Home Liefde en Relaties Afstand voelen in een relatie

Afstand voelen in een relatie

by lucas van wateringen
1,1K views

Soms voelt het even niet lekker en neem jij of je partner meer afstand. Het kan voelen of je je partner kwijt raakt en misschien zelfs wel vreemdgaat. Toch is dit een normaal en gezond proces wat in iedere relatie voorkomt.

Het grote verschil alleen is, hoe gaan we daar samen mee om? Praten we erover? Of gooien we onze kont tegen de krib en laten we deze situatie verder escaleren?

Je raad het al, praten en inzicht is de oplossing. Vandaag ga ik wat tips geven als je teveel afstand in een relatie voelt en hoe je dit kan omkeren.

Wat is de oorzaak dat je afstand voelt binnen je relatie?Wat is de oorzaak dat je afstand voelt binnen je relatie?

Als je afstand voelt binnen je relatie dan heeft dat eigenlijk altijd met verbondenheid te maken. Zowel verbondenheid met jezelf als met je partner. Deze twee gaan hand in hand.

Vaak heeft één van de partners en soms beide onuitgesproken gevoelens, waardoor je je niet gezien voelt. Dit zorgt voor meer emotie en vanuit deze pijn ga je jezelf beschermen en zet je de partner op een afstand.

Door de pijn en het niet gezien voelen, krijg je een wirwar aan emoties waardoor je de verbondenheid met jezelf verliest, waardoor je niet meer authentiek reageert, maar meer vanuit het ego.

Op deze manier voel je steeds meer afstand binnen de relatie en ga je je afvragen of het nog wel goed zit.

Dan is het tijd om goed te praten en om meer inzicht te krijgen. Vandaag ga ik je daarbij helpen, anders eindig je misschien met een jarenlange relatie te verbreken. Laten we dus op gaan naar de eerste tip…

Inzicht: Af en toe uit verbinding gaan in de relatie is normaal

Dit is een simpel inzicht die soms bergen kan verschuiven, in ieder geval je perspectief. Want, vaak hebben we het idee dat er iets mis is als onze partner wat meer afstand neemt. We kunnen al snel spookverhalen in ons hoofd krijgen, waardoor we met onszelf uit verbinding gaan. Vind hij/ze me nog wel leuk, is er een ander of ik ben niet aantrekkelijk genoeg meer?

Wat het ook is, dit inzicht dat koppels wel eens uit verbinding gaan is normaal. Het is niet alleen normaal, het is ook nog eens gezond. Soms is er ook meer afstand, omdat de eigenheid van de twee personen binnen een relatie verdwijnt. Dan heb je het gevoel dat de uniekheid en de spanning weg is. Je zou kunnen zeggen dat je dan met jezelf leeft en dat is voor de meeste mensen niet de bedoeling…

Uniekheid zorgt voor aantrekking en aantrekking zorgt weer voor verbondenheid. Het is dus goed om even uit verbinding te gaan af en toe. Het is wel belangrijk dat jullie hierover praten en beide bewust zijn van dit inzicht.

Zo kunnen heftige emoties opgelost worden met een simpel inzicht en als je daarover praat.

Ontwijk jij of je partner conflicten en je eigen behoeftes

Ontwijk jij of je partner conflicten en je eigen behoeftes

We herkennen het allemaal wel denk ik. In relaties maak je soms offers en vergeten we onze eigen behoeftes. Zeker in een beginnende relatie waar we vaak nog proberen te pleasen. Of, nou ja, vergeten? De meeste mensen hebben onbewust vaak het gevoel dat hun behoeftes er minder toe doen dan die van hun partner. Op één of andere manier zit dat bijna bij iedereen in de opvoeding of krijg je dat ergens anders mee.

Zeker als de emoties hoog zitten of er is iets aan het broeden, dan kan de emotie zo groot zijn dat je het eigenlijk niet meer uit durft te spreken.

Dan loopt de ene partner op z’n tenen en de andere voelt afstand en negativiteit. Die partner reageert dan ook weer met afstand maken en voordat je het weet, zit je in een spiraal die moeilijk om te keren is. Zou kun je depressief en relatie twijfels krijgen.Depressief en relatie twijfels

Daarom is het goed even je eigen behoeftes te leren kennen. Schrijf ze eventueel op. Het is belangrijk hierbij of je met je ego te maken hebt (vanuit de pijn en negativiteit) of behoeftes vanuit je hart.

Meestal hebben de behoeftes vanuit het ego een erg drammend en dwingend karakter, terwijl als je eronder gaat kijken, dan kan het zijn dat je alleen meer even gezien wilt worden, of een extra knuffel en meer van dat soort dingen.

Zoek dit voor jezelf uit en ga in gesprek met je partner en vertel hem of haar welke behoeftes je hebt vanuit je hart. laat je ego zoveel mogelijk buiten de deur, omdat dit vaak de situatie verder escaleert.

Je mag er vanuit gaan dat bij een goed gesprek, de lucht snel geklaard is en jullie weer in verbinding kunnen.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen pijn

Je bent verantwoordelijk voor je eigen pijn

Wat je vaak ziet is dat stelletjes eerst verliefd zijn en op een gegeven moment afstand creëren. Zoals net al beschreven heeft dat vaak met emoties, een innerlijk pijn en ego te maken.

Het kan dan zo zijn dat jij of je partner (of beide) elkaar verwijten en beschuldigingen naar elkaar gaan maken. Natuurlijk, zorgt dit voor extra conflict en spanning binnen de relatie. Nu, kan een ruzie waar weinig ego bij zit, ook eens de lucht klaren, maar het echte verwijten en constant beschuldigen hoort hier niet bij.

Als je merkt dat je vanuit pijn en ego reageert, neem dan even een stap terug en ga terug naar je hart. Wat zijn mijn echte behoeftes en waarom voel ik die emoties zo heftig?

Alleen het eruit stappen (uit het ego) en terug gaan naar je hart is vaak voldoende om de verbinding te herstellen met jezelf. Je kan ook nog je pijn omarmen op het moment dat je dit voelt.

Vanuit deze opgeklaarde energie en nieuw helder bewustzijn kun je wel het gesprek aan gaan wat je behoeftes zijn en zal dat ook vaak constructief zijn. Maar onthoud, alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw pijn en gelukkig maar, dan ben je niet afhankelijk van andere, waardoor je er directe controle over hebt. Als je geen controle krijgt over je pijn kun je ook extreme bindingsangst ontwikkelen.

Ga niet mee in spelletjes en mindgames

Ga niet mee in spelletjes en mindgames

Pijn en ego zijn hier meestal debet aan. Als er één meer afstand neemt, dan kan de ander daar op reageren met spelletjes om die ander nog meer te raken en vice versa. Ondanks, dat je dit niet helemaal kan voorkomen (we zijn immers mens), mag je er heel bewust op zijn dat je hier niet mee ingaat.

Voordat je het weet zit je binnen een paar maanden aan het eind van je relatie, terwijl je onbewust iets heel anders wou.

Ook hier weer, ga terug naar je hart en omarm je pijn. Dan komen je daadwerkelijke behoeftes naar boven en kun je het hier rustig over hebben.

Kijk dus uit dat die spelletjes en mindgames die alles kapot maken en een jarenlange relatie kunnen verbreken

Ga niet mee in spelletjes en mindgames

Simpel: Ga samen dingen doen

Als je het idee hebt dat er nog genoeg liefde in de relatie zit, maar de afstand te lang duurt, bespreek dit dan met elkaar en ga dingen samen doen. Sommige tips zijn te simpel om op te noemen, maar daarom worden ze ook vaak vergeten.

Een tip: Probeer elkaar weer voor te stellen toen jullie elkaar weer voor het eerst zagen. Bijna onbekend en helemaal verliefd. Probeer je partner weer als nieuw te zien met een onbevlekte geschiedenis.

Haal oude herinneringen op die voor jullie beide goed voelen. Soms kan na een avond gezellig uit eten weer opnieuw de vlam in de pan slaan. Dit zou overigens geen doel moeten zijn, want dan forceer je teveel. Kijk, waar de flow jullie naar toe neemt en ontvang elk cadeautje.

Ga in verbinding met jezelf en je partner om verbinding in je relatie te voelen

Een hele goede manier om in verbinding met jezelf te gaan en jezelf af te stemmen op je behoeftes en je hart is een oefening van de heartmath institute.

Oefening: Leg je linkerhand op je hart en adem rustig in en uit voor 1 a 2 minuten. Je voelt het nu langzaam rustiger en zachter in je worden. Alleen door deze kleine oefening raak je al meer in verbinding met jezelf. Alleen nu gaan we ook ons voorstellingsvermogen erbij gebruiken. Zie jezelf leuke dingen doen met je partner in verbinding. Misschien gaan jullie uiteten in één van de romantische restaurants, misschien een pretpark in de achtbaan of een mooie strandwandeling bij zonsondergang. Wat het ook is, stel je voor en voel dat dit de gelukkigste tijd uit je leven is en hoe jullie toekomst steeds mooier wordt. Als je klaar bent concentreer je dan nog even op dit gevoel en volg je adem nog voor twee minuten om het af te sluiten.

Als het goed is sta je nu meer in verbinding met jezelf en je partner en zal de afstand die je normaal voelt veel minder zijn. Blijf deze oefening twee keer per dag herhalen. Sowieso is je hand op je hart leggen therapeutisch op zichzelf. Het heartmath instituut heeft hier meerdere boeken met wetenschappelijk bewijs over geschreven. Het zijn namelijk ook wetenschappers. Probeer het maar eens uit!

Zeg nee tegen verwijten, maar praat over je behoeftes

Zeg nee tegen verwijten, maar praat over je behoeftes

We zijn met z’n allen erg goed in verwijten maken. Ik ook vroeger. Ik voelde me gekwetst, niet gezien of gehoord en ging beschuldigen of verwijten. Op zich ook niet zo vreemd dat we dat doen, want vaak krijgen we het met de paplepel ingegoten. Of je ziet het je ouders doen of andere mensen die je als belangrijk ziet in je omgeving.

Hoe komt dit nou eigenlijk? Wat we vaak vergeten is dat we naast de verwijten en beschuldigingen niet de behoeftes die we hebben uitspreken naar onze partner! Hoe simpel kan het zijn? En, toch vergeten we dit vaak. Soms is het een gewoonte, maar ook vaak een schaamte of angst om problemen bespreekbaar te maken. Ook, vinden we het vaak moeilijk om de confrontatie aan te gaan.

We zijn immers opgevoed dat we goed moesten luisteren, eerste spreken de volwassen en dan de kinderen, we moeten ons niet zo aanstellen en alle trauma’s die erger zijn die ook nog in ons systeem aanwezig kunnen zijn. Met andere woorden, we zijn onderdrukt om ons uit te spreken en voelen een straf boven ons hoofd.

En al die onuitgesproken problemen, verlangens en behoeftes gaan broeien in de relatie en kan er afstand gaan ontstaan.

Het is dus nu zaak om dit wel te bespreken. Het handigste om dit te doen om samen met je partner te bespreken dat in plaats van beschuldigingen en verwijten, dat jullie nu je behoeftes en verlangens naar elkaar gaan uitspreken. Bespreek dit van te voren dat dit jullie nieuwe aanpak is om verwarring te voorkomen.

Kijk maar eens hoe snel jullie problemen en ook de afstand in de relatie gaat oplossen. Tenminste als jullie voor elkaar gemaakt zijn.

Zeg nee tegen verwijten, maar praat over je behoeftes
Conclusie afstand voelen in een relatie

Afstand voelen in een relatie kan vrij snel gebeuren. Zodra er teveel onuitgesproken verlangens, pijnstukken en behoeftes niet besproken worden gaat dit als een gif binnen jullie relatie werken.

Ook zie je vaak dat trauma (”kleine” of grote) een flinke ruis binnen de communicatie blijkt te zijn. Het is dan ook noodzakelijk dat iedereen zijn eigen stukje pijn oppakt en dit probeert te transformeren. Hoe meer je daar vanop lost, hoe meer je in verbinding met jezelf staat.

En als je meer in verbinding met jezelf staat, dan zul je automatisch meer verbinding met je partner voelen.

Daarnaast is communiceren en hoe je communiceert een belangrijk onderdeel om te verbinden met elkaar. Praat je vanuit je hart en met compassie met elkaar, of verwijt je alleen? communiceer jij je behoeftes en pijnstukken aan je partner? Want, zo simpel kan het zijn. Als je eerlijk communiceert, krijg je vaak eerlijkheid terug en dit zal een verbindende werking hebben op je relatie.

Een verbindende groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info