Home Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen kwijt na een ontslag + Tips

Zelfvertrouwen kwijt na een ontslag + Tips

by lucas van wateringen
450 views

Een ontslag kan voelen als een groot verlies, het is haast vergelijkbaar en soms hetzelfde als een rouwproces. Alleen het verschil met een rouwproces is dat met het verlies van je baan je zelfvertrouwen ontzettend aangetast kan worden. Het voelt alsof het specifiek door jou komt en je kan het haast alleen maar persoonlijk nemen.

Hier gaan we vandaag wat aan doen, door je wat tips en oefeningen te geven en je weer klaar te maken voor een mooie nieuwe baan die je weer nieuw toekomstperspectief geeft.

Lees je weer mee?

Voel en erken je emoties

Het verliezen van je baan kan ontzettend kl#te voelen. Er raast boosheid, verdriet en minderwaardigheidsgevoelens door je lijf. Erkens eerst de gevoelens die je voelt bij dit ontslag. Het erkennen van gevoelens en soms het benoemen van gevoelens creëert rust in het emotionele systeem.

Daarnaast is het ook goed om de gevoelens te doorvoelen. Als je ze probeert weg te drukken, zullen ze harder terugkomen totdat je ze wel aankijkt. Meestal heeft het geen zin om hier uren aan te besteden, want dan kun je gaan zwelgen in het gevoel en neemt het gevoel je over.

In de plaats daarvan kun je het gevoel erkennen, doorvoelen en daarna omarmen, zodat er wat emotie uit kan. Als dat eenmaal is gebeurt kun je een positieve actie ondernemen door je huis schoon te maken, een wandeling te maken of achterliggend werk te doen.

Zo programmeer je je onderbewuste om niet de hele tijd bij dat gevoel te zijn en je emotionele bankbalans extra krediet te geven, wat je je gehele leven zal helpen.

erken je emoties

Herinner en erken je eigen kwaliteiten

laten we eerlijk zijn. Je bent niet voor niks aangenomen toch? Blijkbaar zitten er kwaliteiten in je waarom je in de eerste plaats al aangenomen werd. Wat waren eigenlijk die kwaliteiten? Schrijf ze eens op en probeer op een rustige en stille plek eens te overdenken en voelen.

Wie heb je allemaal blij gemaakt op je (vorige) werk met deze door jouw bezitte kwaliteiten? Ken je de glimlachen nog herinneren, of de complimentjes of de goede woorden van je baas? Let op het gevoel van eigenwaarde en plezier wat er in je naar boven komt en erken dat je deze kwaliteiten gewoon hebt.

Nu je weet dat je deze kwaliteiten hebt en je hebt het verlies van je ontslag verwerkt, weet dan ook dat je met deze kwaliteiten makkelijk een nieuwe baan vind en vasthoud.

Hoewel het niet persoonlijk is, werk aan je verbeterpunten

Zelfs als het ontslag persoonlijk bedoeld is, dan nog heb je de keuze om het onpersoonlijk op te pakken. Het kan heel goed zijn dat het vooral bij die ander ligt en zelfs als dat niet zo is, mensen en dus ook bazen kijken met hun persoonlijke perceptie naar jou toe en zegt vooral iets over hun.

En toch? Ondanks dat het niets over jou zet kun je misschien wel een aantal dingen verbeteren om jou een betere werknemer te maken. Misschien ligt dit aan jouw sociale skills of misschien meer op persoonlijk vlak of de professionele sfeer. Wat het ook is, je kan jezelf altijd verbeteren als je denkt hier zelf beter van te worden.

blijf weg van negatieve mensen
Blijf weg van de goedbedoelde negativiteit

Je hoort het je vrienden, buren en familie al zeggen: ‘’Ze zijn jou niet waard’’ en ‘’Ze piepen dadelijk wel anders, nu je weg bent’’ ‘’Het is niet eerlijk, je hebt alles gedaan voor dit bedrijf!’’. Opzich kan dit even goed voelen, maar op een zeker moment krijg je een spiraal van negativiteit waar jezelf ook slecht uitkomt.

Neem de tijd om te gaan verwerken, maar blijf positief. Als je positief blijft nadat je het meeste van het verlies verwerkt hebt, kun je de kansen ook beter zien die er uiteindelijk weer op je pad komen.

Wat er ook gebeurt, het gebeurt voor mij en niet tegen mij

Hoe vaak gebeurt het niet dat er een deur dicht gaat en er een paar maanden later een prachtige kans tevoorschijn komt? Eigenlijk altijd? Het wordt niet altijd als een mooie kans herkend, maar als je terugkijkt zie je bijna altijd wel dat er er veel van geleerd hebt en je er iets mooiers voor terug gekregen hebt.

Dit staat ook in nauw verband met hoe positief blijf je als je een ontslag hebt gehad? Hoe positiever je blijft, hoe meer kansen je herkent. Als dit idee moeilijk blijft kleven voor je, dan kan je het in ieder geval met me eens zijn, dat vertrouwen meer oplevert dan pessimisme of negativiteit? Probeer het maar eens uit. Het werkt!

neem een rustpauze
Neem even een rustpauze

In deze snelle maatschappij hebben we altijd het idee dat we weer zo snel mogelijk aan het werk moeten. Als het goed is hebben de meeste mensen wat gespaard of zitten in de WW. Dit betekend dat je wat tijd over hebt om even rust te nemen en te voelen wat er nou precies gebeurt is.

Je kan hier nogmaals je verbeterpunten aanhalen en wat je vervolgens anders wilt gaan doen. Ook is dit een mooie tijd om extra te ontspannen en leuke dingen te gaan doen. Doe iets wat je al lang geleden wou doen en vind jezelf opnieuw uit. Op deze manier ben je dadelijk weer maximaal opgeladen om aan een nieuw avontuur te beginnen.

Kom erachter of dit wel echt de juiste baan voor je was

Tijdens deze rustpauze kan je erover nadenken of je eigenlijk wel de juiste persoon op de juiste plek was. Het kan best wel eens zijn dat je de juiste credenties had, maar dat je uiteindelijk niet bij de juiste bedrijfscultuur hoorde, waardoor het is gaan wrijven binnen het team.

Of het kan zijn dat je de juiste credenties had, maar een functie kreeg die overlapping hadden met je vakgebied, maar niet heel specifiek was. Het kan zijn dat je dan op een gegeven moment in de problemen komt en niet de juiste invulling aan die functie kan geven.

Wat de reden ook mag zijn en dat kunnen er talrijke zijn, probeer uit te vinden of de juiste man was op de juiste plek. Als je erachter komt dat dit niet zo is, dan weet je ook dat je het niet persoonlijk moet nemen en is het makkelijker verder gaan met je leven.

leef in het nu en omarm je emoties

Leef in het nu en omarm je emoties

In het Nu leven lijkt soms een gehyped iets en dat alleen voor new-agers is bedoeld, maar iedereen kan het Nu ervaren als directe ervaring. Sterker nog, je kan alleen het Nu ervaren, alleen je denkt en voelt er vaak overheen.

Het Nu is een soort magische plek waar je thuis komt. Het is een dimensie die rust, innerlijke vrede en blijheid verschaft. Alleen vaak lukt het je niet bij die plek te komen, omdat er een wirwar aan emoties en gedachtens zijn als je net ontslagen bent.

Het is daarom belangrijk om eerst dat gevoel te omarmen, zodat de emoties rustiger worden en daarmee ook de gedachtens rustiger worden. Dan ga je al meer het Nu ervaren en de kwaliteiten die het bezit.

Daarna is het een kwestie van de gedachten observeren, maar ook de emoties. Je zal zijn dat er meer stilte in jezelf komt en je kan je ook nog extra concentreren op die stilte. Je kan er zelfs achter komen dat je problemen helemaal niet zo groot zijn nu je in de stilte van het Nu bent aangekomen.

Vanuit deze plek zal je ook sneller meer inspiratie krijgen en nieuwe inzichten wat je volgende stappen kunnen zijn.

conclusie
Conclusie

Zelfvertrouwen terugwinnen na een ontslag is nog lang niet altijd zo makkelijk. Het kan voor sommige mensen echt als een rouwproces aanvoelen. Je verlies namelijk niet alleen je baan, maar ook een stukje identiteit, fijne collega’s, waardering en structuur.

Toch is het goed om naar nieuwe kansen te kijken en proberen zoveel mogelijk in het Nu te leven en te vertrouwen dat je wel weer een nieuwe baan zult krijgen en misschien wel eentje die nog beter bij je past.

Hopelijk helpen mijn tips en zul je snel een nieuwe baan vinden.

Succesvolle groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info