Home Liefde en Relaties De 5 fases in een beginnende relatie

De 5 fases in een beginnende relatie

by lucas van wateringen
1,2K views

Soms loopt een relatie niet lekker en vraag je je af of dit wel zo hoort? Of, misschien ben je helemaal verliefd en wil je weten wat je hierna nog allemaal mag beleven? Wat het ook is, het is fijn om de 5 fases van een beginnende relatie te weten, zodat jij je maximaal kan voorbereiden als die fases eenmaal aanbreken. Want regeren is vooruitzien, ook met relaties!

Fase 1: De fase waar je helemaal verliefd bent

Dit is vaak de fijnste fase, de beginnende relatie!. De spetters en het vuur komen van jullie beiden af. Je vraagt je af of dit wel echt allemaal waar kan zijn. Ja, zeker, anders voel je dit niet zo. Vaak als je elke een halve dag niet gezien hebt, wil je elkaar alweer zien. Seksueel, is dit één van de beste fases. Jullie kunnen niet van elkaar afblijven en zelf in gezelschap pluk je aan elkaar. Hier zul je alles behalve afstand voelen in een relatie.

Fase 1: Waar moet ik op letten?

 • In fase 1 is het goed om te kijken of je niet te hard van stapel loopt. De verliefdheid kan zo erg zijn dat je impulsieve beslissingen maakt. Zoals te snel kinderen krijgen of trouwen in Las Vegas.
 • Kijk ook uit of je je nieuwe partner niet te veel door de roze bril bekijkt. Als je partner negatieve eigenschappen heeft, mag je die ook zo benoemen voor jezelf
 • Wees niet bang gelijk iemand kwijt te raken nu je eindelijk iemand gevonden hebt waar het gevoel zo groot is. Het universum beslist mee of deze persoon bij je past. Hou vertrouwen in elke situatie
 • Doe vooral erg, erg veel genieten!

Fase 2: Hallo, dit ben ik! De elkaar leren kennen fase

Fase 2: Hallo, dit ben ik! De elkaar leren kennen fase

Dit is de fase waarin je elkaar beter leert kennen. Je kent al wat negatieve eigenschappen van elkaar, maar je respecteert die van elkaar, in ieder geval zo goed als mogelijk. De verliefdheid is wat gaan zakken en jullie gaan op een dieper niveau verbinden. Dit is ook de fase waarin je je meer durft uit te spreken, maar ook de ander verantwoordelijk houd voor de negatieve aspecten van iemand z’n karakter. Je hebt al een aardig idee hoe je partner in elkaar steekt en juist in deze fase krijg je een idee of de relatie ook gaat werken voor jou, tenzij je partner in deze fase extreme bindingsangst laat zien.

Fase 2: Waar moet ik op letten

 • Zaag niet iedere negatieve eigenschap van je partner af. Wanneer je elkaar beter leert kennen, komen er nou eenmaal negatieve eigenschappen van het karakter aan het licht. Sterker nog, die van jou komen ook aan het licht. Het is vaak zo dat we er even aan moeten wennen en vaak als de liefde diep zit kunnen we die ook accepteren. Vaak is het ook nog zo dat in de latere fases van een relatie je zelfs die eigenschappen gaat waarderen.
 • Zoek niet naar het oude verliefdheidsgevoel. Tuurlijk, het is heerlijk om knetter verliefd te zijn, maar meestal is dit alleen in de beginnende fase van een relatie. Zoek er dus ook niet naar, want het gaat meestal niet meer komen. Als je er naar blijft zoeken kun je onterechte verwachtingen projecteren op je partner en voor veel spanningen zorgen. De relatie kan zelfs uitgaan hierdoor. In plaats daarvan is het normaal dat de verliefdheid langzaam wordt vervangen door het gevoel ‘’houden van’’.

Fase 3: Pas op! De ruzie, groeien en leren fase

Fase 3: Pas op! De ruzie, groeien en leren fase

Dit is de lastigste fase voor ieder stel. Nu je elkaar nog beter leert kennen in de beginnende fase, merk je ook meer de tekortkomingen van elkaar. Misschien nog belangrijker, jullie hebben nu een beetje verleden en ‘’slechte’’ herinneringen met elkaar gecreëerd. ‘’Zie je nou wel, nu doet hij het weer’’, ‘’Waarom doet ze dit niet eerder, dit is al de 5de keer dat ik het heb gezegd’’. Vaak gaat dit gepaard met ruzies en nog belangrijker, met groei! Want het is juist in deze fase waar je het meest leert wat een relatie inhoud, maar vooral ook hoe je kunt groeien en leren van elkaar.

Maar als je deze fase doorheen komt, reken er dan maar op dat jullie voor de moeilijkste test geslaagd zijn en je elkaar steeds beter leert kennen en van elkaar gaan houden.

Fase 3, waar moet ik op letten?

 • Leef in het Nu. Als je al de nodige ruzies en irritaties met elkaar hebt gehad dan bouw je een geschiedenis op. Vaak reageren we vanuit deze geschiedenis of pijn stukjes, waardoor de ruzies onnodig intens kunnen worden. Daarom ook, laat het verleden het verleden zijn en probeer in het Nu te leven.
 • Hou er rekening mee dat ruzies, maar vooral in het bijleggen van de ruzies jullie groei zit. Nadat je dus ruzie hebt gemaakt, herinner jezelf eraan dat hier groei in zit en maak het niet te persoonlijk.
 • Weet dat er na ruzies altijd weer zonneschijn komt en nog veel belangrijker dat fase 4 hierna komt waar de echte diamanten te verkrijgen zijn. Het echte houden van. Herinner jezelf hieraan. Als je hier niet goed doorheen komt kun je depressie en relatie twijfels krijgen.

Fase 4: Leg languit op de bank, de comfortabele fase komt eraan

Fase 4: Leg languit op de bank, de comfortabele fase komt eraan

Dit is de fase waar je de moeilijkste aspecten van een relatie achter de rug heb gehad. Nu weten jullie elkaar goed te vinden, te respecteren, te waarderen en jullie houden van elkaar. Je voelt je veilig en comfortabel bij elkaar en je bespreekt alles.

In deze fase begint het samensmelten en er komt een soort nieuwe verliefdheid. Anders dan in fase 1, deze verliefdheid is dieper. Jullie kennen elkaar door en door en jullie hebben geen geheimen meer voor elkaar.

Fase 4: Waar moet ik op letten?

 • Ondanks dat je relatie nu in een hele comfortabele fase zit, wil dat niet zeggen dat je niet af en toe aan je relatie moet werken. Het is net zoals met tuin en huis onderhoud, het moet bijgewerkt worden anders vervalt het. Zo, is het ook met jullie relatie
 • Geniet van elkaar, maar vergeet ook niet samen dingen te ondernemen, om het goede gevoel te delen en te genieten. Zo versterk je de relatie nog meer.
 • Kies allebei een hobby die bij je past. In deze fase kan het goed zijn om ook wat eigen tijd te hebben en die door te brengen met iets wat je graag doet. Er kan namelijk ook wat saaiheid in de relatie komen en een partner die tevreden is, zal dit altijd terug de relatie in doen.

Fase 5 Yes, de commitment fase

Fase 5 Yes, de commitment fase

Dit is de fase waar je al zo lang van hebt gedroomd. Het echte houden van Deze fase kenmerkt zich tot veel affectie, verdraagzaamheid, respect, waardering, maar ook met veel humor.

Jullie kennen elkaar door en door en jullie zijn in het diepst verbonden. Dit zorgt voor een gelukzalig gevoel met veel ontspannenheid in de relatie. Je bent ultiem gelukkig. Het is in deze fase bijna onmogelijk deze jarenlange relatie te verbreken.

Fase 5, waar kan ik op letten?

 • Hou de relatie spannend. Dat wil niet zeggen dat je allerlei gekke dingen moet doen om het spannend te houden, als het goed is zijn jullie die fase voorbij. Maar zorg wel dat je dingen blijft ondernemen, elkaar verrast met cadeautjes en je kookt voor je partner. Ga eens naar een nieuw vakantieadres en ga op bezoek bij vrienden.
 • Ga niet te veel over ‘’later’’ nadenken. In deze fase kun je al gaan denken over later en allerlei invullingen geven hoe het gaat worden. Maar de relatie is altijd in het huidige moment. Hoe meer aandacht je in de toekomst legt, hoe minder aandacht er naar het Nu gaat en dus je relatie. Houd hier rekening mee!
 • Geniet, geniet en geniet!

De 5 fases in een beginnende relatie

Conclusie over de 5 fases van een beginnende relatie

Dit zijn de 5 fases van een beginnende relatie en eigenlijk wel van alle relaties. Meestal volgen de meeste relaties deze volgorde, als dat niet zo is en je begint gelijk met fase 3, dan zit er vaak iets niet goed.

Naast de 5 fases die waar je genoeg momenten van geluk zult vinden, zijn er ook momenten waar je oplettend mag zijn. Ik heb geprobeerd aan te geven welke punten dit zijn, zodat je er niet over struikelt. Succes!

Hartelijke groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info