Home Spiritualiteit Sacraal chakra terug in balans brengen

Sacraal chakra terug in balans brengen

by lucas van wateringen
476 views

Heb je het gevoel dat iets je tegenhoudt om je doelen te bereiken? Worstel je met schuld- of schaamtegevoelens? Of misschien is je sexuele energie minder dan voorheen. Als dat zo is, is je sacrale/heiligbeen chakra mogelijk uit balans.

De sacrale chakra bevindt zich in de onderbuik en is verantwoordelijk voor creativiteit, seksualiteit en emoties. Wanneer deze chakra in balans is, staan ​​we open voor nieuwe ervaringen en kunnen we met volle teugen van het leven genieten. In deze blogpost bespreken we hoe je je sacrale chakra in balans kunt krijgen en een optimale gezondheid kunt bereiken! Lees je mee?..

Wat is de Sacraal chakra?

Het heiligbeenchakra is het tweede chakra van de zeven belangrijkste energiecentra in het lichaam. Het bevindt zich in de onderbuik en regelt creativiteit, seksualiteit, passie, plezier, intimiteit en emotioneel evenwicht. Wanneer deze chakra in balans is, staan ​​we open voor nieuwe ervaringen, hebben we een gezonde relatie met plezier, sex en onze emoties en kunnen we met volle teugen van het leven genieten.

De seksuele energie van de sacrale chakra

De seksuele energie van de sacrale chakra

De sacrale chakra, ook bekend als het Svadhisthana-chakra in het Sanskriet, bevindt zich in de onderbuik en wordt geassocieerd met creatieve energie, emoties, seksualiteit en plezier.

Deze chakra is verantwoordelijk voor het geven van een gevoel van emotioneel evenwicht en openheid voor nieuwe ervaringen. Wanneer we in balans zijn, voelen we een gevoel van harmonie in onszelf en in onze relaties met anderen.

De seksuele energie verbonden met deze chakra vormt de goddelijke scheppingskracht en vruchtbaarheid. Deze chakra en energie bestaat in alle wezens, ongeacht geslacht of geaardheid.

Ook kan deze energie kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van het individu, zoals in creatieve expressie, kunstzinnigheid, zang en dans, seksualiteit en fysieke intimiteit.

Wanneer deze energie geblokkeerd of uit balans is, kan dit leiden tot gevoelens van schaamte (zeker op sexueel gebied) of losgekoppeld zijn van ons ware zelf.

De sleutel tot het activeren van de seksuele energie die bij dit chakra hoort, ligt in het cultiveren van zelfliefde en zelfacceptatie. Dit stelt ons in staat om onze innerlijke creativiteit aan te boren en te ontdekken wie we werkelijk zijn zonder oordeel of angst.

Om toegang te krijgen tot deze energie moeten we leren een veilige ruimte voor onszelf te cultiveren waar we kwetsbaar genoeg kunnen zijn om onze verlangens zonder oordeel of angst te verkennen.

Als we eenmaal een omgeving hebben gecreëerd die veilig aanvoelt, kunnen we verschillende technieken gebruiken, zoals meditatie, ademwerk, yogahoudingen (asana’s), klankhealing (mantra’s) en dagboeken om de kanalen van dit krachtige energiecentrum in ons te openen.

Deze oefeningen helpen ons om geaard te raken in onze verbinding met onszelf, waardoor we toegang krijgen tot meer energie vanuit het heiligbeenchakra en ontdekken wat ons echt vreugde brengt.

Het in evenwicht brengen van de sacrale chakra vereist tijd en geduld, maar door deze stappen te volgen, kunnen we meer deuren naar mogelijkheden in ons leven openen die uiteindelijk meer plezier in elk moment zullen brengen!

Hieronder volgen meerdere oefeningen om het heiligbeenchakra in balans te brengen.

Emotionele intimiteit, relaties en de sacrale chakra

Emotionele intimiteit, relaties en de sacrale chakra

Naast de rol in plezier en creativiteit, is de sacrale chakra ook verantwoordelijk voor emotionele intimiteit. Wanneer dit energiecentrum in balans is, kunnen we op een dieper niveau een verbinding met onze partner, vrienden en collega’s voelen, wat leidt tot emotionele vervulling en tevredenheid.

Dit soort intimiteit is niet alleen gunstig voor romantische relaties, maar kan worden uitgebreid naar alle aspecten van het leven, zoals vriendschappen, familiebanden en zelfs professionele relaties.

Het stelt ons in staat om diep contact te maken met anderen door kwetsbaar genoeg te zijn om zonder angst of oordeel open te staan ​​voor onze gevoelens en verlangens. Hier zie je dat dat stukje zelfacceptatie weer de hoek om komt kijken.

Wanneer het heiligbeenchakra uit balans is kan dit leiden tot gevoelens van onzekerheid, wantrouwen en loskoppeling van onszelf. Hieronder de veel voorkomende symptomen als het heiligbeen chakra uit balans is.

Veelvoorkomende symptomen wanneer de sacrale chakra uit balans is

Veelvoorkomende symptomen wanneer de sacrale chakra uit balans is

Wanneer deze chakra uit balans is kunnen er verschillende symptomen ontstaan. Deze zijn zowel fysiek als mentaal. Denk hierbij aan plotselinge stemmingswisselingen, moeite met het uiten van emoties, laag libido, gebrek aan creativiteit en het gevoel vast te zitten in het leven. Hier is echter een kort overzicht om te kijken als je denkt dat jouw sacrale chakra niet goed in balans is.

 • Chronische lage rugpijn
 • Artritis
 • Genitale of seksuele problemen
 • Heup problemen
 • Bloedarmoede
 • Gezamenlijke problemen
 • Weinig energie
 • Milt- en nierproblemen
 • Premenstrueel syndroom
 • Angst voor plezier
 • Gebrek aan creativiteit
 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan verlangen
 • Onzekerheid
 • onthechting
 • Laag libido

Als je een van de problemen hebt, kun je de sacrale chakra gaan activeren.

Kristallen die worden geassocieerd met de sacrale chakra

Kristallen die worden geassocieerd met de sacrale chakra

Een aantal van deze kristallen zijn carneool, maansteen en koper. Deze stenen helpen onze energiecentra te openen en te activeren, waardoor we meer toegang krijgen tot de bovengenoemde creatieve krachten in ons. Gewoon een steen in je hand houden of om je nek dragen kan helpen om dit chakra in balans te brengen. Zo simpel kan het zijn.

Als dit nou niet voldoende is dan heb ik hieronder een paar oefeningen die je zeker kunnen helpen.

Hoe activeer je de sacrale chakra

1. Breng tijd door in de natuur: Een van de beste manieren om je sacrale chakra te activeren, is door tijd buiten door te brengen, omringd door bomen, planten en dieren. Verbinding maken met de natuurlijke omgeving helpt je te aarden en je heiligbeen chakra in balans te brengen.

2. Neem deel aan creatieve activiteiten: je creativiteit de vrije loop laten door middel van activiteiten zoals schrijven, kunst of muziek kan je helpen dit belangrijke energiecentrum te helen en te openen.

3. Gebruik affirmaties: Affirmaties zijn krachtige hulpmiddelen die ons kunnen helpen ons leven te transformeren als ze correct worden gebruikt. Door mantra’s of affirmaties hardop te herhalen, zoals ‘Ik sta open voor plezier‘, kun je geblokkeerde chakra’s in jezelf openen en meer vreugde in je leven brengen. Voorbeelden van deze affirmaties zijn:

 • Ik verdien het om plezier te ervaren en aan mijn behoeften te voldoen.
 • Ik voel me veilig om mijn seksuele zelf uit te drukken op een leuke, creatieve en gezonde manier.
 • Ik trek relaties aan met liefdevolle, goede mensen die mij zullen steunen.
 • Ik omarm verandering en maak het beste van mijn toekomst.
 • Elke dag ervaar ik meer vreugde en voldoening.
 • Ik stroom van inspiratie en creativiteit.
 • Mijn lichaam is vrij zonder blokkades en ik voel me er comfortabel in.

4 Maak opnieuw verbinding met water- De sacrale chakra heeft betrekking op het waterelement en ons vermogen om mee te stromen met verandering. Je kunt weer contact maken met dit element door tijd door te brengen met water door te gaan zwemmen bij de zee of bij een stromend beekje te gaan zitten. Een ontspannend bad kan de sacraal chakra ook activeren. Watsu, een vorm van therapie waarbij een persoon zachtjes in water wordt vastgehouden en geleid, kan ook een krachtig ritueel zijn voor sacrale genezing.

5 Essentiële oliën: Bepaalde essentiële oliën kunnen helpen bij het genezen van een onevenwichtige sacrale chakra. Toepassingsmethoden zijn onder meer rechtstreeks op de huid aanbrengen of verdunnen en toevoegen aan een bad. Hier zijn enkele van de primaire essentiële oliën die effectief zijn bij het openen van de sacrale chakra:

 • Sandelhout
 • Jasmijn
 • Scharlei
 • Zaad van roze peper

6 Yoga-asana’s: Verschillende asana’s helpen de Svadhisthana-chakra te openen. Hier zijn drie effectieve yogahoudingen die ervoor zorgen dat de levensenergie vrij door het tweede chakra kan stromen:

No photo description available.

 1. Goddess Pose (Utkata Konasana): Deze pose helpt de heupen te openen, wat een krachtig gebied is dat wordt geassocieerd met creatieve energie.

No photo description available.

 1. Cobra Pose (Bhujangasana): Deze pose versterkt je ruggengraat en is uitstekend geschikt om energie terug te leiden naar je sacrale chakra.

Health benefits of Ardha Bhekasana

 1. Half Frog Pose (Ardha Bhekasana): Deze zachte heupopener helpt de flexibiliteit in de onderrug te vergroten en strekt de binnenkant van de dijen uit.

Door deze simpele tips te gebruiken kun je je sacraal chakra in balans houden en zorgen voor een optimale gezondheid, zowel fysiek, mentaal als spiritueel.

Belangrijkste leerpunten

De sacrale chakra is de tweede van de zeven belangrijkste energiecentra in het lichaam en is verantwoordelijk voor creativiteit, plezier en vreugde. Wanneer deze chakra uit balans is, kunnen we problemen ervaren zoals een laag libido, gebrek aan creativiteit en gevoelens van apathie of verdriet. Het is belangrijk dat je ook je wortel chakra eerst in balans brengt, zodat je voldoende aarding hebt

Er zijn veel manieren om de sacrale chakra weer in balans te brengen, waaronder het gebruik van kristallen, yogahoudingen, etherische oliën en affirmaties. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw sacrale chakra gezond is en optimaal functioneert! Succes!

Warme groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info