Home Liefde en Relaties Extreme bindingsangst symptomen

Extreme bindingsangst symptomen

by Lucas van Wateringen

Je hebt bindingsangst en je hebt extreme bindingsangst. Beide zijn erg voor beide partners. Laat ik voorop stellen dat hier niet zomaar een simpele en snelle oplossing voor is.

Wel kan ik je allerlei manieren meegeven hoe je hier mee om kan gaan en hoe je het zelfs kan verminderen. Je zal misschien met de tijd eens kunnen denken aan een psycholoog als je niet van die extreme bindingsangst afkomt.

Maar voor nu ga ik je een aantal tips meegeven. Lees je mee?…

Hoe ontstaat extreme bindingsangst?

Bijna altijd is bindingsangst terug te voeren naar de jeugd of andere ingrijpende traumatische gebeurtenissen. Zeker met extreme bindingsangst is dit het geval. Je zal dan ook veel afstand in een relatie voelen.

Wat je vaak ziet bij mensen met extreme bindingsangst is dat één van hun ouders hun verlaten of verwaarloosd heeft. Ook kan het zijn dat er een heftige en pijnlijke break up is geweest die nooit goed verwerkt is.

Om de pijn te beschermen verzint het onderbewuste een coping mechanisme om de partner van zichzelf af te duwen. Want, hoe dichter een de ene partner bij de andere partner komt, hoe dichterbij je bij die herinnering en dus de pijn komt. Wegduwen, apathie en ongeïnteresseerdheid kan het gevolg zijn.

Bij mensen met extreme bindingsangst is de gebeurtenis als zowel de pijn altijd extreem, waardoor de bindingsangst een paar gradaties hoger is. Het maakt hierbij niet uit of je in de fase van een beginnende relatie zit of een langdurige relatie.

Wat zijn de symptomen van extreme bindingsangst?

Wat zijn de symptomen van extreme bindingsangst?

1. Ze kunnen haast niet kwetsbaar zijn in de relatie. Ze zijn zo bang om gekwetst te worden dat ze niet bereid of niet in staat zijn om jou binnen te laten en de zachtere kant van hen te laten zien.

2. Ze zijn bang voor afwijzing. Vaak zullen ze het niet eens aan zichzelf toegeven, maar zijn ze doodsbang om afgewezen te worden. Ze zijn gemakkelijk gekwetst en nemen dingen persoonlijk op, wat die angst alleen maar vergroot.

3. Ze zijn altijd anders. Ze hebben moeite met het maken van plannen. Dit kan variëren van vrijblijvend zijn over de volgende datum, een toekomstige vakantie, of plannen om een ​​mijlpaal gebeurtenis te doen, zoals het ontmoeten van de ouders. Ze zullen dit soort plannen koste wat het kost vermijden. Ze zijn meestal onbetrouwbaar over alles wat toewijding en verantwoordelijkheid vereist, zelfs met terugbellen of een appje beantwoorden.

4. Hun relaties gaan nooit verder dan een bepaald punt. Ze hebben een lange geschiedenis van korte relaties die van weken tot ongeveer 18 maanden kan duren. Niets lijkt de grens van twee jaar te doorbreken. Wanneer dingen in een relatie echt worden, zullen ze waarschijnlijk vastlopen en weglopen.

5. Ze hebben een geschiedenis van het kiezen van ongepaste of niet-beschikbare partners. Ze hebben een geschiedenis van het uitkiezen van mensen die geen geschikte partners voor de lange termijn zijn – verslaafden, alcoholisten, mensen met onopgeloste psychische problemen, getrouwde mensen en emotioneel niet-beschikbare personen. Dit helpt hen te voorkomen dat ze zich moeten binden.

6. Ze zijn nooit getrouwd geweest. Af en toe kun je iemand tegenkomen die getrouwd was, maar toen zo bang werd door de pijn van hun scheiding dat ze verbintenis-fobisch werden. Meestal is het echter onwaarschijnlijk dat ze getrouwd zijn geweest, aangezien het huwelijk de ultieme verbintenis is.

7. Ze hebben niet veel vrienden. Angst voor afwijzing gaat verder dan romantische relaties. Vriendschap vereist een soort toewijding, openheid en bereidheid om kwetsbaar te zijn om langdurige vriendschappen te hebben.

8) Ze hebben moeite met het gebruik van labels. Ze voelen zich ongemakkelijk bij het labelen van je relatie en het gebruik van woorden als vriend en vriendin. Ze zullen deze voorwaarden en discussies over hoe ermee om te gaan vermijden.

Nu we dit weten, Hoe kunnen we hiermee omgaan?

Omgaan met extreme bindingsangst

Omgaan met extreme bindingsangst

Laat je partner weten dat je hem of haar steunt

Iemand die zoveel innerlijke pijn heeft, heeft steun nodig. Het is wel belangrijk dat de persoon met de bindingsangst ook toegeeft dat dit zo is. En, dat is nog lang niet altijd gemakkelijk, omdat ze vaak ontkennen of het wegwuiven. Je kunt je partner alleen steunen als het wordt toegegeven, want anders krijg je teveel over je heen wat je ook niet verdiend.

Als het eenmaal is toegegeven, kun je de afspraak maken er samen uit te komen en het liefst onder begeleiding van een psycholoog of coach die ervaring met bindingsangst heeft.

De steun zal je partner goed doen en kan zelfs onderdeel worden van het helingsproces. Want als iemand anders naar die persoons pijn luistert, dat koestert, dan kan het verzachten en oplossen. Als dat niet gebeurt kan er depressie en relatie twijfels toeslaan.

Onderzoek de pijn en omarm het

Onderzoek de pijn en omarm het

Zoals we samen al achter kwamen, is extreme bindingsangst vooral het gevolg van diepe innerlijke pijn. Dit betekend ook vaak dat de persoon met deze bindingsangst veel triggers heeft die de pijn aanraken.

Je mag vanaf nu die triggers als geschenk zien, omdat die de pijn activeren die je vervolgens kan omarmen en helen.

Het omarmen gaat als volgt:

Op het moment dat je geraakt ben, je partner wilt wegduwen, of wilt negeren en je die pijn voelt, dan mag je de pijn omarmen. Ga met je focus en bewustzijn naar de plek waar je de innerlijke pijn het meeste voelt.

Meestal is dat bij het buikgedeelte van je lichaam. Pak het als het ware beet en troost dat gevoel. Spreek het bemoedigend toe en zeg dat het goed komt.

Als het goed is merk je al gelijk een verschil kwa heftigheid en ontspannen de emoties wat. Doe dit elke keer als je deze pijn voelt en van lieverlee zal de pijn minder worden en totaal oplossen.

Je voelt namelijk hiermee niet alleen de pijn van het huidige moment, maar ook uit het verleden, juist uit het verleden!

Accepteer dat je extreme bindingsangst hebt

Je kan extreme bindingsangst alleen oplossen als je het erkend en accepteert. Dan pas kun je stappen ondernemen. Toch alleen de erkenning en de acceptatie hiervan, kan al extra rust geven, omdat je niet constant je energie verliest aan ontkennen, liegen, wegduwen, etc.

Natuurlijk doet dat even pijn aan het begin, maar je zal merken dat als de weerstand tegen dit idee minder wordt, je eigenlijk gaat helpen een betere versie van jezelf te worden. Als de acceptatie niet lukt kan dat een jarenlange relatie verbreken.

Neem de tijd, Rome is niet in één dag gebouwd

Neem de tijd, Rome is niet in één dag gebouwd

Als je bindingsangst hebt en helemaal als het de extreme vorm is, neem dan ook de tijd voor je helingsproces. Ja, je mag fouten maken, sterker nog, ze zijn onvermijdelijk. Gun jezelf die tijd en compassie om hier sterker uit te komen.

Durf een risico te nemen, je kan het!

Een risico nemen, dat doet me altijd denken aan het boek van Paulo Coëlho. Dat gaat over een meisje Veronica die te horen krijgt dat ze nog meer één dag te leven heeft.

Hiervoor had ze een heel saai leven en was ze ongelukkig, omdat ze te weinig ondernam. Ze hadden een hoop angsten en onzekerheden die ervoor zorgde dat ze een ‘’veilig’’ leven leidde.

Toen ze te horen kreeg dat ze zou sterven, ging er een vuur in haar branden. Er was zoveel dat ze niet beleefd had! Dus ze ging erop uit en kreeg de mooiste ervaringen die dag.

Nu wist ze wat echt leven was. Het boek heeft een verrassend einde. Pak het boek maar eens op ergens en lees het.

Het punt wat ik hiermee wil maken is dat je je altijd kan verstoppen, zodat je de verbinding niet aan gaat met je partner, maar wat win je ermee?

Zou het niet eens goed zijn om een risico te nemen om echt die verbinding aan te gaan? Of in ieder geval een poging? Wat zou het je allemaal kunnen brengen? Misschien juist dat wel waar je zo naar verlangt?

Volg Veronica in het boek. Zijn heeft het pad al uitgestippeld.

Let op met het aanpraten van negatieve ideeën van jezelf?

Let op met het aanpraten van negatieve ideeën van jezelf?

Mensen met extreme bindingsangst kunnen zichzelf ontzettend naar beneden praten. Ze wil me toch niet of Ik zal altijd wel alleen blijven. Pas op met dit soort zelfbevestigingen, want ze gaan in je onderbewuste zitten en worden op een gegeven moment werkelijkheid.

Waarom draai je dit niet om? Elke keer als er zo’n gedachte voorbij komt, geef dan twee tegenovergestelde gedachten om opnieuw je onderbewuste te programmeren.

Zie hoeveel je waard bent en geef jezelf erkenning en een klop op de schouder dat je er bewust mee bezig ben. Chapeau!

Doorzie en doorbreek je patronen

Als je iemand met (extreme) bindingsangst bent of kent dan heb je een hoop manieren en patronen ontwikkeld om die pijn maar niet te voelen.

Ga voor jezelf eens zitten en onderzoek welke patronen, manieren en gedragingen jij allemaal hebt.

Soms kan het opschrijven en het doorzien van een patroon al voldoende zijn om het op te lossen, terwijl andere een hoop werk kosten, omdat ze haast niet weg willen gaan.

Toch schijn je er licht van bewustzijn op, wat er voor zal zorgen dat het soms wat kwetsbaarder voelt, maar je wel een mogelijkheid hebt om het op te lossen. Hoe?

Door het tegenovergestelde te doen wat je altijd deed. Zoals ik al zei, dit veroorzaakt wel wat kwetsbaarheid, maar daar kun je dan samen rustig en compassioneel naar kijken, zodat het extra oplost.

Let op met het aanpraten van negatieve ideeën van jezelf?

Conclusie extreme bindingsangst symptomen

Er zijn vele manieren om met extreme bindingsangst om te gaan. Dit geldt zowel voor degene met bindingsangst als degene die een partner heeft met bindingsangst.

Zoals met alles is communiceren één van de belangrijkste aspecten om hiermee om te gaan. Natuurlijk met de nodige geduld, compassie en begrip. Nu wil dit ook niet zeggen dat je je alles maar moet laten gebeuren, dit zeker niet, maar deze 3 steekwoorden zijn wel de oplossing voor het probleem.

Een vertrouwde groet,

Lucas van Wateringen

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info