Home Stress Stress Eten; Hoe stop ik ermee? Tips en Trucs

Stress Eten; Hoe stop ik ermee? Tips en Trucs

by lucas van wateringen
371 views

Iedereen kent het wel. Je pakt de Ben en Jerry’s nadat je hart is gebroken of bij een ruzie met één van je collega’s ga je weer op je oude friet en frikandellen dieet.

Als dat een dagje is of twee dagen is daar helemaal niet zoveel mis mee. Het wordt alleen een probleem als je niet meer kan stoppen met eten en dan vooral niet meer stoppen met ongezond eten.

We noemen dit stress eten en vandaag ga ik je helpen hoe je daar mee om kan gaan. Hier volgt een korte uitleg hoe het ontstaat en daarna begin ik met de tips hoe je stress eten kan verminderen.

Lees je mee?…

fight or flight stress eten

Hoe ontstaat stress eten?

Wanneer er iets gebeurt wat je veel stress geeft, krijgt je lichaam en het brein een signaal en pompt het adrenaline en cortisol in je bloed om je klaar te maken voor een vecht of vlucht reactie.

Na het inzetten van de fight and flight response, is er een hoop energie verbruikt. Logischerwijs wil het lichaam dit aanvullen en onze voornaamste bron van energie is glucose, oftewel suikers en koolhydraten. Ja, hoor, daar komt de vreetkick!

Glucose wordt ook gebruikt bij de afbraak van cortisol wat weer nodig is om jou in je normale ontspannen toestand te brengen. Ghreline is weer een hormoon wat je honger stilt en laat stress nou net dit hormoon minder laten functioneren. Je zit nu dus met een gevoel dat je je honger niet meer kan stillen en tot overmaat van ramp doet cortisol ook nog je spijsvertering vertragen. Dit zijn de gevolgen van stress, tel je winst maar uit.

Het psychische aspect van stress eten

Het psychische aspect van stress eten

Naast de hormonen en al de biologische processen die met elkaar verbonden zijn, zit er ook een sterk psychisch aspect aan. Je kan het een beetje zien als gedachten die je slecht laat voelen en dat gevoel je weer slechte gedachten laat denken. Een vicieuze cirkel dus.

Er zijn een paar thema’s die erg opspelen bij stress eten en als je erin herkent, kun je er beter tegen wapenen. Ik zal er gelijk wat tips bij meegeven.

Je creëert een schuldgevoel

Ik zie mezelf nog zitten met een 12 pack mars op m’n schoot midden in de nacht, omdat ik me gestrest voel. Ongetwijfeld ken je dit plaatje wel. Waarschijnlijk bij het denken van zo’n plaatje, kan je al een gevoel van walging, boosheid en zelfhaat voelen. Dit zijn misschien pittige woorden, maar veel mensen die stress eten, ervaren dit soort gevoelens.

Het is belangrijk hier het patroon te doorbreken en dan heb ik het niet over minder eten (hoewel dat ideaal zou zijn), maar dan heb ik het dat je switcht naar een positieve actie, zoals opruimen, tuinieren, je bed opmaken en achterliggend werk doen.

Waarom achterliggend werk? Omdat je de negatieve gevoelens en het lage zelfbeeld die je hebt opgebouwd in balans kan brengen met nuttig werk, wat weer zelfwaardering en zelfvertrouwen geeft. Want vechten als je een vreetbui hebt, maakt het vaak vele malen erger. En wees eerlijk wie houdt er niet van een opgeruimd huis? Probeer het maar eens. Het werkt echt!

je zelfwaarde kan omlaag gaan

Je zelfwaarde kan omlaag gaan

Zoals hierboven al aangegeven, al maak je dezelfde fouten elke keer kan dit wat met je zelfbeeld doen en dit veroorzaakt weer stress, waardoor je meer gaat eten.

Het belangrijkste hierin is, dat je accepteert dat je onder stress veel en ongezond gaat eten. De acceptatie van het te veel eten zorgt dat er weerstand weg gaat in je geest, waardoor de geest weer vrijer wordt. Dit betekend dus ook dat de meeste stress betreft het teveel eten ook weg gaat en je dus minder zult snaaien.

Ook hier is het goed als je een moment van acceptatie te hebben gehad, om er een positieve vaak actieve draai aan te geven, zodat je het patroon veranderd.

Dit zijn de twee meest voorkomende emoties bij stress eten. Hierna kan je al aan de slag, maar natuurlijk zijn er nog meer tips en trucs die je kan helpen bij het te veel eten door stress

verminder stress in je leven

Haal zoveel mogelijk stress uit je leven

Hoewel de theorie simpel is, is het in de praktijk vaak lastiger. Hoe haal je even snel stress weg? Je kan beginnen met het identificeren wat je het meeste stress geeft. En als je dat gedaan hebt, kan je het veranderen? Zo niet, dan wordt het een kwestie van accepteren, waardoor je stress niveaus al aanzienlijk lager zal zijn.

Maak is een lijstje met al de stressfactoren uit je leven en begin bij de factoren die je het makkelijkst kan veranderen. Vraag eventueel hulp van vrienden of bekenden die je hier eventueel mee kunnen helpen.

Als je het lukt om 1 of 2 wat makkelijkere stressvolle situaties uit je leven op te lossen, krijg je ruimte en vertrouwen om de wat moeilijkere situaties aan te pakken. Ook hier geldt weer dat als je er niks aan kan veranderen, dan wordt het accepteren. Sowieso is het leren accepteren van situaties die je niet kan veranderen al een levensles op zich. Het zal je als mens laten groeien en sterker maken.

Drink een groot glas groene thee als je honger krijgt

Doe dit vooral tijdens je maaltijden en als je honger krijgt, omdat het lichaam nog wel eens moeite heeft om duidelijk aan te geven of het voedsel of vocht wilt. Soms kun je een hongergevoel krijgen, terwijl het lichaam eigenlijk vocht wilt. Dan kan een groot glas water of groene thee wonderen doen.

Daarnaast heeft groene thee ook nog het voordeel dat het gevoel van verzadiging stimuleert. Ook is het een thee boordevol met antioxidanten en er zitten stofjes in die mee kunnen helpen bij een goede stofwisseling, waardoor je meer vetten verbrand. Toch is het hier nog niet klaar met de effecten van groene thee. Groene thee verlaagt ook nog eens de niveaus van cortisol en we zijn er net achtergekomen dat we deze stresshormoon liever kwijt zijn.

gezond eten

Als je dan eet, eet dan gezond

Er zijn van die momenten dat je toch tegen wil en weten wilt eten. Haal dan gezonde snacks in huis en ga die dan eten. Het zorgt er natuurlijk voor dat het in ieder geval gezond eten is en je lichaam dit beter verteerd en ook wat met dit voedsel kan.

Maar nog veel belangrijker is dat je de schuldgevoelens, boosheid en het lage zelfbeeld hiermee beter voorkomen wordt. Anders heb je die vicieuze cirkel weer, weet je nog?

conclusie

Conclusie

Stress eten kan voor veel mensen een lastig probleem zijn en kan zelfs veranderen naar een verslaving. Het is belangrijk de weerstand te herkennen die je in je hebt over je eigen acties en te accepteren dat het voor nu eenmaal zo is. Dit zorgt al dat er wat weerstand en dus stress weggaat.

Daarnaast mag je wat liever met jezelf omgaan als je wel vanuit stress aan het eten bent. Zeker als je de tips opvolgt die ik hier beschreven heb, ga je steeds minder eten vanuit stress. Zo hoef je ook niet elke keer met ‘’lastige’’ gevoelens om te gaan, maar zie je jezelf als een mens die er mag zijn.

Relaxte groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info