Home Angst Angst voor de Angst doorbreken; 8 Tips om het te verminderen

Angst voor de Angst doorbreken; 8 Tips om het te verminderen

by lucas van wateringen
1,2K views

Mensen die angst voor de angst hebben en dat willen doorbreken, hebben hier vaak een hele klus aan. Ondanks dat veel mensen hier serieus aan leiden, zijn de oplossingen om het te verminderen een stuk eenvoudiger. Hoewel het eenvoudig is, kan het wel even hard werken zijn.

Ik ga je hier vandaag bij helpen om dit patroon te doorbreken. Lees je weer mee?..

Wat is fobofobie of angst voor de angst precies?

Fobofobie is angst voor de angst hebben. Het is een irrationele angst om meer nog meer angst te ontwikkelen in de toekomst dan dat je al hebt. Mensen die fobofobie hebben draaien in gedachten cirkels rond en maken de angst veel groter. Dit type angststoornis kan behoorlijk slopend zijn en weerhoudt mensen er vaak van om hulp te zoeken of hun leven ten volle te leven.

Mensen met fobofobie kunnen zich zorgen maken over alles wat een fobie kan veroorzaken, zoals in een open ruimte zijn, nieuwe mensen ontmoeten, in een vliegtuig vliegen of het openbaar vervoer gebruiken. Ze kunnen ook fysieke symptomen ervaren, zoals hartkloppingen, zweten, misselijkheid en duizeligheid wanneer ze worden geconfronteerd met de dingen waar ze bang voor zijn.

Oorzaken van angst voor de angst

Oorzaken van angst voor de angst

Angst voor de angst, of “fobofobie”, is een relatief veelvoorkomend probleem. Het kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, waaronder emotionele problemen, angststoornissen en depressie.

Sommige mensen kunnen het ontwikkelen na het ervaren van een traumatische gebeurtenis, terwijl anderen er een genetische aanleg voor hebben. Angststoornissen en depressie kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan ​​van deze aandoening.

Behandeling voor fobofobie omvat meestal zowel medicatie als psychotherapie (met of zonder medicatie). In sommige gevallen kunnen zelfhulpmethoden ook effectief zijn, die we hieronder gaan bespreken.

Symptomen van angst voor de angst

Angst voor de angst, of fobofobie, is een soort angststoornis waarbij je bang bent voor de angst zelf. Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de persoon. Voor sommigen kunnen ze voelen dat de symptomen in de loop van de tijd langzaam toenemen (of afnemen). Voor anderen kunnen ze de symptomen alleen ervaren als ze in contact komen met de bron van hun fobie of angst.

Fobofobie is niet hetzelfde als gegeneraliseerde angststoornis (GAD) of paniekstoornis. GAS is een buitensporige bezorgdheid en angst over alledaagse dingen, terwijl paniekstoornis een plotselinge en intense angst is die fysieke symptomen veroorzaakt zoals pijn op de borst en kortademigheid. Fobofobie verschilt van deze stoornissen omdat de focus specifiek ligt op angsten en fobieën in plaats van algemene zorgen of paniekaanvallen.

tips angst voor de angst

10 tips om de angst voor angst te overwinnen.

Angst is een natuurlijke emotie die we allemaal van tijd tot tijd ervaren. Het kan in sommige situaties nuttig zijn, maar het staat ons vaak in de weg om onze doelen te bereiken. Hier zijn 10 tips om de angst voor angst te overwinnen:

1. Adem door de paniek heen

Als je paniek voelt opkomen, probeer dan diep adem te halen. Dit zal je helpen om te kalmeren en je te concentreren op andere dingen in plaats van je angstige gedachten. Het kan handig zijn om elke ademhaling te tellen terwijl je in- en uitademt. Focussen op je ademhaling kan je helpen om in het huidige moment te blijven en door de paniekaanval heen te komen die wordt veroorzaakt door de angst voor angst. Hier is een video om het uit te leggen. Gebruik deze video om meer te ontspannen via ademhaling.

Hierbij de video:

2. Verwacht het beste

Als je positief bent en vertrouwen hebt, is de kans groter dat er goede dingen gebeuren. Dit geldt met name in de zakenwereld waar je houding het verschil kan zijn tussen succes en falen. Pessimisme kweekt angst, net zoals twijfel en onzekerheid, die allemaal je vermogen om succesvol te zijn verminderen.

Vraag jezelf dit af? Zul je eerder positiviteit ervaren als je het beste verwacht? En vertrouwen hebt in de uitkomst? Natuurlijk! Nu kunnen te grote verwachtingen ook saboteurs zijn. Dat je juist erg teleurgesteld bent als je verwachtingen niet uitkomen.

Maar dat wil niet zeggen dat je een rotsvast vertrouwen mag hebben dat het linksom of rechtsom goed voor je zal uitpakken.

Daarom is positiviteit de sleutel tot succes. Dus wanneer je je op het goede focust in plaats van op het slechte, verandert dit jouw kijk op de situatie en vergroot het de kans om mooie situaties aan te trekken.

3. Kijk naar het bewijs

3. Kijk naar het bewijs

Als het op onze angsten aankomt, kunnen we erg irrationeel zijn. We kunnen liften of spinnen vermijden vanwege een ongegronde angst. Het is daarom belangrijk om naar het bewijs te kijken en onszelf enkele vragen te stellen. Is er echt een reden om bang te zijn? Is de angst realistisch?

Vaak merken we dat ons denken ons van alles wijs maakt. Waarom geloven we eigenlijk elke gedachte? En valt het je op als je met de ene gedachte meegaat je er over een half uur veel angstiger uit komt? Je valt van het ene verhaal naar het andere. Vaak is het goed ons denken helemaal op te geven. Dat wil niet zeggen dat we niet meer denken, maar gewoon dat we er niets meer mee doen, totdat we het weer echt nodig hebben. Goed idee?

Daarom ook, als we deze vragen eerlijk kunnen beantwoorden, kunnen we onze angsten misschien direct onder ogen zien, of erachter komen dat er niets aan de hand is. Mocht je de angst gelijk willen confronteren omdat het bewijs flinterdun is, is het vaak handig om dit met iemand anders te doen, bij voorkeur iemand die je steunt en niet veroordeelt. Deze persoon kan ons helpen onze angsten onder ogen te zien en er stap voor stap doorheen te werken.

visualizeer een happy place

4. Visualiseer een gelukkige plek

Als we ons gestrest en angstig voelen, kunnen onze hersenen het moeilijk vinden om te ontspannen. Dit komt omdat wanneer we angstig of bang zijn, de hersenen in de ‘vecht- of vlucht’-modus gaan en adrenaline afgeven in het bloed. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat we ons alert en gefocust voelen, maar het kan ook onze hartslag verhogen en andere lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals zweten en misselijkheid.

Een manier om de hersenen te helpen ontspannen, is door een gelukkige plek te visualiseren. Dit kan ergens zijn waar je op vakantie bent geweest of een plek waar je je kalm en vredig voelt. Wanneer je je ogen sluit en je waant je op deze plek, zullen de hersenen oxytocine (het ‘feel good’-hormoon) gaan afgeven, wat zal helpen om stress te verminderen.

Hierbij een video:

5. Praat erover met mensen die je vertrouwt

Als het om geestelijke gezondheid gaat, kan het moeilijk zijn om met anderen over onze angsten en zorgen te praten. We kunnen het gevoel hebben dat we de enigen zijn die zich zo voelen, of dat we op de een of andere manier ‘gek’ zijn omdat we deze gedachten hebben. Maar open en eerlijk praten over onze geestelijke gezondheid is een van de beste dingen die we voor onszelf kunnen doen. Je zet jezelf de wereld in, wat al helend op zichzelf is en daarnaast praat en voel je de emoties van je afglijden.

Er zijn een aantal manieren waarop we openlijk met anderen over onze geestelijke gezondheid kunnen praten. Om te beginnen kunnen we contact opnemen met vrienden en familieleden die we vertrouwen. Deze mensen zullen meer dan blij zijn om naar ons te luisteren, en ze kunnen zelfs nuttig advies of suggesties hebben. Maar waar je met name op zoek naar mag gaan is iemand die echt goed kan luisteren en die je echt ziet. Zulke gesprekken kunnen echt helend zijn.

Als jij die mogelijkheden niet hebt, kun je altijd in een dagboek bijhouden hoe je je voelt en wat je wilt gaan veranderen. Zorg ervoor dat niet alles negatief is, je wilt ook je positiviteit een swing geven in je emotionele systeem.

6. Vertrouw erop dat alleen goede dingen je zullen overkomen

6. Vertrouw erop dat alleen goede dingen je zullen overkomen

Als je erop vertrouwt dat alleen goede dingen je zullen overkomen, begint angst te verdwijnen. Dit betekent niet dat je nooit moeilijke tijden zult meemaken – iedereen maakt moeilijke tijden door. Het betekent alleen dat je niet in angst leeft voor de toekomst of voor wat er mis kan gaan. In plaats daarvan sta je open voor alles en heb je vertrouwen over wat er op je pad komt.

Niet alleen heb je vertrouwen met wat er op je pad komt. Je hebt ook het vertrouwen dat deze situatie jouw persoonlijke groei ondersteunt. En ja, vaak komen die ook uit slechte situaties. Alleen als je weet dat hier juist de meeste groei in zit, is het dan nog echt een moeilijke situatie?

Misschien, maar het zal een stuk beter voelen. En dan met name voor de angst voor de angst die je voelt. Want vertrouwen en toekomstperspectief is een natuurlijk medicijn tegen angst.

6. Vertrouw erop dat alleen goede dingen je zullen overkomen

7. Erken dat je in cirkels denkt

Het is normaal dat je af en toe het gevoel hebt dat je vastzit in een cirkel van negatieve gedachten als je angst voor de angst hebt, maar als het voelt alsof ze jouw werkelijkheid overnemen van je, of je ervan weerhouden een productief leven te leiden, kan het nuttig zijn om ze te herkennen voor wat ze zijn. Namelijk terugkerende gedachten die vaak geen enkele realiteitstoets voorbij komen. Gedachten die in cirkels terugkomen, komen meestal voort uit angst: angst voor het onbekende, angst om te falen, angst om beoordeeld te worden. En vaak is die angst irrationeel.

De sleutel tot het overwinnen van deze gedachten is te erkennen dat je in cirkels denkt en dat je hier bewust afstand van kunt nemen. Je kan namelijk herkennen dat je de observeerder van je gedachten bent en niet de gedachten of de denker zelf. Meestal komen gedachten spontaan op, of je het nu wilt of niet, ook vaak vanuit een emotie, zoals angst.

Als ik je vraag; ben jij je gedachten of kijk je er naar? Als je er goed naar kijkt kun je tot de conclusie komen dat je er naar kijkt, anders kunnen we het geen eens over die vraag hebben. We hebben nu dus twee dingen. Degene die naar de gedachten kijkt en de gedachten zelf. Wie is degene die er naar kijkt? En wat zijn gedachten eigenlijk?

Ik denk dat we werkelijk de observeerder zijn en niet de gedachten. Want gedachten veranderen constant en de observeerder blijft hetzelfde en veranderd niet. En alles dat constant verandert kan niet waar zijn. Want waarheid is één en kan niet twee dingen zijn, toch?

Maar wat zegt dat over onze gedachten over angst voor de angst? Misschien heb je het sommetje al gemaakt, maar gedachten zijn per definitie niet waar, wat overigens niet wilt zeggen dat je ze niet kan gebruiken voor allerlei doeleinden. Alleen waar het hier om gaat is dat je de gehele gedachtewereld loslaat, zodat de angst verdwijnt.

Dit kost meestal wel een tijd voordat je dit zelf ook gaat inzien en het gaat integreren. Neem hier rustig de tijd voor.

Als je toch angstig blijft zijn dan kun je mijn breinfijn review lezen en kijken of deze cursus bij je past. Ook wil je graag dat je vitamine en mineralen huishouding op orde is, zodat je weet dat dat geen extra problemen geeft. Je kunt hier dan ook mijn green juice review met superfoodies lezen en beslissen of dat bij je past.

.8 Ga naar het huidige moment

.8 Ga naar het huidige moment

Een van de beste manieren om angst en bezorgdheid te verminderen, is door je op het huidige moment te concentreren. Wanneer we gefocust zijn op wat er in het heden gebeurt (wat altijd alles is), zullen we ons minder zorgen maken over dingen die in de toekomst kunnen gebeuren of stilstaan ​​bij dingen die al zijn gebeurd.

Dit kan door elke dag wat tijd te nemen om je te concentreren op je ademhaling en hoe je lichaam aanvoelt ergens in je lichaam, bij voorkeur je voeten of benen. Vooral het lichaam kan als anker dienen om in het huidige moment te blijven.

Hoer meer en hoe vaker je in het huidige moment blijft hoe meer angst er weg zal gaan. In het huidige moment is er geen plaats voor angst en zeker niet voor angst voor de angst.

Je zal merken dat gedachten zich zullen blijven aandringen. Blijf dan gefocust op je lichaam en laat de gedachten weer gaan. Hoe vaker je dit oefent, hoe sterker het gevoel en de ervaring van het huidige moment zich aan jou zal openbaren. En het huidige moment heeft veel kwaliteiten, of nee alle positieve kwaliteiten die je je kan voorstellen.

Blijf oefenen en je zal merken dat het werkt.

Met vertrouwde groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info