Home Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen en Faalangst – Wat is het verschil?

Zelfvertrouwen en Faalangst – Wat is het verschil?

by lucas van wateringen
395 views

Als je faalangst hebt dan heb je vaak minder zelfvertrouwen en als je minder zelfvertrouwen hebt, heb je vaker last van zelfvertrouwen.

Het is dan ook niet zo gek dat je op deze pagina terecht bent gekomen. Want veel faalangst en weinig zelfvertrouwen kan erg heftig aanvoelen.

Alleen voordat je er wat aan kan doen wil je waarschijnlijk eerst het verschil weten om beter te weten wat je er aan kan doen. Dat ga ik hier dan ook in het artikel beschrijven en verder onderaan het artikel kun je wat links vinden over hoe je jezelf vertrouwen kunt verhogen.

Lees je weer mee?..

Wat is faalangst

Faalangst is de angst om op een bepaald onderdeel van het leven te falen en te mislukken. Vaak zit er al een aanwezig trauma van afwijzing die bepaalde activiteiten zo eng maken. Dit trauma kleurt de ervaring van de persoon met faalangst en maakt deze angst zo heftig. Door het opstapelen van herhaalde faalangst ervaringen en het ontwijken van deze activiteiten zal de faalangst doen laten groeien.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het vermogen om in jezelf te geloven bij de handelingen die je doet. Je vertrouwt erop dat de handelingen die je doet altijd goed zullen gaan en je hebt geen angst dat deze handelingen niet zullen lukken. Je creëert hierdoor een positief zelfbeeld, zelfwaardering en zelfrespect.

hoe herken je iemand met faalangst

Hoe herken ik iemand met faalangst?

Iemand met faalangst heeft de neiging zich sterk terug te trekken en zich te isoleren. Deze persoon zal er veel aan doen om de situatie te vermijden waar hij of zij angstig voor is. Ook kan het zijn dat de persoon boos of agressief wordt om diezelfde situatie te vermijden.

Wat is faalangst bij volwassenen?

De faalangst bij volwassenen wordt iets anders geuit dan bij kinderen. Volwassenen zijn over het algemeen meer gewend geraakt hoe ze met lastige emoties om kunnen gaan. maar ook hier zie je veel vermijdingsgedrag en boosheid om de situatie te vermijden.

hoe praat je tegen iemand met faalangst
Wat zeg je tegen iemand met faalangst?

Het belangrijkste bij mensen met faalangst is om te zeggen dat je het begrijpt en ze vraagt hoe je ze ermee kunt helpen. Mensen met faalangst willen graag serieus genomen worden, omdat ze voor hun gevoel niet altijd serieus worden genomen en dit soms onbewust zelf ook niet doen.

Je kan ze ook vragen of ze even 10 minuten met je willen praten waarin ze hun zorgen en angsten kunnen uiten. Het is belangrijk goed naar ze te luisteren en ze niet te veel in de rede te vallen. Vraag aan het eind van het gesprek of je iets kan doen wat hen zou helpen.

Vertel ze ook dat je vertrouwen in hen hebt. Dat je niet weet hoe ze het precies moeten gaan doen, maar dat voor jou vast staat dat ze een fijn persoon zijn en je het vertrouwen hebt dat ze het zullen overwinnen.

Wat je in ieder geval niet moet doen is het simpelweg en vaak goedbedoeld wegwuiven als ‘’ah, het komt wel goed joh’’ ‘’zo erg is het toch niet’’. Dit soort opmerkingen geven een extra gevoel van falen, omdat de persoon met faalangst deze simpele taken niet voor elkaar krijgt en die ander wel. Doe dit alsjeblieft niet.

Zorg goed voor de mensen met weinig zelfvertrouwen en veel faalangst,

Hartelijke groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info