaal weggaan. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar met de tijd en oefening wordt het gemakkelijker.

conclusie oefeningen tegen angst en Paniek

Conclusie over deze angst oefeningen

Samenvattend is aangetoond dat deze oefeningen effectief zijn bij het behandelen van angst en angst. Ze zullen voor u werken als u regelmatig oefent.

Je kunt ze overal en altijd doen. Als u een hoge mate van angst en angst ervaart, zoek dan professionele hulp van een psycholoog of psychiater totdat de symptomen zijn verdwenen. of gebruik een geweldige cursus als je geen geld hebt voor therapie.

Een vertrouwde groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info