Home Stress Kan stress psychogene koorts veroorzaken? Uitleg + Tips

Kan stress psychogene koorts veroorzaken? Uitleg + Tips

by lucas van wateringen
1,6K views

Stress kan koorts of een gevoel van koorts veroorzaken. Het wordt ook wel psychogene koorts genoemd bij een temperatuur van boven de 37 graden. Wel moet er uitgesloten worden dat er geen achterliggende virussen, infecties of andere aandoeningen aanwezig zijn in het lichaam.

Wat is een psychogene koorts?

Psychogene koorts mag pas gediagnosticeerd worden als de temperatuur boven de 37 graden is en er sprake is van acute of chronische stress. Daarnaast moeten andere ziektes of aandoeningen uitgesloten worden om deze diagnose te krijgen.

Hoe de psychogene koorts precies ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is dat het bij alle leeftijden voor kan komen, maar dat het bij vrouwen meer voorkomt dan bij mannen. Gemiddeld gezien hebben zo’n 30% mannen er last van, tegen 70% van de vrouwen.

De behandeling van koorts veroorzaakt door stress
De behandeling van koorts veroorzaakt door stress

Het is vooral de bedoeling dat je aan de slag gaat om je stress te verminderen, logischerwijs is dat de enige echte optie die echt zoden aan de dijk zet. We weten wel dat normale medicatie vaak niet werkt bij deze vorm van koorts, zoals aspirine en ibuprofen.

Daarnaast is het belangrijk om erachter te komen wat deze koorts heeft veroorzaakt? Heb je ineens een pijnlijk bericht gekregen? Heb je te veel stress en loop je tegen een burn-out aan? Of heb je een gevoel van chronische stress en spanning?

Zeker als het om acute stress gaat, kan je er vaak wel achter komen wat de oorzaak was. Als je die eenmaal hebt gevonden, kies dan een goede strategie uit om deze stress aan te pakken, zodat de stress koorts niet zomaar meer opkomt.

Hoelang duurt deze stress koorts?

Hoelang duurt deze stress koorts?

Gelukkig neemt deze vorm van stress weer relatief snel af. Meestal met enkele uren of misschien dagen neemt de koorts af of verdwijnt. Als dit niet het geval is, gelijk even je dokter bellen.

Kan je het van stress ook koud krijgen?

Zeker kan dat en over het algemeen zijn er 4 redenen waarom je het koud kan krijgen. Hier is het woord stress en angst uitwisselbaar, omdat de één de ander in de hand werkt Ik benoem ze hieronder:

  • Het heeft te maken met zweten. Hoewel het een beetje paradoxaal klinkt, kan het zweten optreden bij angst en stress bij de vlucht-vecht reactie. Wanneer je lichaam daardoor van nature opwarmt en waarschijnlijk wat zweet produceert, kan het tegenkomen van koude lucht ervoor zorgen dat je je behoorlijk koud voelt. Dus angst en stress kan in wezen warme en koude sensaties veroorzaken, maar wanneer het proces van opwarmen minder merkbaar is, zijn het de gevoelens van kou waar we ons op concentreren.
  • Er is een slechte bloedsomloop in je ledematen. Wanneer je handen en voeten koud zijn, kan het voelen alsof je hele lichaam koud is. In wezen kan stress ervoor zorgen dat we hyperventileren en daardoor stroomt ons bloed minder efficiënt. Door de vlucht en vecht reactie is de bloedstroom ook gericht op onze grotere organen die belangrijker zijn om te overleven, en dus blijven onze ledematen achter met het gevoel koud te zijn.
  • Het kan angst zijn die je koude rillingen veroorzaakt. Dit is vooral relevant voor mensen die worstelen met een paniekstoornis en paniekaanvallen of angst ervaren om ze te hebben. Het is een gecompliceerde reactie die niet helemaal wordt begrepen, maar iets over de adrenalinestoot die gepaard gaat met een plotselinge vecht- of vluchtreactie kan een koude rilling of rilling over je ruggengraat veroorzaken.
  • Je bent misschien gevoeliger voor het koud hebben. Mensen die worstelen met angst zijn vaak gevoeliger dan de gemiddelde persoon voor lichamelijke sensaties. Terwijl sommige mensen bepaalde fysieke sensaties negeren, kunnen angstige personen hyper gefocust op hierop zijn. Je een beetje koud voelen en denken dat er wat is en als je elke keer denkt dat er wat met je is, wordt je weer angstig en gestrest. Je denkt dan in een vicieuze cirkel.

Wat kan ik doen tegen stress veroorzaakte koorts?

Wat kan ik doen tegen stress veroorzaakte koorts?

Omdat deze koorts niets te maken heeft met virussen of bacteriën, werken niet alle huismiddeltjes of medicatie. Toch zijn er een aantal die eventueel voor wat verlichting kunnen zorgen.

Drink voldoende water

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Omdat je lijf in de vlucht vecht reactie zit en een hoop energie verbruikt en opwekt, verhoogt de temperatuur in je lichaam. Om de temperatuur op een stabiel niveau te houden, moet er af en toe gezweet worden.

Je verlies op deze manier veel vocht en daarnaast scheid je ook belangrijke mineralen uit. Drink dus voldoende water en doe er een klein puntje keltisch of himalaya zeezout bij.

Neem voldoende rust

Normaal is dit al een goed advies als je wel door een virus te pakken bent genomen, maar in het geval van stress koorts is dat net zo het geval. Rust voldoende om een bepaalde mate van ontspanning in je lichaam te krijgen. Soms kan lichte yoga houdingen voor een minuut of 5 helpen bij het meer ontspannen van het lichaam en de geest.

Een koude washand of handdoek
Een koude washand of handdoek

Doe wat koud water op een handdoek of washandje en leg dit op je voorhoofd. Dit verlaagt de temperatuur van het lichaam en het kan zijn dat de symptomen van de stress gerelateerde koorts ook omlaag gaat.

Eet soepen met bouillon

Er zitten ontzettend veel nutriënten in vers getrokken bouillon. dit geeft je systeem gelijk een boost. Natuurlijk, uiteindelijk niet om een virus te verjagen, maar om je lijf even een goeie boost met verschillende gezonde nutriënten te geven, zodat het de stress koorts nog beter aankan. Dit is dan ook zeker geen vorm van stress eten.

Draag makkelijke kleren

Als je zweet, je koortsig voelt en je hebt ook nog een hoop kleren aan je lijf, dan lijk je je nog zieker te voelen. Zorg dus dat je lekkere lichte en comfortabele kleren aandoet, die je ook zo weer in de was kan doen, voor een volgende ronde.

Conclusie

Stress kan dus een vorm van koorts veroorzaken die ook wel psychogene koorts wordt genoemd. Je kan deze vorm van koorts alleen hebben, als je de andere normale oorzaken van koorts kan uitsluiten.

Er zijn een aantal tips en natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om de koorts minder te laten worden, maar meestal is het binnen een paar uurtjes of dagen weg.

Uiteindelijk is het wel zaak om wat aan de stress gerelateerde oorzaken te doen en de gevolgen van stress, anders is het dweilen met de kraan open. Als het meer dan een paar dagen aanhoudt of je hebt het gevoel dat er meer aan de hand is, raadpleeg dan je dokter.

Koortsvrije groet,

Lucas van Wateringen

1 comment

Avatar for liesbeth
liesbeth december 16, 2023 - 9:48 am

INteressant artikel Lucas, dankjewel

Reageren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info