Home Piekeren Piekeren en Depressie

Piekeren en Depressie

by lucas van wateringen
473 views

Piekeren kan leiden tot depressie en depressie kan weer leiden tot veelvuldig piekeren. Waarschijnlijk ervaar je dit ook en kom je niet geheel ontoevallig op deze pagina.

Laten we kijken hoe dit allemaal tot stand komt en daarna heb ik verschillende tips hoe je beter kan omgaan met dit piekeren.

Lees je mee?..

Hoe ontstaat depressie en het gepieker die daar vanaf komt?

Depressie heeft verschillende oorzaken, maar zoals met de meeste psychische stoornissen is onderliggend trauma de grootste veroorzaker. Toch zijn er nog een tal van andere oorzaken te benoemen hoe depressie ontstaat. Hier zijn een aantal oorzaken op een rijtje gezet

  • Er kan een chemische disbalans zitten in de hersenen waardoor je sneller depressief voelt.
  • Er kan een disbalans in de hormonen zitten en dan met name de vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron.
  • Depressie kan genetisch als wel met conditionering (deels) worden overgenomen.
  • Zoals al eerder aangeven kan onverwerkte trauma een depressie en andere klachten veroorzaken
  • Het kan zijn dat jouw frontale cortex minder actief is als bij andere mensen, waardoor je eerder depressieve klachten zult krijgen.
  • Fysieke en mentale pijn kunnen ervoor zorgen dat je geen perspectief meer ziet en in een depressie valt.
  • Drugs en medicijngebruik kunnen je depressiever maken.

Nu we kort de oorzaken van een depressie hebben bekeken is het nu wel interessant hoe dit in relatie tot piekeren staat.

Zo ontstaat piekeren in relatie tot depressie
Zo ontstaat piekeren in relatie tot depressie

Piekeren is een coping mechanisme van het brein om angstige toekomst situaties op te lossen om constant oplossingen en gevaren aan te dragen in de hoop de dreiging kleiner te maken.

Het is dus ook helemaal niet verwonderlijk dat als je de oorzaken van depressie bekijkt dat piekeren al snel het gevolg hiervan is. De geest heeft namelijk heel goed in de gaten dat het niet in een positieve positie zit en er zelfs gevaar voor overleving is. Het zal dus constant gevaren en oplossingen aandragen om zich naar een meer positieve positie te positioneren.

Daarnaast werken onze persoonlijke overtuigingen vaak tegen ons. Als we bijvoorbeeld het idee hebben dat de oplossing altijd in de toekomst ligt, reken dan maar je winst uit. Of als je de overtuiging hebt dat je niks kan, hoe ga je dan iets oplossen? Zo kunnen er tal van overtuigingen zijn, die ervoor zorgen dat het piekeren maar door blijft gaan. Wat kun je tegen piekeren doen? Eén van de manieren is mijn breinfijn review lezen en kijken of deze cursus bij je past.

Zijn er medicijnen tegen piekeren?

Zijn er medicijnen tegen piekeren?

Ja er zijn medicijnen tegen piekeren. Veelal zijn dit de anti depressiva en de anti psychotica. Natuurlijk kun je dit alleen via een recept krijgen van een psychiater om vast te stellen of dit nodig is.

Zijn er ook natuurlijke kruiden tegen piekeren?

Ja er zijn kruiden die het piekeren minder kunnen maken. Je kan dan denken aan het kruid hop, maar ook aan engelwortel, Kamille, lavendel en citroenmelisse. Het zijn dezelfde kruiden die ook bij angstklachten worden verstrekt en een licht ontspannende werking hebben.

Als je depressief bent, hoe kom je van dat piekeren af?

Als je depressief bent, hoe kom je van dat piekeren af?

Hier heb ik verschillende artikelen over geschreven die ook goed ontvangen worden door m’n lezers. In relatie tot depressie zijn piekeren over de toekomst en dwangmatig piekeren stoppen de beste om te lezen. Daarnaast heb ik ook over piekeren over de dood en piekeren over de toekomst geschreven. Ik vermoed dat als je piekert als gevolg van een depressie dat je hier zeker wat aan gaat hebben.

Conclusie Piekeren en depressie

Er zijn legio van oorzaken die leiden tot piekergedrag. Vaak zit hier ook onderliggend trauma aan vooraf en onze persoonlijke overtuigingen zorgen er vaak voor dat we alleen maar meer piekeren.

Toch kun je hier wel wat aan doen. Je kan jezelf hierin trainen en jezelf inzicht verschaffen, als je de artikelen leest die ik geschreven heb, dan zal het je zeker lukken om minder te gaan piekeren.

Een ontspannende groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info