Home Angst Heb je een angstig gevoel in je buik? 11 tips jou te kalmeren

Heb je een angstig gevoel in je buik? 11 tips jou te kalmeren

by lucas van wateringen
1,2K views

Als je een angstig gevoel in je buik ervaart wil je vaak graag weten waar dit vandaan komt en vooral ook hoe je er vanaf komt. Ik heb hier wat simpele tips en wat uitleg gegeven hoe dit gevoel ontstaat en hoe je er weer vanaf komt…

Lees je mee?..

Waarom heb ik een angstig gevoel in mijn buik?

De meeste mensen ervaren een nerveus buikgevoel als ze angstig of gestrest zijn. Dit komt omdat de stressreactie wordt geactiveerd, wat specifieke fysiologische, psychologische en emotionele veranderingen teweegbrengt. De meest voorkomende oorzaak van dit gevoel is stress of angst, meestal door een situatie in de toekomst.

Als we te vaak angstig zijn, kan ons lichaam chronisch gestrest raken, wat een constant nerveus maaggevoel veroorzaakt. Dit gevoel is echter niet schadelijk of ernstig. Het is gewoon de manier waarop je lichaam je vertelt dat je een stap terug moet doen en je mag ontspannen of juist actie ondernemen, afhankelijk van je situatie.

Wat zijn enkele symptomen van een angstig gevoel in je buik?

Wat zijn enkele symptomen van een angstig gevoel in je buik?

Een van de meest voorkomende symptomen van een nerveus maaggevoel is misselijkheid. Dit kan gepaard gaan met braken en een algemeen gevoel van misselijkheid. Bovendien zijn diarree en veranderingen in eetlust veelvoorkomende symptomen. Kinderen kunnen andere symptomen ervaren dan volwassenen vanwege hun leeftijdsspecifieke fysiologie.

Wat zijn enkele oorzaken van een angstig gevoel in je maag?

Als het gaat om een ​​nerveus maaggevoel, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Angst en stress zijn twee veel voorkomende boosdoeners, maar andere psychische problemen zoals depressie kunnen ook tot deze sensatie leiden. Bovendien kunnen sommige lichamelijke gezondheidsproblemen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) of voedselallergieën ervoor zorgen dat de maag overstuur raakt.

Symptomen van een angstig gevoel in de maag verschillen van persoon tot persoon, dus het is belangrijk om je bewust te zijn van wat de jouwe is. Een veel voorkomende oorzaak is dat er een situatie in de toekomst is waarvan je verwacht dat je die slecht kan oplossen. Een andere oorzaak is dat je verwacht dat een situatie slechter zal worden in de toekomst. Dit zijn de twee meest voorkomende oorzaken.

Besteed aandacht aan hoe je lichaam voelt wanneer de angst toeslaat – gaat je hart sneller kloppen? Ben je kortademig? Voel je je licht in je hoofd? En wanneer gebeurt dit? Aan welke situaties denk je nu? Als je eenmaal weet welke symptomen je angstige momenten vergezellen, ben je beter uitgerust om ermee om te gaan.

Is een angstig gevoel in de maag schadelijk?

Is een angstig gevoel in de maag schadelijk?

Een nerveus maaggevoel hebben is meestal niet schadelijk, maar je kunt je er wel slechter door voelen. Angst en stress zijn normale emoties die iedereen wel eens ervaart. Als jouw angst echter te intens wordt en te lang duurt (jaren), kan het een psychische stoornis worden.

Hoe lang duurt een nerveus maaggevoel?

Een nerveus maaggevoel kan enkele uren tot meerdere dagen aanhouden. Als de symptomen niet verdwijnen, is het belangrijk dat men zo snel mogelijk naar de huisarts of gastro-enteroloog gaat.

Wat moet ik doen als ik een nerveus maaggevoel heb? Gebruik deze 11 tips

Wat moet ik doen als ik een nerveus maaggevoel heb? Gebruik deze 11 tips

We krijgen allemaal wel eens nerveuze maag gevoelens. Het is normaal om ons zo te voelen als we ergens angstig of gestrest over zijn. Als u op zoek bent naar manieren om uw zenuwen te kalmeren en uw maag te kalmeren, hoeft u niet verder te zoeken! We hebben elf tips die je op weg moeten helpen.

1) Drink een glas water

Als onze magen leeg zijn, produceren ze meer zuur in een poging om voedsel beter te verteren. Het drinken van water kan helpen het zuur te verdunnen om jouw ongemak te verminderen. Het hormoon cortisol veroorzaakt ook een stijging van de zuurproductie en komt vrij als we gestrest zijn. Het is het beste om gedurende de dag regelmatig kleine hoeveelheden te eten en wat water te drinken in plaats van één grote maaltijd te eten.

2) Eet langzaam en geniet van elke hap

Het lichaam geeft tijdens het eten het hormoon cholecystokinine af, dat verantwoordelijk is voor een vol gevoel. Als je zenuwstelsel op scherp staat, kan het moeilijker zijn om dit hormoon vrij te geven aan je systeem en je dus sneller honger zult hebben.

En wanneer je sneller honger hebt, zul je meer en vaak gulzig eten wat een raar en vervelend gevoel in de buik kan geven.

Om dit tegen te gaan, drink voor de maaltijd een kopje thee of heet water met citroen en eet langzaam en geniet van elke hap. Dit zal het lichaam helpen meer cholecystokinine aan te maken, zodat je een meer vol gevoel zult hebben en je dus niet zomaar aan het snacken gaat.

Wat moet ik doen als ik een nerveus maaggevoel diep ademen

3) Adem diep om van het angstige gevoel in je buik af te komen.

Diep ademhalen is een geweldige manier om je zenuwen en angst te kalmeren en de spieren in je maag te ontspannen. Het is zo simpel, maar verrassend effectief. Haal enkele minuten diep adem door je neus totdat je je beter voelt.

Er is een geweldige oefening als je je angst wilt verminderen en het gaat als volgt: adem 6 seconden in en probeer het 6 seconden vast te houden. Laat de lucht dan langzaam door je mond ontsnappen terwijl je tot 6 telt, tel nu tot 6 terwijl je geen lucht meer in je longen hebt en adem weer voor 6 seconden in. Herhaal dit 2-5 minuten en je nerveuze gevoel in je buik zou veel minder moeten zijn.

Hierbij een video voor het gemak:

4) Omarm je angst

Angst is een krachtige emotie die ervoor kan zorgen dat je je hulpeloos en wanhopig voelt, maar het is niet de enige manier om op die momenten van angst te reageren. Als je het gevoel hebt dat je je zenuwen niet kunt kalmeren, probeer dan je angsten te omarmen zodat de buik kan ontspannen.

Het is alsof je een kind in nood troost. Wanneer je de angst voelt ga je met je focus naar het gebied waar je dit gevoel hebt en ja dat zit vaak in de maag. Grijp nu deze angstige gevoelens en troost ze. Stel je voor dat je een klein kind vastpakt en troost tot de pijn en angst van het kind verdwenen is.

Je zult je een stuk beter in je buik voelen als je leert hoe je je angst en ongerustheid kunt omarmen.

5) Concentreer je op je lichaam in plaats van op wat je nerveus maakt:

Doe dit zodat een deel van de focus weggaat van de stressvolle situatie en het op iets anders wordt gericht, zoals je op een bepaalde onderdeel van je lichaam.

Dit heeft hetzelfde effect als een bodyscan uit een mindfulness-meditatie. Deze meditatie zal de aandacht van je maag onttrekken en je tegelijkertijd verlossen van angst en je meer ontspannen maken.

Ik zal een video achterlaten over de bodyscan zodat je deze meditatie gemakkelijk kunt oefenen.

6) Geloof niet elke gedachte die je denkt

Niet alle gedachten hoeven serieus te worden genomen. Als je een angstige gedachte hebt, kun je die ook afdoen als onwerkelijk en hoef je er dus niet meer bang voor te zijn.

Als je niet elke gedachte die in je opkomt gelooft, zul je meer ontspannen zijn. Maar hoe kunnen we dit doen?

De eerste stap is om je bewust te worden van wat voor soort gedachten je denkt.

Ik zal enkele voorbeelden geven: Als een gedachte in je opkomt en zegt: “Ik ga dit examen niet halen”, kun je jezelf afvragen: “Wat is het bewijs dat ik zal zakken voor dit examen?”

Als er geen bewijs is, kun je deze gedachte als onwerkelijk afdoen. We doen dit omdat gedachten onwerkelijk van aard zijn. Natuurlijk kunnen we positieve gedachten geloven als we dat willen, maar ook deze zijn ook onwerkelijk. Er is een grotere, diepere en werkelijkheid achter de gedachtewereld.

Als je niet al je gedachten meer gelooft, zul je meer geaard zijn in het huidige moment en in het huidige moment is er geen ruimte voor angst en paniek.

7) Confronteer waar je bang voor

7) Confronteer waar je bang voor

De volgende keer dat je een gevoel van angst of paniek voelt opkomen, dwing jezelf om het onder ogen te zien. Dit kan worden bereikt door middel van exposure-therapie die de angel van jouw angst geleidelijk zal verminderen.

Bijvoorbeeld:

  1. Als je bang bent om in het openbaar te spreken, meld je dan aan voor een cursus openbaar spreken en bezoek facebook groepen hierover en oefen voor je leeftijdsgenoten.
  2. Als je bang bent om op de snelweg te rijden, maak dan een roadtrip met een vriend en oefen het rijden op de snelweg. Gebruik de minst drukke snelwegen en zoek de minst drukke invoegwegen uit.
  3. Als je vliegangst hebt, bekijk dan films waar mensen relaxt in het vliegtuig zitten. Of stel je voor dat je heerlijk aan het genieten bent van een film tijdens het vliegen. Als je je zelfverzekerd genoeg voelt dan ga je uiteindelijk die vlucht maken.
  4. Als je bang bent voor spinnen, ga dan naar de dierentuin en kijk naar spinnen. Doe dit net zo lang totdat je er comfortabel bij voelt om een simpele kruisspin hier in Nederland beet te pakken.

Dit geldt ook voor als je een angstig gevoel in je buik hebt, want vaak wordt dit gevoel veroorzaakt door een situatie in de toekomst die opgelost moet worden, maar we nog niet durven.

Door jezelf bloot te stellen aan de oorzaak van je angst, verander je langzaam je reactie op de situatie. Met andere woorden, je angst wordt minder zodra je je angsten confronteert en dus ook de angstgevoelens in je maag.

Je moet dit echter in langzame stappen doen, zodat de angst je niet overweldigt en je ervan weerhoudt je pogingen om het te overwinnen.

Conclusie over hoe je van angstige gevoelens in de maag

Conclusie over hoe je van angstige gevoelens in de maag

Hier heb je een aantal tips over hoe je van angstige gevoelens in de maag af kunt komen. Voor sommigen kan dit net zo eenvoudig zijn als het stoppen van de inname van cafeïne of het proberen van een ander soort oefening tegen angst.

Als je echter deze tips en adviezen opvolgt, kun je er voor zorgen dat jouw angstige gevoelens in jouw buik en er goede vorderingen mee maken. sterk zullen verminderen. Probeer het maar uit, het werkt echt!

Hopelijk heeft dit je geholpen om van de angstgevoelens in je buik af te komen.

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info