Home Zelfvertrouwen Geen zelfvertrouwen en angst + 6 ongewone tips

Geen zelfvertrouwen en angst + 6 ongewone tips

by lucas van wateringen
404 views

Als je angstig bent of je hebt een angststoornis dan kan je al gauw een negatief of een laag zelfbeeld ontwikkelen waardoor je zelfvertrouwen een enorme deuk kan krijgen.

Want meestal ervaren deze mensen veel afwijzing of hebben het gevoel dat ze vaak worden afgewezen. Een logische conclusie is dan dat je er minder toe doet en weg is het zelfvertrouwen.

Maar hebben we echt de goedkeuring van anderen nodig? Of hebben we vooral de goedkeuring van onszelf nodig? En is er zelfs nog iets wat daaraan voorbij gaat?

Vandaag wil ik je probleem dat je geen zelfvertrouwen door angst zoveel mogelijk oplossen door de tips hieronder beschreven…

Lees je mee?…

Bedenk en voel welke mensen je op waarde schatten

Vaak als we in een wolk van negativiteit zitten dan kan het lijken dat iedereen tegen ons is en iedereen een hekel aan je heeft. Natuurlijk is dit niet waar en waarschijnlijk is het eerder het omgekeerde.

Bekijk eens goed wie er allemaal van jou houden en jou op waarde weten in te schatten. Herinner je wanneer je die mensen blij hebt gemaakt met jouw unieke kwaliteiten. Kan je dat nog herinneren? Vast wel.

Doe dit ook bij de mensen die je minder goed kent. Heb je ze een keer laten lachen? Of misschien heb je ze met iets simpels geholpen? Misschien gewoon jouw aanwezigheid en wie jou jou maakt. Dat is het grootste goed dat je kan geven.

En als je dat dan bedenkt en voelt, probeer daar een gevoel van dankbaarheid voor te voelen en dat mensen ook dankbaar zijn dat jij ook bestaat. Want dat zijn ze, ook al voelt het nu niet zo.

Focus je nu op de dankbaarheid die je in je voelt en die je in gedachten van de mensen krijgt. Voel je de zelfwaardering en zelfvertrouwen stijgen? Vast wel.

geen zelfvertrouwen en angst

Je kan angstig zijn, maar dat maakt je nog niet minder

Je kunt gauw het gevoel krijgen dat als je angstig bent en misschien niet kan werken en een uitkering krijgt, dat je minder waarde hebt. Niets is minder waar. Iemand kan op papier het zoveel beter doen, maar wel andere mensen manipuleren, ervan stelen of een pootje lichten bij ze. Deze persoon die het op papier beter doet brengt wel meer ellende bij de mensen en in de wereld dus. Reken je winst maar uit?

Zoals ik net boven al zei kan iemand die angstig is, wel heel veel goede daden doen ten opzichte van zichzelf en naar anderen. Dat is de echte valuta. Wat voor positiviteit, aardigheid en behulpzaamheid geven we aan onszelf en anderen?

Dat is waar je in mag uitblinken en in mijn ervaring doen veel mensen die lijden aan een angststoornis dat.

Daarnaast ben je nog de unieke jij, die nergens anders bestaat en als je die jij vanuit positiviteit en alle andere goede kwaliteiten laat stralen dan is alleen je aanwezigheid een godsgeschenk voor de wereld.

Op deze manier mag je over jezelf gaan denken. Wat voel je nu? Ik vermoed zelfwaardering, zelfrespect en zelfvertrouwen?

stilte

Ervaar jezelf in de stilte

Ik schreef boven iets over voorbij gaan aan de goedkeuring van andere en dat kan ook. Je begint met vanuit de persoonlijkheid – degene die als jou aanvoelt- jezelf waardering te geven. Dat is de eerste stap en deze kost ook wat tijd.

Maar vaak is deze aanloop nodig om bij de volgende stap te komen. Dat is namelijk in stilte of in meditatie te gaan ervaren wie je werkelijk bent. Onaangetast bewustzijn, oftewel, blijheid, innerlijke vrede en oneindige goedkeuring.

Tuurlijk, dit kan wat zweverig overkomen, maar je kan het wel direct testen of dit klopt. Soms duurt het even om bij die stilte te komen, maar je kan het wel ervaren op een directe manier.

In die stilte en overgave voel je de vrede van het bewustzijn en daar is alleen maar goedkeuring. Waarom? Omdat iedereen al lang is goedgekeurd en daarnaast doet liefde niet aan goedkeuring en afkeuring het is zuiver liefde, waar je in gedragen voelt. Probeer het maar eens uit!

vertrouwen

Heb vertrouwen en gooi je angst weg

Tuurlijk dit klinkt makkelijk, maar ik weet waar ik het over heb. Ik heb altijd met veel angsten geleefd en soms komt de angst nog wel eens om de hoek kijken. Alleen wat ik geleerd heb is dat angst vaak gedachtens zijn met emoties die over de toekomst gaan.

En eigenlijk als je goed kijkt is dat een indirecte manier van geen vertrouwen hebben in de toekomst. Je zal daar misschien allerlei goede redenen voor hebben die dit beeld bevestigd hebben, alleen doen ze je goed?

Heb je al overwogen om elke keer als je angstig bent om tegen jezelf te zeggen; ‘’ik heb vertrouwen in het leven en het komt goed’’ of ‘’ Ik ben oké en alles in mijn leven is oké’’. Dit is een hele andere energie als er vanuit gaan dat er allerlei verschrikkelijke dingen gaan gebeuren.

En het is niet alleen een andere energie, maar het is veel productiever. Je gaat je er minder angstig van worden, je krijgt meer vertrouwen, je gaat je er beter van voelen en je gaat meer kansen zien waar je gebruik van kan maken.

Je mag je linkerhand op je hart leggen en even rustig ademen en je ademhaling volgen. Je wordt alleen hier al vaak rustiger van en je gaat al meer vertrouwen ervaren. Probeer daarna de intentie uit te spreken ‘’Ik vertrouw het leven en weet dat situaties gebeuren in mijn voordeel’’ en bekijk wat het doet met je.

Je kan vanuit deze intentie beelden gaan zien en zelf gaan voorstellen hoe die angstige situaties zouden zijn als je vertrouwen zou hebben in het leven en in jezelf. Vaak kost het even tijd om het te draaien, maar reken maar dat dit werkt.

hug knuffel

Vraag om knuffels en neem een massage

Angst in combinatie met weinig zelfvertrouwen is ook vaak dat er een gevoel van onveilig in je leeft. Meestal komt dit uit het verleden en is vaak terug te voeren naar de vaak goedbedoelde opvoeding.

Een goede manier om hier wat verzachting in te brengen is om lichamelijk werk te doen. Het kan zo simpel zijn als knuffels vragen. Als dat niet voor handen ligt dan kan je een massage inkopen bij iemand waarbij je prettig voelt.

verbinding en connectie
Zoek verbinding

Als je geen verbinding met jezelf en/of met andere heb, dan is een gevoel van veiligheid en geborgenheid ver te zoeken. Het is daarom ook niet onlogisch dat je angstig bent en er geen zelfvertrouwen kan ontstaan.

Probeer zoveel mogelijk contact te zoeken met fijne mensen die goed voor je voelen. Probeer uit de buurt te blijven bij mensen die veelal de negativiteit opzoeken. Zoek mensen uit die je waarderen en die positief en liefdevol in het leven staan.

Als dit niet lukt in één keer, begin dan voorzichtig in een chatgroep of een andere gratis site waar je mensen kan ontmoeten. Blijf goed bij je eigen gevoel en wat prettig voor je voelt en werk langzaam toe naar een meeting of iets dergelijks.

Er zijn altijd wel mensen die bij je passen en je zullen waarderen. Als je eenmaal een vriendengroep hebt gecreëerd, dan zul je merken dat je angsten ook veel minder zullen zijn omdat je geborgen en veilig voelt.

conclusie geen zelfvertrouwen en angst

Conclusie

Als je angsten hebt heb je vaak een laag zelfbeeld en heb je weinig vrienden. Dit kan ervoor zorgen dat je weinig vertrouwen hebt in jezelf en je situaties nog meer gaat mijden.

Dit versterkt het lage zelfbeeld alleen maar en het is dus zaak om langzaam maar resoluut naar oplossingen te werken. ik heb verschillende tips gegeven die je zouden kunnen helpen.

Als je er baat bij hebt gehad, dan hoor ik dat graag.

Een relaxte en vrolijke groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info