Home Stress Stress door nieuwe baan – Hoe kom je de eerste werkweek door?

Stress door nieuwe baan – Hoe kom je de eerste werkweek door?

by lucas van wateringen
948 views

Je gaat vaak vol met enthousiasme beginnen aan je nieuwe baan. Je hebt torenhoge verwachtingen en hier ga je het maken, dat weet je zeker.

En toch valt dan zo’n eerste werkweek erg tegen. Je bent moe, je weet niet zeker of je de juiste keuze gemaakt hebt en de collega’s en het werk vallen tegen.

Misschien klopt dat allemaal, maar het kan ook zijn dat je wat extra tips nodig hebt om die eerste werkweken door te komen.

Lees je mee?…

Tips om stress tegen te gaan bij je nieuwe baan

Tips om stress tegen te gaan bij je nieuwe baan

Er zijn allerlei factoren bij een nieuwe baan die je stress kan geven. Het begint vaak al bij stress voordat je gaat werken aan je nieuwe baan. Ik heb de meest voorkomende mogelijkheden hier beschreven met tips en oefeningen die je zeker wat minder stress gaan geven. Lees maar mee…

Neem extra mini-breaks

Als je de mogelijkheid hebt om mini pauzes te nemen, maak daar dan zeker gebruik van de eerste weken of maanden. Zeker als je de mogelijkheid hebt om dat even buiten te doen. Daarbij kan je even een pen en papier of een telefoon erbij pakken en schrijf op wat je nu stress bezorgt.

Het is belangrijk de precieze gedachtens op te schrijven, zodat die uit je systeem gaan. Neem ook even tijd om het gevoel dat gekoppeld zit aan die gedachten even te verwerken en te omarmen. Vaak zijn een paar minuutjes genoeg.

Tips om stress tegen te gaan bij je nieuwe baan
Wees goed voorbereid

Wat erg veel stress kan geven is als je er achter komt dat je niet goed bent voorbereid. Je merkt dat je baas en je collega’s zich aan je irriteren en je innerlijke criticus laat zich ook meer zien.

Je mag dan ook wat strenger zijn voor jezelf en zorgen dat je goed voorbereid bent op de aankomende weken.

Dit kan zowel op werkgebied als op sociaal vlak. Als je het bijvoorbeeld moeilijk vind om wat sociaal te zijn, bekijk dan even wat filmpjes op youtube. Bij het kijken en opnieuw oefenen met de filmpjes zal je meer sociaal zelfvertrouwen krijgen.

Durf nee te zeggen

Veel mensen zijn erg goed om de nieuwe collega of stagiaire een extra stapje harder te laten lopen, zodat hun wat minder kunnen doen. Heel veel mensen met een nieuwe baan zijn hier gevoelig voor, je wilt immers een goede eerste indruk achterlaten.

Het is goed om voor jezelf aan te voelen, wie misbruik van de situatie maakt en wie niet. Bij de mensen waarvan je het idee hebt dat ze inderdaad misbruik van de situatie maken, mag je gewoon op een rustige manier nee zeggen.

De meeste mensen kunnen goed omgaan met nee, maar je zou ook een bepaalde reactie kunnen verwachten. Hun reactie maakt eigenlijk niet uit. Het is belangrijker te realiseren dat jouw energie voor jezelf is en voor de collega’s die het goed met je voor hebben.

Stel grenzen op je nieuwe werk

Stel grenzen op je nieuwe werk

Het is belangrijk hier gelijk mee te beginnen. Dan weten ze precies wie ze in huis hebben gehaald. Vaak zijn mensen met een nieuwe baan moe, omdat te veel mensen over jou grenzen zijn heengegaan. Lang niet altijd slecht bedoeld, maar misschien is dat een thema in jouw leven.

Als je weer thuis bent, schrijf dan op wat voor jou belangrijke grenzen zijn die je collega’s in acht moeten nemen. Of beter gezegd, die je vooral zelf in acht moet nemen. Uiteindelijk ben je de enigste die je eigen grenzen waarborgt.

Als je dat gedaan hebt, kies de grens uit die het makkelijkst vol te houden is en als je daar succes mee boekt, dan breid je de lijst uit. Soms gaat het vanzelf en natuurlijk en soms is grenzen uitzetten een lastige klus.

In beide gevallen is het wel noodzakelijk om er prettig te kunnen werken en je energie te bewaren voor je privéleven.

Stel jezelf voor je collega’s

Stel jezelf voor je collega’s

Het klinkt als vanzelfsprekend, maar in de drukte en stress wordt dit nog wel eens vergeten. Over het algemeen vinden je collega’s het erg prettig dat je je even voorsteld. Jij bent voor hen ook nieuw en je laat daarmee zien dat je een welwillende collega bent.

Dit wordt doorgaans goed opgevangen en je zult hierdoor sneller geaccepteerd worden binnen de groep.

Probeer de namen van je collega’s te onthouden

Sommige mensen vinden het onprettig als je hun naam niet onthoud. Op zich niet zo gek dat dat wel eens gebeurt in zo’n spannende eerste werkweek.

Hoewel de meeste mensen hier niet zo mee zitten, doet het mensen wel goed dat je hun naam onthoud. Over het algemeen voelen mensen zich gezien door het onthouden van hun naam en kan er dus sneller gewerkt worden aan een collegiale sociale band.

Probeer een vriend te vinden

Nu je zo je eerste dag heb gehad, probeer voor jezelf te bedenken wie een goede collega/vriend van je zou kunnen worden. Als je een gevoel hebt dat je een maatje hebt, dan maakt dat de sociale stress een stuk minder.

Daarnaast is het een goede manier om meer collega’s te leren kennen via die vriend. Ook kan je met eventuele vragen bij die persoon terecht en ze kunnen je eventueel wat begeleiden in het proces van een goede werknemer en een fijne collega.

Probeer waarde te creëren voor je collega’s

Soms maak je net de laatste pot koffie leeg. Wees dan ook niet de persoon die geen nieuwe pot koffie zet. Zet je beste beentje voor en maak een nieuwe pot koffie. Dit soort kleine dingen worden enorm veel gewaardeerd door andere collega’s. Bedenk zelf wat voor kleine dingen je zou kunnen doen, waardoor ze jou als extra waardevol gaan zien.

Wees bescheiden en open-minded

Wees bescheiden en open-minded

Bijna niemand houd van nieuwe collega’s die hoog van de daken schreeuwen. Vaak zijn dat de mensen die het meest gehaat worden binnen het bedrijf en die een onprettige werksfeer creëren.

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat jij dat ben, maar als je je hart op de tong hebt, wees dan iets bescheidener totdat mensen je beter leren kennen. Sommige mensen hebben snel hun oordeel klaar en dat is zonde van jou en voor hun.

Wees ook open-minded naar je nieuwe collega’s en dan vooral naar degene waarvan je eventueel een oordeel hebt. Het schept een prettig, veilige en productieve werksfeer waar iedereen baat bij hebt.

stress door nieuwe baan en hoe kom je de eerste werkweek door

Conclusie

Voor de meeste mensen is een nieuwe baan spannend. Je staat daar zeker niet alleen in. Ik denk wel dat als je deze tips en oefeningen doet je minder stress op het werk gaat ervaren.

Daarbij kun je deze tips voor allerlei doeleinden gebruiken. Ze zijn ook vaak inzetbaar op meerdere gebieden van je leven.

Voor nu, wil ik je veel succes wensen met je nieuwe baan met plezier en voldoening.

Stressvrije groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info