Home Zelfvertrouwen Omgaan met angst en onzekerheid + Ultieme Tips

Omgaan met angst en onzekerheid + Ultieme Tips

by lucas van wateringen
465 views

Angst en onzekerheid zijn heftige emoties om te ervaren. Ze kunnen je lamleggen en wanhopig achterlaten.

Maar wat is nou precies de relatie tussen onzekerheid en angst en hoe kun je minder onzeker en angstig worden.

Dat ga ik vandaag proberen te beantwoorden, zodat je kunt omgaan met je angst en onzekerheid.

Wat is de relatie tussen onzekerheid en angst?

Als je veel nadenkt, dan kan het haast niet anders zijn dat je op een bepaalde moment angstig wordt. Want wie veel nadenkt heeft de mogelijkheid veel problemen te creëren en voor elk probleem die binnen de denkgeest wordt gemaakt, zullen er ook oplossingen gevonden moeten worden.

Als je het vermogen hebt om veel en diep na te denken kun je allerlei mogelijkheden verzinnen die je eventueel in het echte leven tegen kunt komen. Er kan dus een bepaalde mate van onzekerheid in je denkgeest komen en onzekerheid kan weer angst triggeren. Vaak gaan deze twee emoties ook nog eens hand in hand en versterken elkaar. Je komt dus op een gegeven moment in een vicieuze cirkel waar je lastig uit kunt komen.

hoe doorbreek je angst voor de angst
Hoe doorbreek je angst voor de angst

Want wordt wat hierboven beschreven is ook wel eens genoemd; angst voor de angst. Het vele nadenken kan weer extra angst genereren en de angst genereert weer een hoop extra gedachten en angstige emoties.

Maar hoe doorbreek je deze angst? Door te beseffen dat je gedachten hebt en niet dat je ze bent. Door te beseffen dat er helemaal geen waarheid in gedachten hoeft te zitten. Elke keer als je een angstige gedachte krijgt, kan je tegen jezelf zeggen:’’ he daar is die gedachte weer’’ en dan mag je die gedachte observeren als een wolk die voorbij gaat en meegedragen wordt door de wind.

Toch kan dit angstige gevoel een bepaalde emotie opwekken, Dat gevoel mag je dan omarmen. Alsof je je eigen kind troost alleen dan met je eigen gevoel. Je zal merken dat het gevoel en de angst minder wordt.

Deze twee technieken zijn eigenlijk manieren om deze denkcirkel te doorbreken. Als je het blijft oefenen ga je merken dat het op een gegeven moment zijn momentum verlies en ook zijn kracht.

Hoe meer je dit oefent, hoe minder angst en onzekerheid er wordt gecreëerd en je langzaam in het Nu komt. Het Nu, waar alles gebeurt, is vrij van angst en is altijd vredig en blij. Je merkt vanzelf als je daar aankomt.

Alleen onthoud goed dat je je moet deïdentificeren met je gedachten om de cirkel te doorbreken om de kracht en de dimensie van het Nu te gaan ervaren.

waarom ben ik zo onzeker over mezelf

Waarom ben ik zo onzeker over mezelf?

Als je al je gedachten gelooft wat ze over je zeggen kan je daar heel onzeker over worden. Door je gedachten te onderzoeken of ze wel echt waar zijn of gedachten sowieso weg te zetten als nietwaar tenzij je het ermee eens bent, zorgt ervoor dat je het denkpatroon doorbreekt en de onzekerheid minder wordt en uiteindelijk verdwijnt.

Op het moment dat je de gedachtens over jezelf niet meer gelooft verliest het negatieve ego aan kracht en win jij energie en gaat je focus meer naar het Nu. In het Nu word je gedragen door compassie, stilte en liefde. Daar is geen onzekerheid meer en als de vraag opkomt; waarom ben ik zo onzeker over mezelf, kies je er simpelweg voor die gedachtens niet meer te geloven.

hoe omgaan met angst en onzekerheid
Hoe kan ik omgaan met angst en onzekerheid

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Eén van de belangrijkste stappen heb ik al genoemd en dat is om de identificatie met je gedachten los te koppelen en daardoor meer in het Nu te gaan leven.

Een tussenstap voordat je daarmee begint zou kunnen zijn om je zelfbeeld te verbeteren. Als je bepaalde gedachtens hebt die je onzeker en angstig maken, schrijf die dan op en maak een tegengestelde actie.

Denk dat je dat je zwak bent? Ga dan sporten of iets anders die laten zien dat je sterk bent. Denk je dat je onzeker bent, doe dan extra de dingen waar je goed in bent, zodat je een gevoel van zelfvertrouwen krijgt en de onzekerheid minder wordt.

Een ander iets wat je kan doen is die overtuiging bevragen. Als je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat je onzeker bent, welke momenten in je leven was je dit niet? En hoe voelde dat voor je op dat moment? Probeer dit gevoel aan allerlei andere situaties en herinneringen te koppelen waarbij je dit gevoel ook had.

Als het goed is krijg je een steeds sterker gevoel van zelfvertrouwen en een algemeen vertrouwen in het leven.

hoe kan ik omgaan met die angst
En wat zou je met angst kunnen doen?

Angst is een emotie die heel heftig kan zijn en echt je leven lam kan leggen. Het eerste wat je eigenlijk met alle emoties moet doen is het accepteren van die angst. Hoe moeilijk dit ook is, het is echt noodzakelijk om voorbij de angst te gaan.

Dit kan in het begin heel onwennig aanvoelen, maar vertrouw erop dat je hier beter en sterker uitkomt. Blijf ook dat vertrouwen uitspreken en dat je de angst de baas kan zijn.

Weet je voor jezelf waar je echt bang voor bent? Ga heel langzaam die angst confronteren. Heb je pleinvrees? Doe dan de deur open zet 5 stappen naar buiten en doe de deur weer dicht en vier het moment dat je voor eventjes je angst hebt overwonnen.

Breidt dit elke keer uit totdat je steeds minder angst voelt. En ja, er zullen ook momenten zijn dat de angst weer heftiger de deur om komt kijken. Blijf volhouden en blijf vertrouwen houden, neem een paar stapjes terug en ga de angst weer aan.

Je zal zien dat beetje bij beetje je deze angsten echt kunt overwinnen.

conclusie omgaan met angst en onzekerheid
Conclusie

Omgaan met angst en onzekerheid is echt geen pretje en het kan je leven helemaal stil leggen. Toch zijn er zat mogelijkheden om angst te overwinnen en een meer zelfverzekerd persoon te worden.

Blijf volhouden en ontwikkel discipline en vertrouwen om door te gaan. Je zal merken dat het op een gegeven moment minder wordt en dat je zelfs je angsten hebt overwonnen.

Ik wil je in ieder geval hier veel succes bij wensen.

Een groet uit vertrouwen,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info