Home Liefde en Relaties Kenmerken narcisme man en vrouw

Kenmerken narcisme man en vrouw

by lucas van wateringen
437 views

Narcisme is een stoornis en dat klinkt normaal als je er niet mee te maken hebt, maar als je opeens een verandering in bijvoorbeeld je partner ziet, die zeer negatief is, manipulatief en je als persoon ondermijnt, dan komt het opeens heel dichtbij..

Dan ben je heel snel aan het googlen, omdat er allerlei vragen en onzekerheden in je naar boven komen. Heb ik echt een vriend als narcist? Hoe ga ik hiermee om? Wat zijn de kenmerken van narcisme en is het zelfs gevaarlijk voor me?

Er kan van alles in je omgaan, maar je komt er niet snel uit en het enige wat je nu hebt is Google om je vragen te beantwoorden. Of beter gezegd: Ik, Lucas van Wateringen!

Ik heb speciaal voor jou alle mogelijke vragen en de antwoorden gezet die je kunt hebben over narcisme. Ik ben zelf slachtoffer van narcisme geweest en ken de impact heel goed. Ook heb ik de literatuur doorgelezen en ken die binnen en van buiten.

Ik ga je een hoop bijleren aan de hand van vraag en antwoord, infographics, feiten en statistieken.

Als je dit artikel gelezen hebt weet je precies hoe je die narcist moet aanpakken en ga je wel belezen en vol kennis de wereld weer in, precies weten wat je moet doen.

Ik ga beginnen met al de vragen die mensen hebben over narscisme

Wat is narcisme? Hier de betekenis en de 9 kenmerken

Hoewel we misschien ideeën hebben over hoe narcisme eruitziet, somt de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) negen eigenschappen en kenmerken op die bepalen of iemand een narcist is. Ten minste vijf van de volgende kenmerken moeten worden vertoond om te voldoen aan de diagnostische criteria voor narcistisch Persoonlijkheidsstoornis .

  1. Een te groot of opgeblazen ego of gevoel van eigendunk. Dit is de overtuiging dat de bijdrage en aanwezigheid van de narcist essentieel zijn voor het geluk, succes of evenwicht van andere mensen, ondernemingen of relaties. “Het project zou zijn mislukt als ik niet in het team had gezeten.” “Als ik er niet was geweest, wie weet waar mijn echtgenoot dan terecht zou zijn gekomen!”
  2. Geobsedeerd zijn met fantasieën over onbeperkt succes, macht, genialiteit, schoonheid of een ideale liefde. Dit beschrijft de overtuiging dat hun in staat zou zijn tot uitzonderlijk hoge prestatieniveaus, zelfs wanneer hun vaardigheden of capaciteiten geen bewijs leveren dat dit mogelijk is. “Als ik deze baan krijg, zal ik binnenkort mijn eigen salaris schrijven en later het bedrijf gaan runnen.” ‘Als ik slaag voor mijn opleiding, dan word ik binnen de kortste keren bekend in Nederland en zullen de mensen mij verafgoden.
  3. De overtuiging dat hij of zij speciaal en uniek is en alleen kan worden begrepen door, of zou moeten omgaan met andere speciale mensen of instellingen met deze hoge status. Dit lijkt op de mentaliteit van ‘ik wil met de manager praten’, in die zin dat narcisten er vast van overtuigd zijn dat ze alleen te maken zouden moeten hebben met de persoon op het hoogste niveau in een instelling. Ze proberen zichzelf op te nemen in kliekjes en groepen mensen met een hoge status, vergaderingen met mensen van status of sociale groepen, zelfs als ze ongewenst zijn. “Ja, de regisseur en ik gaan ver terug; we zijn goede vrienden en ik weet dat ze graag mijn mening wil horen.” .”
  4. Behoefte aan buitensporige bewondering. De narcist is niet tevreden met een compliment of schouderklopje wanneer anderen dit aanbieden als onderdeel van een natuurlijk gesprek. Ze eisen dat anderen hun uiterlijk, prestaties, vaardigheden of bestaan ​​bewonderen. De bewondering van anderen is wat de narcist voedt en verlangt. “Is het niet verbazingwekkend hoe de kleur van dit shirt mijn ogen doet uitkomen?” Opscheppen is een tweede natuur voor narcisten, en complimenten worden meestal ontelbare keren aan anderen verteld als bewijs van hun superioriteit.
  5. Gevoel van recht. Narcisten geloven misschien dat succes hard werken vereist – maar alleen voor anderen, niet voor hen. Ze geloven volledig dat ze het verdienen, de beste kaartjes, de hoogste score, de mooiste kamer of de beste stoel in huis verdienen. Ze hoeven deze overtuiging niet eens te verwoorden, aangezien hun gedrag en acties duidelijk hun gevoel van recht communiceren. Dit bevestigt een misplaatst groots vooringenomen zelfbeeld.
  6. Uitbuitend gedrag. Narcisten zien andere mensen als hulpmiddelen. Hun gebrek aan zelfbewustzijn gaat gepaard met een gebrek aan besef dat anderen bestaan ​​als individuen met gevoelens, behoeften en verlangens . “Doe me een plezier en geef je plaats in de rij voor mij op.” Wat ze ook vragen, het is in hun eigen egoïstische belang en ze voelen zich niet schuldig omdat ze verwachten dat anderen zich voor hen opofferen.
  7. Gebrek aan empathie. Dit is het koude onvermogen om nauwkeurig te herkennen hoe andere mensen zich voelen. Dit spreekt over het gebrek aan emotioneel bewustzijn van de narcist. of diepte. Het is niet altijd zo dat narcisten zich niets aantrekken van de gevoelens van een ander, het is gewoon dat ze zich er niet van bewust zijn dat anderen die gevoelens zelfs maar kunnen hebben.
  8. Afgunst op anderen of de overtuiging dat anderen jaloers op hem of haar zijn. Dit beschrijft de voortdurende vergelijking van zichzelf met anderen en de valse overtuiging dat iedereen jaloers op hen is. Zo houden ze hun ego intact. Als ze gezien zouden worden als “normaal” of “ondermaats” zou dat een wond in hun ego worden. Een narcist zou kunnen zeggen: “Iedereen merkt me op als ik de kamer binnenkom.” ” Ze weten dat ze nooit zo succesvol zullen zijn als ik.”
  9. Een arrogant en hooghartig gedrag of houding. Arrogantie en verwaandheid zijn eigenschappen die vaak als eerste worden opgemerkt bij narcisten. Dit blijkt uit gebrek aan respect voor de posities of rechten van anderen en de bereidheid van de narcist om te eisen en te verwachten dat anderen zich naar hun hand zullen buigen. Net als uitbuitend gedrag kan dit gedrag gemakkelijk worden opgemerkt zonder dat de narcist een woord hoeft te zeggen. Ze breken regels, gebruiken neerbuigende tonen en doen alsof ze het volste recht hebben om weg te nemen wat rechtmatig van iemand anders is

Van deze negen symptomen, werd een alternatief model voor het diagnosticeren van persoonlijkheidsstoornissen, zoals NPS, voorgesteld in de DSM-V. Als je iemand kent die hoog scoort in deze gebieden, heb je mogelijk te maken met een narcist of iemand die narcistische trekken heeft. Dit zijn de 4 functiegebieden.

  • Identiteit. Voor narcisten is dit een buitensporige focus op anderen om hun zelfbeeld te ondersteunen en buitensporige verwijzing naar anderen als middel om hun eigen gevoel van eigenwaarde te handhaven. Zo ook hebben ze een overdreven ingeschatte zelfwaardering en de neiging om overdreven tevreden of buitengewoon ontevreden over zichzelf te zijn. Voor narcisten is het niet wat er van binnen is dat ertoe doet, het is wat buitenstaanders waarnemen als ze naar de narcist staren dat hun identiteit vormt.
  • Zelf regie. Narcisten hebben de neiging om hun ogen gericht te houden op de prijs waarvan ze denken dat anderen die zouden waarderen. Ze worden gedreven door een verlangen om te bewijzen dat ze superieur zijn aan anderen. Deze drive gaat vaak gepaard met een gevoel van recht dat hen het gevoel geeft dat ze boven het werken voor welk doel dan ook zouden moeten staan.
  • Empathie. Dit gebied van functioneren stelt mensen in staat om contact te maken met en de situatie van anderen te begrijpen. Helaas verwijzen narcisten alleen naar de reacties of acties van anderen als ze betrekking hebben op het eigen gedrag van de narcist.
  • Intimiteit. Dit is waar de ware aard en tekortkomingen van de narcisten anderen vaak het meeste pijn doen. Narcisten zijn niet in staat om meer dan oppervlakkige relaties te smeden of te onderhouden. Ze hebben niet het emotionele vermogen om op authentieke, intieme manieren met elkaar om te gaan. Elke relatie wordt gezien als een hulpmiddel om het ego van de narcist te voeden. Kijk dus uit.

Hier staan alle vragen die mensen stellen over narcisme en de antwoorden!

1. Is narcisme erfelijk?

Het antwoord op deze vraag is dat het nog onduidelijk is of het alleen erfelijk is. Er is in ieder geval geen gen gevonden dat zou moeten leiden tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Wel pleiten de meeste experts dat narcisme vaak een combinatie is van een buitensporige opvoeding en omgevingsfactoren.

Bij narcisten zie je vaak dat ze als kind vaak extreem zijn verwaarloosd of overdreven zijn geprezen of een combinatie van die twee, waardoor er een vals, vaak een te groot zelfbeeld is ontstaan om de minderwaardigheid te compenseren die veroorzaakt is door deze manier van opvoeden.

Is narcisme een ziekte?

Een ziekte wordt gedefinieerd als dat er iets mis is in een mens, waarvan dat iets alles kan zijn. Een ziekte kan overal voorkomen in de mens.

Een stoornis daarentegen is waarbij iets mis is op een specifiek plek, zoals het brein. Narcisme is daarom geen ziekte, maar een mentale (persoonlijkheids) stoornis.

Hebben meer mannen of vrouwen een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Veel mensen vragen zich dit af. Het zijn iets meer mannen.

In welke beroepen vind je de meeste narcisten?

Het zal je niet verbazen dat de beroepen waar macht verkregen kan worden, of beroepen waarbij ze hun vals zelfbeeld nog eens extra kunnen belichten. Hierbij de 3 meest voorkomende beroepen van narcisten.

Is het goed om een narcist te negeren?

Dit is een goede vraag en eigenlijk moet je de vraag verder trekken. Narcisten proberen op allerlei manieren aandacht te vragen. Meestal verwachten ze een bepaald gedrag bij jou als ze iets bij je uithalen. Vaak kennen ze dit gedrag uit eerdere momenten en natuurlijk jouw reacties.

Negeren kan tijdelijk wel werken, net zoals confronteren tijdelijk kan werken. Als je een narcist echt op zijn of haar knieen wilt hebben, dan moet je de narcist geen ingang meer geven tot je gevoel. Daar bedoel ik mee, dat je het proces mag aangaan, met het verwerken enerzijds en anderzijds de narcist uit je gedachten en gevoel halen.

Elke keer als er een gedachte en/of gevoel over die persoon komt, stuur je die gedachte weg, je omarmt het gevoel en je gaat weer door. Dit blijf je herhalen, totdat je het gevoel hebt dat je er gewoon niet meer mee bezig bent. En, ja, dit kan best een tijd duren, want vaak hebben ze al de nodige schade aangericht, maar in mijn beleving is dit de enige optie.

Het is ook de enige optie om die narcist uit je leven te bannen, zelfs als hij of zij dichter in de buurt is. Op het moment dat ze merken dat jij hun uit je gevoel en gedachte hebt geband, kunnen ze geen enkele ingang meer vinden om je te manipuleren en verzwakt hun valse superieure zelfbeeld en gaan ze naar het onzeker stuk in henzelf toe. Dit is heel uitdagend, maar wat is je keus? Als je in een relatie mee hebt, is dat nog veel lastiger en dan moet je het proces aangaan om het uit te maken. Met de meeste narcisten valt niet te leven.

Narcisme en Jaloezie

Narcisten zijn in eerste instantie vaak zelf jaloers op anderen. Ze zullen alle ogenschijnlijke onvolmaaktheden weten te vinden en die te spuien aan hun partner. Vaak doen ze dit om het beeld van de persoon waar ze jaloers op zijn te veranderen bij hun partner, zodat het geen bedreiging meer voor hem of haar vormt.

Ook hier geldt weer. Verwacht manipulatie en onwaarheden, dan ben je minder teleurgesteld en hou je je eigen beeld van iemand scherp.

Als ze merken dat ze je beeld niet genoeg kunnen beïnvloeden dan wordt er ruzie gemaakt als ultieme poging om toch dit beeld bij te stellen, omdat nu het superieure beeld van de narcist wordt aangetast en de diepe onzekerheid wordt gevoeld.

Koppel je los van de insinuaties, blijf bij jezelf en je eigen gevoel en manipuleer een klein beetje terug als je het gevoel hebt dat je daar de narcist rustig mee krijgt. Doe dit ook niet te veel, anders krijg je het terug op je bord. In dit geval onthouden ze alles.

Narcisme liegen en bedriegen, Hoe ga je hiermee om?

Een narcist zal vaak liegen en bedriegen om die verantwoordelijkheid te ontlopen die ze niet willen en durven aan te gaan. Vaak hebben ze ook een web van leugens geweven, waar alleen een narcist zich uit kan spreken.

Eén van de belangrijkste dingen over dit onderwerp is dat je niet de verwachting mag hebben dat ze deze keer wel de waarheid zullen spreken. Vaak koesteren we die hoop, maar meestal zorgt dit voor frustratie, boosheid en verdriet.

Wat je wel mag verwachten van de narcist is dat ze nooit zomaar de waarheid zullen zeggen tenzij het hun uitkomt. Dit voorkomt teleurstellingen en dus ook emotionele roering in je systeem.

Het is goed om een boekje bij te houden, van wat er gezegd is. Zowel wat jij zegt als wat de narcist heeft gezegd. Ze draaien graag de waarheid om en zo kun je je verdedigen.

Ga ook niet te veel de discussie aan. Bijna altijd wint de narcist dit. Ze hebben dit spel zo vaak gespeeld dat ze er erg goed in zijn gewonnen. Weet voor jezelf dat je in je gelijk staat en in je integriteit.

Hoe te leven met een narcistische partner

Of je kamergenoot of geliefde nu de diagnose NPS heeft gekregen of je vermoedt dat je partner deze kenmerken heeft, er zijn verschillende manieren om je niet door hun narcistische gedrag te laten gebruiken.

1. Bepaal niet-onderhandelbare grenzen

“Grenzen zijn in hoge mate een inside job”, zegt Dr. Ramani Durvasula, een in Los Angeles gevestigde klinisch psycholoog en auteur van twee boeken over narcisme.

“Grenzen stellen betekent niet dat je verwacht dat het gedrag van de ander zal veranderen, maar eerder dat je in je hoofd een grens stelt aan wat acceptabel en aanvaardbaar is, en je daarnaar gedraagt”, legt ze uit.

“Als je bijvoorbeeld een grens stelt rond communicatie of te laat komen en die grens wordt overschreden, dan moet je een keuze maken wat je gaat doen – maar koppel dat niet aan hun gedrag.” De grens is voor jezelf bedoeld, zodat jij je zelfwaarde behoudt.

Hoe het klinkt:

“Ik tolereer niet dat er op die manier tegen me wordt gesproken.” Als het toch aanhoudt, verlaat dan (veilig) de kamer.

2. Leer de tekenen van gaslighting kennen

Gaslighting kan een manipulatieve tactiek zijn. Het komt voor wanneer een andere persoon manipulatie gebruikt om ervoor te zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen. Als gevolg hiervan kun jij je verward of onzeker voelen, of je zelfvertrouwen verliezen.

Als een narcist je in de maling neemt, of beter gezegd je aan het manipuleren is kan het klinken als:

  • “Ik maakte maar een grapje.”
  • “Ik heb dat nooit gezegd.”
  • “Dat is niet gebeurd.”
  • “Je overdrijft.”
  • “Ik weet niet waar je het over hebt.”

Om dit tegen te gaan, zou je kunnen overwegen om zoveel mogelijk interacties schriftelijk bij te houden. Je kunt een dagboek bijhouden ,van belangrijke notities, datums, bonnen, offertes en beloftes en de narcist confronteren als er ontkend wordt.

3. Maak je los van emotionele uitbarstingen

Het heeft geen zin om met een narcist in gesprek te gaan tijdens een emotionele uitbarsting, zegt Durvasula.

“Ontkoppelen.” Betrek hun uitbarstingen niet op jezelf, hoe moeilijk het ook is, zeker als ze op jou gericht zijn. Erken dat ontregeld gedrag, vooral als het kwetsend of schadelijk is, niet acceptabel is, en geef jezelf toestemming om er niet mee bezig te zijn ‘, zegt ze.

Daarnaast zegt ze:

“Je bent geen psychologische boksbal.” Het is hun verantwoordelijkheid om te leren reguleren, en jij bent niet hun therapeut of gifbak. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om ze te onderwijzen’, voegt ze eraan toe.

4. Leer de kunst van het onderhandelen

Mensen met narcisme reageren mogelijk niet op traditionele communicatie, omdat hun empathie vaak beperkt is.

Je kunt in plaats daarvan proberen dezelfde rationele, oorzaak en gevolg-taal te gebruiken die zij gebruiken en dan je grenzen op een gezonde manier aangeven.

Hoe dit klinkt

In plaats van “Ik voel me gekwetst als je te laat bent voor een date night”, kun je dit proberen:

“Onze reservering is om 6 uur.” Als je er niet bent om 18.15 uur, ben ik van plan om te vertrekken naar de film met een vriend. Je bent welkom om met ons mee te doen, maar ik wacht niet tot je komt opdagen.

5. Versterk je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen

Het is een mythe dat alleen mensen met een laag zelfbeeld in deze dynamiek terechtkomen, benadrukt Durvasula. “Veel mensen met een sterk zelfgevoel worden om een ​​hele reeks redenen in deze relaties getrokken”, zegt ze.

Om jezelf te kalmeren, kun je hobby’s doen waardoor je je goed voelt en je zelfvertrouwen opbouwt, met name activiteiten die voorkomen dat je geïsoleerd raakt.

Een sterk gevoel van eigenwaarde en comfort met je eigen bedrijf kan je helpen betere grenzen te stellen, voegt ze eraan toe.

6. Zorg voor een hechte en goed geïnformeerde binnenkring

Durvasula adviseert dat u probeert een solide ondersteunend netwerk te onderhouden van degenen die op de hoogte zijn van het gedrag van deze persoon, waaronder het vinden van een therapeut die narcisme ‘krijgt’.

Een therapeut kan u helpen:

  • te begrijpen wat er gebeurt
  • gelijktijdig voorkomende problemen
  • u te helpen een veiligheidsplan op te
  • stellen een veilige ruimte te bieden om problemen op te lossen
  • uw ervaring te valideren

Conclusie kenmerken narcisme vrouw en man + vragen en antwoorden

Als u zich zorgen maakt dat iemand om wie u geeft minder belangstelling voor u heeft dan zij op zichzelf, maar laat niet los, doe een stap terug en kijk objectief naar de eigenschappen die dienen als markers van NPD. Niet iedereen die zich richt op zijn eigen succes of worstelt met het ontwikkelen van authentieke intieme relaties is een narcist.

Het is aan klinische professionals om de stoornis te diagnosticeren, maar als zorgen over uw relatie uw eigen gezonde functioneren in de weg staan, wilt u misschien zelf hulp zoeken bij een hulpverlener. Ze hebben de vaardigheden om u te helpen uzelf te helpen terwijl u erachter komt wat u het meest van een partner nodig heeft voor een bevredigende relatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info