Home Stress Huiduitslag Gezicht en Lichaam Door Stress + Tips

Huiduitslag Gezicht en Lichaam Door Stress + Tips

by lucas van wateringen
551 views

Huiduitslag op je gezicht, benen of over het hele lichaam kan iemand tot wanhoop drijven. Alleen voordat je weet hoe je dit probleem moet aanpakken, wil je eerst weten hoe het sowieso ontstaat.

En als je dan eenmaal weet hoe het ontstaat, dan ook graag een oplossing erbij, dat is wel zo handig, toch?

Ik ga vandaag een poging doen om je te helpen met het begrijpen en het verlichten van je huiduitslag door stress.

Lees je mee?…

Hoe ontstaat huiduitslag op het gezicht en het lichaam?

Stress Uitslag komt vaak voor en is meestal geen reden tot bezorgdheid, zegt Patrick Lee, MD, vice-voorzitter van de afdeling dermatologie en klinisch professor aan de UCI School of Medicine. Alleen huiduitslag kan echter jeuken en ongemakkelijk zijn.

Daarnaast kan de huiduitslag, jeuken, opzwellen, of een brandend en tintelend gevoel geven en in een aantal gevallen is het zelfs meer dan ongemakkelijk.

Toch is het gezicht niet de meest voorkomende plek als je uitslag hebt. Meestal gebeurt dat eerder op plekken waar er wrijving met kleding kan ontstaan zoals op de tailleband van je middel, maar ook oksels, achter de knie of in de plooi van je ellebogen.

Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben, alleen als je kan natrekken dat je een stressvolle situatie hebt meegemaakt, bijvoorbeeld als je na een lange tijd weer moet gaan werken, dan kan je er bijna altijd wel vanuit gaan dat de uitslag door stress wordt veroorzaakt. Het wordt ook wel netelroos-stress genoemd.

Stress en dan vooral het hormoon cortisol zorgt ervoor dat het lichaam het hormoon histamine gaat aanmaken. Als er teveel histamine wordt aangemaakt heb je kans dat je netelroos gaat ontwikkelen. Daarnaast verhoogd stress ook je hartslag en je temperatuur waardoor er ontstekingen ontstaan op de huid en je vlekken krijgt.

Ook kan door stress al reeds bestaande huidaandoeningen opnieuw activeren, zoals bij eczeem, psoriasis, rosacea. Meestal gaan de stressvlekken op het gezicht of andere plekken naar een paar dagen of maximaal 6 weken weg.

Wat als je de huiduitslag eerder wilt weghebben?

Wat als je de huiduitslag eerder wilt weghebben?

Het is voor te stellen dat je eerder je huiduitslag weg wilt hebben. Hoewel ik niet kan beloven dat het ook daadwerkelijk weg gaat, zijn er wat aanwijzingen dat bepaalde huismiddeltjes werken.

Gebruik de kou

Eén van de beste middelen om snel je huiduitslag te verminderen is door er een koude kompres op je huid aan te brengen. De kou zorgt ervoor dat er iets minder bloedtoevoer is en het bloed dus minder in de ontstekings gebieden komt.

Koud douchen is ook een prima middel om jeuk, zwelling en irritatie te verminderen. Sowieso is koud douchen iets wat je zou kunnen overdenken voor je algehele gezondheid.

Colloïdaal Havermout

Haver wordt al eeuwenlang gebruikt voor huidaandoeningen en brandwonden. Het is haver vermalen tot een fijn poeder en wat door de FDA wordt gezien als een middel dat ingezet mag worden bij huidaandoeningen.

Havermout kan helpen bij het remmen van ontstekingen, door de hoge aanwezigheid van antioxidanten, volgens dit onderzoek.

Aloë Vera

Aloë Vera

Een plant die in ons land al lang bekend is mede ook door de marketing erachter. De plant zou een antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Alleen dit zijn veelal anekdotes en ervaringen van verschillende mensen met deze plant. Er moet nog meer wetenschappelijk bewijs komen om aan te tonen wat deze plant doet op het gebied van huidverzorging.

Kokosolie

Deze Olie is antibacterieel, antiviraal en ontstekingsremmend. In deze studie werden mensen behandeld met kokosolie en een neutrale olie, waarbij er mooie resultaten werden geboekt. De hydratatie van de huid verbeterde en het lipidengehalte verbeterden ook. Dit resulteerden uiteindelijk in minder droge, schilverige en jeukende huid.

Om te testen of je allergisch bent voor kokosolie, smeer eerst een klein beetje kokosolie op de binnenkant van je arm en wacht 24 uur en kijk of er een reactie ontstaat.

Tea Tree Olie

Tea Tree Olie

Deze inheemse boom uit Australië wordt veel gebruikt en huidverzorgingsproducten. Ik heb het zelf een keer gebruikt toen ik door het schoonmaken een schilferige huid had. Met hormoonzalf kreeg ik het niet meer weg en gebruikte toen de tea tree olie. Het duurde wel 6 weken, maar uiteindelijk is de plek helemaal weg gegaan. Vooral de terpenen in deze olie, zorgen voor hun werking.

Bakingsoda

Wie kent het niet? Bijna iedereen heeft wel een pot met zuiveringszout of baking soda in zijn kastje staan. Simpel gezet zorgt baking soda ervoor dat je PH-waarde weer in balans komt, waardoor de huid weer goed kan herstellen, omdat de normale heling mechanismen weer hun werk kunnen doen.

Appelcider azijn

Weer zo’n huismiddeltje wat steeds populairder wordt de laatste jaren. En niet alleen voor huiduitslag tegen stress, maar voor allerlei gezondheidsvoordelen.

Een studie uit 2018 analyseerde hoe appelciderazijn veel voorkomende ontsteking veroorzakende bacteriën beïnvloedde: E. coli, S. aureus en C. albicans. De studie wees uit dat in laboratorium culturen appelciderazijn uiterst effectief was in het beperken van de cytokines die ontstekingen veroorzaken. Het zou dus eventueel ingezet kunnen worden bij huidaandoeningen. Hier moet wel bijgezegd worden dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden om de echte effectiviteit te meten.

Conclusie
Conclusie

Meestal is huiduitslag door stress een vorm van stress-netelroos. Dit kan al binnen een paar enkele dagen verdwenen zijn tot en met 6 weken. Als het na 6 weken nog niet weg is of je hebt er een slecht gevoel bij, raadpleeg dan jouw arts.

Als je meer dan soms stress ervaart en hier mentale en fysieke klachten van krijgt, probeer dan wat aan de echte oorzaak te doen en de stress te lijf te gaan.

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met het verminderen van je huiduitslag.

Een gezonde groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info