Home Stress Stress door collega’s + Tips en Oplossingen

Stress door collega’s + Tips en Oplossingen

by lucas van wateringen
643 views

Nou heb je net die leuke baan gevonden en zit er een vervelende collega op het werk, die jou het onmogelijk maakt daar lekker te werken.

Dit kan veel stress veroorzaken op het werk, maar ook nog in de privésfeer. Hoe ga je om met dit soort collega’s?

Vandaag ga ik je helpen om beter om te leren gaan met dit soort collega’s

Lees je mee?

Neem niks, maar dan ook niks persoonlijk

Dit is een krachtige tool en visie die je kan gebruiken door je hele leven heen. Het zou kunnen zijn dat je een aandeel hebt in deze conflictsituatie, maar het kan ook zijn, dat het vooral bij die ander ligt.

Veel mensen reageren vanuit pijn en hun onbewuste patronen en ja soms zelfs om jou bewust te kwetsen en je een hak te zetten. Weet dit: Dit gaat niet over jou!

De gedragingen van die collega zijn haar of hem onbewuste stukjes pijn die zich willen ontladen en vaak zoeken ze onbewust daar iemand voor uit, waarbij dat kan. Ze zullen dus vaak hiervan gebruik maken ten koste van jou.

Met dit stukje inzicht kan je al tot de conclusie komen dat dit helemaal niet over jou gaat. Zelfs als die collega jou persoonlijk aanspreekt, weet je waar het vandaan komt en hoef je het niet persoonlijk aan te trekken.

Op het moment dat je het niet meer persoonlijk aan gaat trekken, krijg je meer rust in je emotionele systeem en je kan er vanuit gaan dat pestgedrag of intimidatie minder wordt of zelfs ophoud. Er valt simpelweg niks meer te halen.

stel grenzen
Stel grenzen

Dit is een veel gehoorde tactiek en veel mensen die dit niet gewend zijn hebben hier moeite mee. Mijn tip vooral is: Begin erg klein! En het hoeft nog geen eens met die vervelende collega te maken te hebben. Het gaat erom dat je vertrouwen krijgt met het gevoel dat je wel degelijk grenzen aan kan geven. Dat gevoel neem je later mee in de volgende keer dat je grenzen aangeeft en zal het steeds beter gaan.

Geef niet te veel woorden aan je grenzen

Veel mensen die moeite hebben met grenzen aangeven willen vaak heel duidelijk en met veel woorden aangeven waarom ze deze grens trekken. Maar iemand die niet van plan is jouw grenzen te respecteren zijn korte woorden veel beter. Het geeft ze minder voer om het belachelijk te maken en de grens is duidelijker zo. Probeer met een positief woord af te sluiten of te beginnen: Nee, dank je wel. Nee, sorry. Sorrie, dit werkt voor mij niet.

Stress door collega's + Tips en Oplossingen

Werk aan jezelf vertrouwen

Als je slachtoffer bent van pesterijen, intimidatie of een ontgroening op je nieuwe werk, dan is de kans vrij groot dat ze je uitkiezen, omdat je onzeker oogt. ‘’Daar kunnen we onze persoonlijke ellende in kwijt’’.

Gelukkig weet je nu dat je het niet persoonlijk hoeft te nemen en dat doet al heel veel met het zelfvertrouwen. Hoe kan je snel je zelfvertrouwen vergroten? Begin met de kleine disciplines en de kleine grenzen te beoefenen.

Heb je taken te doen? Of dat nu thuis is of op het werk maakt niet zoveel uit, maar verwaarloos ze niet. Deze kleine taken geven je al een gevoel van vertrouwen in jezelf, waardoor je beter je grenzen kan aangeven of de pesterijen niet meer persoonlijk en serieus neemt.

En zoals net al aangegeven, ga op bepaalde momenten je grenzen aangeven en probeer dit op een ontspannende manier te doen. Hoe kleiner de grens hoe beter dat is voor in het begin. We zijn vooral geïnteresseerd in het halen van dit doel, om het daarna verder uit te breiden.

heb geen verwachtingen

Heb geen verwachtingen

Verwachtingen over het algemeen kan al killing zijn in het dagelijkse leven. Het maakt je vatbaar voor teleurstellingen, pijn en verdriet. Dit is meestal wel een proces die je aangaat, omdat de meeste mensen gewend zijn om met verwachtingen te leven.

En heb zeker geen verwachtingen van iemand die je stress bezorgt op het werk. Laat alle verwachtingen los en leer te vertrouwen op het vertrouwen.

Leer te vertrouwen

Als je je verwachtingen op geeft kan het aanvoelen als een leegte die is achtergelaten en in die leegte mag je gaan werken aan vertrouwen. Niet alleen vertrouwen in jezelf, maar vooral vertrouwen in het leven. Dit is een iets meer spiritueel standpunt, maar zelfs zonder dit standpunt is vertrouwen altijd een goede optie.

Vertrouwen creëert ook mogelijkheden, omdat je op een frequentie zit van liefde en positiviteit. Als je vanuit angst, wantrouwen en boosheid wat probeert te creëren, dan meestal levert het meer strijd en problemen op en dan heb ik het niet over duidelijk een keer je grenzen aangeven.

Oefening: Leg je hand op je hart en spreek de intentie uit dat je vanaf nu vertrouwen in het leven hebt en voel hoe het zachter wordt in je, maar ook hoe het vertrouwen als het ware in je neerdaalt. Vanuit deze energie kun je in je voorstellingsvermogen de oplossingen gaan verzinnen en dat ze al gebeurt zijn. Voel aan hoe dit voor je voelt en concentreer je extra op dit gevoel. Je conflict zal eerder weg gaan op deze manier.

Maak vrienden met je andere collega’s

Maak vrienden met je andere collega’s

Soms kan zo’n gevoel van afwijzing door de pesterijen, jou een gevoel geven alsof niemand je mag. Het is daarom ook goed om in te zetten op goede en positieve relaties met andere collega’s. Je kan je gevoelens daar kwijt en tegelijkertijd kan je de ervaring op doen, hoe het wel kan met collega’s.

Dit gevoel van verbinding doet een mens goed en het groepsgevoel kan je ook extra veiligheid bieden in deze situatie.

Probeer niet uit te vinden waarom iemand zo tegen je doet

Laat ik het zo zeggen; als je deze situatie gebruikt om aan jezelf te werken op enkele aspecten is dat alleen maar iets positiefs, maar in alle andere gevallen, probeer niet uit te vinden waarom deze collega dit doet.

Vaak kunnen we het niet precies weten en als we het wel weten, dan houdt het ook niet zomaar op. We hebben vaak de neiging om onszelf aan te vallen en te veroordelen als we proberen uit te vinden wat die ander beweegt. We vinden altijd wel iets wat beter kan bij onszelf.

Laat die collega in zijn of haar waarde en volg de tips en oefeningen die je hier krijgt en dan kan het zomaar zijn dat de stress die je door je collega krijgt gauw is opgelost.

conclusie
Conclusie

Stress door een collega kan ontzettend slecht aanvoelen en echt iets met je zelfvertrouwen en toekomstperspectief doen. Het is daarom ook belangrijk om hier goed mee om te gaan.

Tegelijkertijd concentreer je er niet te veel op. Leg je focus meer op je werk en de collega’s die wel met je om willen gaan. Creëer een werkvloer binnen de werkvloer, zodat je de sfeer in je zelf in op het werk goed houd.

Dit zorgt er ook voor dat je minder kwetsbaar bent voor irritante collega’s en minder snel een doelwit wordt. Maar met de tips en oefeningen tegen stress van vandaag heb ik je hopelijk weer een stuk verder geholpen. Geloof in jezelf en in het leven.

Een zelfverzekerde groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info