Home Stress Waarom Heb Ik Stress Zonder Reden + Tips en Oplossingen

Waarom Heb Ik Stress Zonder Reden + Tips en Oplossingen

by lucas van wateringen
453 views

Juist nu het net zo lekker gaat in je leven, voel je eigenlijk zonder reden ineens gestresst. Hé, Waarom opeens nu? Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn, maar laten we de twee belangrijkste redenen bespreken waarom je waarschijnlijk nu stress voelt.

Lees je mee?…

veilig voelen en dan komt stress naar boven

Je voelt je veilig en relaxed

Vaak op de momenten waar je jezelf veilig en relaxed voelt, is dit voor het lichaam en de geest het signaal om wat onverwerkte emoties naar boven te duwen, zodat je ze kan ervaren en daarmee ook los kan laten.

Waarschijnlijk heb je eens in een situatie gezeten, waar dit niet het geval was. Nu ben je dat waarschijnlijk al vergeten of je gaat er vanuit dat je het al verwerkt hebt. Beide kan in principe, maar als je zonder aanwijsbare reden opeens gestresst bent, mag je er vanuit gaan dat er nog onverwerkte zaken in het onderbewuste en het lichaam zit.

Juist nu jij je leven zo op orde heb en misschien maak je jezelf wel klaar voor een volgende mooie stap in je leven, wordt je opeens hiermee geconfronteerd. Tja wat moet je hier nu mee?

Je mag er vanuit gaan dat als het lijf en de geest ervoor kiest het op dit moment het naar boven te laten komen, dat dit ook het moment is dat je het aankan om dit te verwerken.

Waarom Heb Ik Stress Zonder Reden + Tips en Oplossingen

Oplossing:

Zoals bij vele emotionele problemen, is het belangrijk om dat gevoel te erkennen en het te omarmen. Ik schrijf hier wel vaker over op mijn blog, maar ook, omdat ik mijn halve leven hiermee getransformeerd hebt. Ik ken de kracht van deze tool.

Zoals je je handen en tenen kan voelen met je bewustzijn, ga je nu met dat zelfde bewustzijn naar de plek die spanning, stress of een andere emotie geeft. Meestal is dit bij het gebied van de buik of iets daarboven.

Pak je gevoel beet met je bewustzijn en troost en omarm het alsof het je eigen kind is. Je zal zien dat het rustiger wordt en er kan zelfs een traantje (of heel veel) komen, waarmee je dan dat trauma aan het verwerken bent.

Want dat is het eigenlijk. Een klein of groot trauma dat niet goed verwerkt is en zonder dit met jou af te spreken naar boven komt en vraagt om aandacht en heling.

Als je echt denkt dat het te groot is, dan kan je altijd met een therapeut afspreken om het samen te gaan doen.

Triggers activeren het onderbewuste en zorgen voor stress zonder ogenschijnlijke reden

Triggers activeren het onderbewuste en zorgen voor stress zonder ogenschijnlijke reden

Dit is misschien wel de meest voorkomende reden dat je stress voelt zonder reden. In Principe werkt dit niet alleen bij stress zo, maar bij elke emotie die niet goed verwerkt is.

Maar wat kan er gebeuren als je wat onverwerkte emoties hebt? Je kan dan zogenaamde triggers in je hebben. Wat zijn triggers? Dat zijn stukje pijn gekoppeld aan pijnlijke herinneringen die bij een vergelijkbare situatie van het verleden weer geactiveerd worden. Vaak worden die triggers actief als je bijvoorbeeld stress ervaart bij een nieuwe baan en nieuwe sociale situaties.

En op het moment dat ze geactiveerd worden, krijg je op dat moment een perceptie op het leven vanuit die oude herinnering. Het legt als het ware als een deken over de perceptie en de ervaring van het Nu (je normale perceptie)

Normaal gesproken kan dit tot vervelende situaties leiden, zoals ruzie, heftige jaloezie, diep verdriet, angst, nervositeit en uiteindelijk veel stress.

En toch kan het ook gebeuren dat iemand iets tegen je zegt, wat aan een oude pijnlijke herinnering doet denken, zonder dat je het doorhebt, maar je uiteindelijk wel beïnvloed.

Dat is wanneer we zeggen dat we stress hebben zonder reden. Maar zoals je net al gelezen hebt, is die reden er zeker wel, alleen ben je er niet van bewust. Je bent je er niet van bewust dat die trigger is aangeraakt.

Waarom Heb Ik Stress Zonder Reden + Tips en Oplossingen
Oplossing:

Probeer het moment is na te gaan toen je dit gestresste of angstige gevoel weer kreeg. Waar was dat? Zei iemand wat tegen je? Deed een bepaalde situatie je ergens aan denken?

Probeer dit vanuit het gevoel te doen, want het denken (en zeker het denken vanuit pijn) vertroebeld het zicht. Je kan ook vragen aan je onderbewuste of er iets is wat mij getriggerd heeft? Sommige mensen vinden dat misschien gek, maar het onderbewuste is er voor jou en helpt je er graag mee. Kijk maar eens wat voor beelden je naar voren krijgt en wat je hoort.

Als het iets is wat redelijk te behappen is voor je, dan mag je het omarmen en kijken of er wat vrij komt kwa emoties, zodat je dit los kan laten.

Wat ook vaak gebeurt en zeker bij boosheid, dat er een storm aan gedachten opkomen. Dit kan het zicht flink vertroebelen, maar dit waren de gedachtens gekoppeld aan de trauma. Omarm ze in je gedachten (ja dat kan) en observeer ze.

Ga in ieder geval in geen geval met ze mee. Gedachten hebben de neiging je in hele oude verhalen mee te trekken en je komt aan het einde van de rit er alleen maar ellendiger uit.

Terwijl als je ze observeert en omarmt, ze langzaam rustiger worden en je tegelijkertijd je trauma aan het opruimen bent.

Hier geldt wel; als je echt denkt dit niet alleen te kunnen, zorg dan voor een goede therapeut waar je veilig voelt en iemand die voor jouw gevoel kundig is.

andere stress oorzaken werk

Andere oorzaken als je stress hebt zonder reden

Ondanks dat dit de meest voorkomende reden is zijn er nog meer oorzaken van stress aan te wijzen, ook al lijken ze zonder reden te komen.

  • Het ontkennen van stress of problemen – Sommige mensen hebben moeite met zelfacceptatie en dus ook wat ze van binnenuit voelen. Het kan dus zijn dat ze het weglachen of ontkennen en dat het ook waarheid voor hun is geworden. Alleen de stress is wel degelijk aanwezig in het systeem.
  • Niet meer kunnen voelen – Het kan dus zijn dat dit zo’n gewoonte is geworden, dat ze niet meer goed kunnen voelen en al het gevoel wegdrukken. Je krijgt dan een enorm schild om je heen, waarbij je sowieso niet zo veel meer voelt. Alleen het lichaam reageert hier wel op. Als er dus teveel stress in je systeem zit, kan je nerveuzig of stressig gaan voelen, zonder dat het je echt opvalt. Het is belangrijk om hierbij weer opnieuw contact te krijgen met je gevoel
  • Je spreekt je niet genoeg uit – Het kan zijn dat je veel dingen opkropt die je eigenlijk zou moeten zeggen. Als dit zich gaat opstapelen kan je stress en nervositeit gaan ervaren. Als je niet vaak genoeg uitspreekt dan gaat de geest de situaties opzoeken en toch allemaal uitspreken wat het graag wilt en kan voor veel onrust zorgen, zonder dat je helemaal door hebt waardoor dit nou komt. Het is daarom goed om te beginnen met schrijven en alles op te schrijven en te zeggen via de pen wat je wilt zeggen. Daarna mag je dat langzaam doorvertalen naar de echte wereld en met stapjes het tegen mensen gaan vertellen. Je zal je snel beter voelen!
  • Een verkeerde inschatting van iets wat je stress geeft – We kunnen best wel vaak wat lacherig of onverschillig doen als ons wat overkomt. We willen niet als slap overkomen, maar eigenlijk doet het ons best wel wat. We gaan door met de dingen die we al een het doen waren en leven er eigenlijk over heen. Alleen het enigste wat we niet gedaan hebben is het gevoel erkennen en soms doorvoelen, zodat het weer vrij kan oplossen in de leegte. Het kan dus zijn dat die emotie op een later moment terug komt voor een stukje erkenning en wil dan ook nog ervaren worden. Als dat stukje emotie dan weer opkomt, omarm het even en geeft het wat tijd en aandacht. Je zal zien dat de stress die de emotie geeft, wat rustiger wordt.
  • Jouw dieët- Tja, soms proberen we allerlei oplossingen te bedenken, terwijl onze basis gewoon niet goed is. Een stressvrij leven (Zover dat bestaat) begint bij gezonde voeding. Het is niet voor niks dat steeds meer artsen zeggen dat voedsel medicatie is. Zorgt dat deze basis goed is en eet vooral voldoende groenten. Daar zit het meeste in waar je wat aan hebt als je gestresst bent. Ontwijk de pakjes en de bewerkte voedselsoorten. Drink veel water en af en toe wat thee en je bent al een goed eind op weg.

conclusie

Conclusie

Er zijn heel wat aspecten die je een gevoel van stress kunnen geven, zonder dat je maar enig idee hebt wat daar de reden van zou kunnen zijn. Als het goed is heb ik daar vandaag verandering in gebracht.

Hopelijk heb ik daar niet alleen verandering in gebracht, maar heb ik ook nog kunnen helpen met wat tips en oplossingen. Als het je echt te veel wordt, zoek dat gewoon een goede therapeut die bij je past.

Vergeet niet, je bent sterker dan je denkt en alleen met het omarmen is er al veel op te lossen. Ik heb het op dezelfde manier gedaan en ikzelf ben er van overtuigd dat veel mensen dit ook kunnen. Jij ook dus!

Ontspannende groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info