Home Piekeren Piekeren over het verleden

Piekeren over het verleden

by lucas van wateringen
482 views

Iedereen piekert wel eens. Toch piekeren de meeste mensen te veel en dit kan je leven ernstig beïnvloeden. Er zijn ook eigenlijk geen onderwerpen waar je niet over kan piekeren, de mind verzint vanzelf van alles, geen probleem!

Ok, leuk en aardig, maar hoe stoppen we precies dit piekeren en dan met name het piekeren over het verleden. Lees met me mee en leer hoe je dit goed kunt doen…

Vastzitten in het verleden en vastzittende emoties

Als je erg veel piekert heeft dat vaak te maken met vastzittende emoties uit het verleden die je niet goed door voelt hebt, waardoor deze in het lichaam blijven zitten en de piekergedachtens beïnvloed.

Eigenlijk vraagt de pijn om doorvoeld te worden, zodat de piekergedachtens vanzelf minder worden. De piekergedachtens zijn een signaal dat je deze pijn mag oplossen.

Op het moment dat je de pijn niet oplost -en daar zijn verschillende manieren voor- zullen de piekergedachtens aanwezig blijven en zul je ook vast blijven zitten in het verleden.

De emoties komen uit het verleden en vanuit deze emotie krijg je weer gedachten, die vervolgens deze emotie weer versterken. Het is dus helemaal niet gek dat je blijft vastzitten en is doorgaans een normaal iets.

Toch zijn er een paar simpele en effectieve methodes om het piekeren minder te maken. Lees maar mee…

Accepteer je verleden door het te omarmen

Accepteer je verleden door het te omarmen

Je hoort mensen heel vaak zeggen accepteer je verleden! Maar dit goedbedoelde advies is vaak een schot in het luchtledige. Hoewel het waar is en natuurlijk bijdraagt aan minder piekeren, vertelt niemand jou hoe je dat moet doen.

Eén van de manieren om het piekeren over het verleden te verminderen is door je verleden totaal te omarmen. Misschien is nog een betere manier om dit te zeggen en dat is om alvast van je verleden te gaan houden.

Oefening: Leg je linkerhand op je hart en volg je ademhaling en voel hoe het zachter wordt in je. Bekijk de fragmenten in je voorstellingsvermogen die als een dia voorbij komen en die je meestal laten piekeren. Stuur jezelf en de andere mensen in die fragmenten liefde en compassie en voel hoe je eigen compassie en liefde sterker in jezelf ervaren wordt.

Bekijk ook hoe deze mensen niet anders hadden kunnen doen, omdat zij ook in hun persoonlijke drama’s zaten, waardoor ze niet anders konden en zelfs kunnen doen. Zie ook welke lessen je hieruit geleerd hebt en welke lessen je nog mag leren, om uiteindelijk bij een mooiere versie van jezelf uit te komen. Als dit goed voelt mag je weer naar je ademhaling gaan en een minuut mee ademen totdat je weer helemaal in het Nu bent.

Herhaal deze oefening elke dag en doe dit een paar maanden. Je zult merken na een verloop van tijd dat het piekeren over het verleden minder wordt en je meer in het Nu kan gaan leven.

Geen een nieuw kader aan je verleden

Geef een nieuw kader aan je verleden

We voelen ons vaak slecht over het verleden omdat er één oude traumatische emoties gedachten en herinneringen maken die we haast niet kunnen stoppen, maar het tweede aspect is, dat we vanuit de oude kaders en overtuigingen van toen die oude situatie bekijken.

Maar is de situatie vanuit het Nu niet heel anders? Tenminste als je er echt goed naar kijkt? En als je geen ander kader kan vinden, waarom maak je er dan geen één?

Stel je voor dat iemand je wat aangedaan heeft en je vind het moeilijk diegene de volgende keer op een verjaardag te zien. Misschien heb je wat problemen met te weinig zelfvertrouwen en zie je er als een berg tegenop. Waarschijnlijk heb je bepaalde overtuigingen over die persoon gekregen die ongeveer gelijk staan met vroegere overtuigingen vanuit je trauma. Je ervaart het dus opnieuw en dit is niet nodig…

En dit is een voorbeeld, maar je zou de overtuiging kunnen hebben dat; ‘mensen je pijn willen doen’’ of ‘’ er gebeuren altijd nare dingen in grote groepen mensen’’ of ‘’ Niemand houdt echt van mij’’. Dit zijn allemaal voorbeelden, maar kies jij uit welke er bij jou passen.

Nu je deze overtuigingen bij elkaar gekregen hebt, welk positief kader kunnen we hier omheen leggen? Bijvoorbeeld: ‘’Deze situatie is goed voor me, zodat ik kan werken aan mijn zelfliefde en zelfacceptatie’’ of ‘’ Mensen bedoelen het vaak goed, maar reageren vanuit hun eigen pijn en het heeft niets met mij te maken’’ of ‘’ Deze situatie is goed voor me, zodat ik meer zelfvertrouwen kan ontwikkelen’’.

Dit zijn weer allemaal voorbeelden, maar jij mag de best passende voor jou erbij zoeken. Wat we hiermee doen is een geheel nieuw perspectief oefenen, waarbij met oefening het oude negatieve perspectief zal gaan verdwijnen. Niet alleen zal jouw oude perspectief verdwijnen, maar het zal ook aan kracht verliezen kwa emoties en door het nieuwe kader zullen er positieve emoties in de plaats voor komen. Klinkt goed toch?

Als je toch blijft piekeren is de cursus van Rosalie van Gils misschien wat voor jou. Ik heb het uitgebreid hier over gehad in mijn breinfijn review. Daarnaast wil je genoeg mineralen en vitamines in je lichaam hebben, zodat je weet dat dat geen extra piekergedrag veroorzaakt. Ik heb green juice ervaringen bij elkaar gezocht, zodat je kunt kijken of dat bij je past…

Probeer voor jezelf de positieve kanten te benoemen die je verleden jou opgeleverd hebben

Probeer voor jezelf de positieve kanten te benoemen die je verleden jou opgeleverd hebben

Jaja, dit kan best wel eens moeilijk zijn om te onderkennen, zeker als je net getriggerd bent en je pijn actief geworden is. Maar misschien kun je het met een situatie waar de pijn al van is opgelost en als je terugkijkt je merkt dat je misschien assertiever, meer zelfvertrouwen of mentaal sterker van geworden ben?

Vast wel dat je zulke momenten in je leven hebt gekend. Sterker nog, we hebben deze situaties nodig om uiteindelijk door te groeien naar die toffe persoon die je zo graag wilt worden.

Stel je voor dat je de hele dag op bed ligt, of een leven hebt waar er geen andere mensen zijn. Ja getriggerd word je niet, maar hoe kun je dan gaan leren en groeien naar de beste versie van jezelf?

Daarom regelt het leven altijd mensen en situaties die je triggeren en dan kun je een keuze maken vanuit het ego of vanuit liefde. Met de laatste keuze groei je vaak als persoon en daarom zijn deze situaties er.

Nu ik dit gezegd heb, schrijf eens 5 dingen op waarvan je weet dat die specifieke situatie je heeft laten groeien als persoon? Als het kan helemaal uitschrijven, zoveel als je kunt benoemen. Zie je nu dat die situaties eigenlijk in je voordeel werkte?

Ga dit nu doen met de stukken uit je verleden die je het meest dwars zitten. Na het opschrijven zul je zien dat het verleden aan het veranderen is in je hoofd. Je hebt er eigenlijk een ander kader van gemaakt. Probeer dit minimaal 64 dagen uit en je zult dat piekeren over het verleden, ook echt verleden tijd is.

Leef meer in het nu, zodat het verleden zijn kracht verliest

Leef meer in het nu, zodat het verleden zijn kracht verliest

Eckhart Tolle heeft hier een prachtig boek over geschreven. Volgens hem is het Nu het enigste wat er bestaat. Verleden en toekomst bestaan alleen in het hoofd door middel van gedachten en emotie.

Deze gedachten en emoties trekken je terug de gedachtewereld en dus ook je verleden in. Hier genereren steeds meer kracht vanuit jouw bewustzijn, waardoor je dwangmatig piekeren door blijft gaan.

Maar het omgekeerde is ook waar. Hoe meer je je focus op het Nu concentreert, hoe meer kracht er naar het Nu gaat en hoe minder naar jouw gedachtewereld. Dit betekend dus ook minder kracht naar het verleden en dus ook minder piekeren.

Maar hoe doe je dat dan?…

Eén van de beste technieken hiervoor is om het lichaam te voelen en als ik nog preciezer ben dan mag je het innerlijke lichaam voelen. Dat is eigenlijk de energie binnenin je lichaam. Leg je focus daar maar eens op en voel of je ook de energie binnenin je lichaam voelt.

Als het goed is voel je gelijk dat je gedachten iets minder worden en is het gevoel van je lichaam voelen, het zogenaamde Zijn ook al een prettige en rustige ervaring.

Doe dit eens een week en bekijk en ervaar hoe de gedachtewereld zijn kracht verliest en je steeds meer in het Nu komt. Het Nu heeft bepaalde kwaliteiten, zoals innerlijke rust, stilte en blijheid en deze kwaliteiten zijn sowieso al een natuurlijk medicijn tegen piekeren over het verleden.

Vergeef de mensen die je pijn hebben gedaan

Vergeef de mensen die je pijn hebben gedaan

Want daar draait het vaak om. De boosheid of wat al dan niet die door je emotionele systeem blijft gieren, omdat je die mensen nog niet vergeven hebt. Vergeven is de meest liefdevolle daad die je voor jezelf kunt doen om je verleden te transformeren. Je doet het dus niet voor die ander, maar vooral voor jezelf.

Ik heb daar een simpele oefening voor:

Plaats je linkerhand bij je hartstreek. Adem nu langzaam in en uit vanuit je buik voor ongeveer 2 minuten. Voel hoe alles zachter, rustiger en positiever wordt. Beeld de persoon in die je wat aangedaan heeft en ga die persoon vertellen wat je nog heel graag wilt vertellen. Hier kunnen allerlei emoties mee naar boven komen. Haat, verdriet, woede, veradenheid. Alles is welkom en alles mag. Vraag aan die persoon waarom hij of zij dit deed en concentreer je hierbij op je hand die op je hart ligt. In heel veel gevallen zul je merken dat die persoon het uit eigen pijn deed en dat dit niet de bedoeling was. Vaak zal die persoon dit zeggen, omdat het onderbewuste vaak wel weet waarom deze persoon dit deed.

Mocht je nou geen fijne reactie krijgen, dan kun je toch doorgaan met het vergeven, want je weet, dit doe je voor jezelf en niet iemand anders.

Zeg 3x tegen die persoon ik vergeef je vanuit mijn hart en ik zal geen wrok meer tegen je hebben, ik hoop dat het goed met je gaat in de toekomst en ik wens je alle geluk toe en ik heb je vergeven.

Doe deze oefening zolang je niets of weinig wrok of andere emoties in je hebt en bekijk dan eens hoeveel je nog piekert? Waarschijnlijk heel weinig.

Conclusie over piekeren uit het verleden
Conclusie over piekeren uit het verleden

Iedereen wil altijd zo snel mogelijk klaar zijn met zijn verleden. We hebben vaak maar als te goed door dat het ons niet in het Nu helpt. Alleen, soms is het zo dat het verleden nog niet klaar is met ons en dan is er idd actie vereist om ons verleden te helen en de herkaderen.

Neem er de tijd voor en verwacht niet dat met één oefening alles weg is. Vaak merk je wel dat je al na één oefening verschil kunt voelen en dit zal je motivatie geven om ermee door te gaan.

Ik wens je veel succes om je verleden te helen en te stoppen met piekeren.

Helende groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info