Home Spiritualiteit Mijn eerste wortel chakra is uit balans

Mijn eerste wortel chakra is uit balans

by lucas van wateringen
637 views

Chakra is een Sanskriet Woord dat ‘wiel’ betekent. Het verwijst naar de zeven belangrijkste energiecentra in het menselijk lichaam. Maar wat als juist die chakra uit balans is? De wortelchakra bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en is verantwoordelijk voor ons gevoel van veiligheid en zekerheid. Wanneer dit chakra uit balans is, kunnen we ons angstig of onveilig voelen. We kunnen ook moeite hebben om geaard te blijven. In deze blogpost onderzoeken we manieren om de wortelchakra weer in balans te brengen.

Oorsprong van de wortelchakra

Hoewel de exacte oorsprong van de wortelchakra en het chakrasysteem niet duidelijk is, wordt aangenomen dat het is ontstaan ​​als onderdeel van oude hindoeïstische geloofssystemen. Het woord “chakra” zelf komt van het Sanskriet woord dat wiel of schijf betekent, verwijzend naar de draaiende draaikolken die zich langs de wervelkolom bevinden.

De levens energie kan zich vrij tussen deze energiepunten bewegen, waardoor spiritueel en fysiek welzijn mogelijk is. Na verloop van tijd verplaatste dit begrip over energie zich naar de hedendaagse tijd en beïnvloedde het de holistische genezingspraktijken zoals de traditionele Chinese geneeskunde en Reiki. De wortel chakra wordt als belangrijkste chakra gezien en de gene waar je vaak bij moet beginnen als je aan heling wilt gaan doen.

Beoefenaars van vandaag gebruiken hun kennis van chakra’s in verschillende kringen: van yogastudio’s, spa’s en meditatieruimtes tot therapeuten en zelfs conventionele medische organisaties. Steeds meer mensen beginnen kennis te nemen van dit bijzondere energetisch systeem.

oorsprong wortel chakra

Functie van de wortel chakra

De wortelchakra, ook wel bekend als de Muladhara in het Sanskriet, is een belangrijk onderdeel van het energiesysteem van het lichaam. Het bevindt zich aan de basis van de wervelkolom net onder de sacraal chakra en biedt fysieke en spirituele aarding. De wortelchakra vergemakkelijkt een diepe verbinding met ons lichaam en onze omgeving, wat stabiliteit, veiligheid en zelfbehoud bevordert.

Het dient ook als een brug tussen de fysieke wereld om ons heen en ons hogere zelf, waardoor we toegang krijgen tot innerlijke wijsheid, creativiteit en motivatie.

Verbinding maken met dit energiecentrum door middel van meditatie, speciale chakra oefeningen, of yoga is een manier om een ​​verbeterde fysieke gezondheid en emotioneel welzijn te ervaren. Werken met de functies van de wortelchakra kan gevoelens van veiligheid en zekerheid geven die individuen helpen om te gaan met moeilijke tijden. Jezelf in balans voelen begint dan ook bij de wortel chakra.

Lichamelijke klachten als de wortel chakra uit balans is

Lichamelijke klachten als de wortel chakra uit balans is

Als de wortel chakra uit balans is, kunnen er veel lichamelijke klachten ontstaan. Deze kunnen variëren van lage rugpijn tot spijsverteringsproblemen en vermoeidheid. Mensen die lijden aan een gelokkeerde wortelchakra kunnen ook last hebben van rusteloosheid of moeite met concentreren, vanwege hun onvermogen om zich veilig te voelen in hun omgeving. Bovendien kunnen degenen met een onbalans van de wortelchakra zich aangetrokken voelen tot ongezond gedrag, zoals te veel eten, roken of andere verslavingen.

Ze kunnen ook angst en slapeloosheid krijgen, terwijl ze worstelen om zich geworteld, veilig en zeker te voelen in hun leven. Het is belangrijk voor degenen die deze fysieke tekenen van een verstoorde wortelchakra ervaren om tijd uit hun leven te nemen om naar hun lichaam te luisteren en stappen te ondernemen om dit vitale energiecentrum weer terug in balans te trekken.

Mentale symptomen wanneer de wortel chakra uit balans is

Wanneer de wortelchakra uit balans is, treden mentale symptomen op die langdurig leed kunnen veroorzaken. Mensen kunnen zich losgekoppeld gaan voelen van hun omgeving en zich in plaats daarvan concentreren op worst case scenario’s. Ze kunnen moeite hebben met het nemen van beslissingen en last hebben van gevoelens van onzekerheid en angst, wat leidt tot een laag zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld.

In extreme gevallen kunnen mensen zelfs paranoïde worden of een psychose ontwikkelen. Al deze mentale symptomen kunnen het dagelijks functioneren van een persoon aanzienlijk beïnvloeden totdat de wortelchakra weer in balans is gebracht.  Het is daarom belangrijk om de vroege tekenen van een geblokkeerd wortelchakra te herkennen om de nodige stappen te ondernemen om het zo snel mogelijk te herstellen.

hoe doe je de wortel chakra openen

Hoe doe je de wortelchakra activeren en openen?

Het openen van de wortelchakra, of Muladhara, geeft een krachtige energieboost in ons leven en het emotionele en spirituele systeem. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door contact te maken met de natuur of gewoon de tijd nemen om buiten te zijn en de aardingseffecten ervan te voelen. Op dit moment kan dit energiecentrum zich als vanzelf openen.

Of yogahoudingen zoals Child’s Pose is ook bekend dat ze Muladhara ontgrendelen, omdat ze ons zachtjes dwingen om contact te maken met de grond. Meditatie kan ook worden gebruikt om de wortelchakra te zuiveren en te activeren. Denk aan het visualiseren van een sterk rood licht dat tussen je voeten vandaan komt en door je hele ruggegraat straalt en eventuele negatieve energieblokkades wegvoert.

Het creëren van een kristallen raster rond je huis, het vullen met stenen zoals granaat of onyx voor extra kracht, is een eeuwenoude praktijk die wonderen doet voor het ontwaken en voeden van dit cruciale energiecentrum in ons.

Het is belangrijk om te onthouden dat we niet onze chakra’s zijn, maar dat ze een deel van ons zijn. Wanneer een of meer van onze chakra’s uit balans zijn.

Yogahoudingen, meditatie, aromatherapie en zelfzorg zijn allemaal geweldige manieren om voor je wortelchakra te zorgen. Denk eraan om je te concentreren op positief denken en wees voorzichtig met jezelf terwijl je werkt aan het creëren van een sterke basis voor een gezonde geest en lichaam. Hier onder in het artikel wat uitgebreidere oefeningen voor de wortel chakra.

yoga oefeningen om wortel chakra te openen

Yoga houdingen om te overwegen bij het openen en activeren van je wortelchakra:

 • Standing Forward Fold – Deze houding helpt om energie naar boven te brengen in de ruggengraat, terwijl het de geest kalmeert en aardt. Deze pose is geweldig voor het openen van de wortelchakra, omdat het helpt om een ​​gevoel van veiligheid en stabiliteit te geven.
 • Garland pose – Deze pose helpt om de heupen en wortelchakra te openen, terwijl het een gevoel van aarding geeft. Het geeft ook een zachte rek langs de wervelkolom, waardoor energie vrijer kan stromen.
 • Boomhouding – Boomhouding is een geweldige manier om de wortelchakra te openen, omdat het helpt om balans en stabiliteit te brengen. Het zorgt er ook voor dat energie omhoog langs de ruggengraat en door het hele lichaam kan stromen, wat helpt om te aarden en een gevoel van veiligheid te creëren.

diep ademen

Pranayama ademen voor het openen van je wortel chakra:

Pranayama leidt levensenergie door het fysieke lichaam. Dit is effectief bij het helen van de wortelchakra en het zuiveren van het energieveld. Hier zijn twee efficiënte oefeningen om te oefenen:

 • Afwisselende neusgat ademhaling (Nadi Shodhana): Deze oefening helpt om de energieën van de linker- en rechterhersenhelft in evenwicht te brengen, en om lichaam en geest te harmoniseren. Probeer deze oefening nu: ga in een comfortabele houding zitten met je ogen dicht en je linkerhand op je linkerknie. Adem diep in door beide neusgaten, adem dan uit door het rechterneusgat en sluit het af met je duim. Adem vervolgens in door het linkerneusgat. Sluit het af met je ringvinger, voordat je de adem uit het rechterneusgat laat ontsnappen. Wissel nu af en herhaal, adem in door het rechter neusgat en adem uit door het linker
 • Verkoelende Ademhaling (Sitali Pranayama): Sitali Pranayama is een verkoelende, kalmerende pranayama. Deze techniek kan helpen om lichaam en geest af te koelen tijdens momenten van stress of angst. Hier is hoe je het kan doen: Begin met diep in te ademen door je neus en adem dan uit door de mond met samengeknepen lippen alsof je lucht uit een ballon blaast. Je kunt ook je tong krullen en de punt zachtjes tegen het gehemelte drukken, terwijl je door de zijkanten van je tong inademt. Blijf deze techniek oefenen zolang het comfortabel aanvoelt.

meditatie wortel chakra

Meditatie:

De beoefening van meditatie stuurt aardende energie door het menselijk lichaam. Het ondersteunt spiritueel ontwaken door iemand te verbinden met zijn hogere zelf en een hogere macht. Of dit nu moeder natuur, god of ontwaakt bewustzijn is, verbinding maken met een hoger spiritueel niveau van universele energie zorgt voor vrede en stabiliteit. Hoe je het noemt is echt niet belangrijk. Daarnaast is niet alleen gunstig voor de wortelchakra, maar voor alle chakra’s. Hier zijn twee geschikte meditatietechnieken:

 • Body Scan-meditatie: Dit is een populaire praktijk die gunstig is voor het algehele welzijn. Begin in een comfortabele zittende positie en begin dan aandacht te schenken aan elk deel van je lichaam, beginnend bij de voeten en werk je omhoog. Let op alle gewaarwordingen of gevoelens die je in deze gebieden ervaart en laat ze gewoon zijn zonder oordeel. Dit type meditatie helpt het lichaam bewust te maken, waardoor een meer geïntegreerde verbinding tussen geest en lichaam en de chakra’s mogelijk wordt.
 • Gerichte meditatie: Begin met het kiezen van een doel voor je focus, zoals je ademhaling. Let op de sensatie van elke in- en uitademing, terwijl je alle gedachten loslaat die in je opkomen. Deze oefening helpt je bewust te worden van het huidige moment, zodat je gegrond kunt blijven in het hier en nu. Door regelmatig yoga houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie technieken te oefenen, kun je helpen je wortelchakra te openen en te activeren.

kristallen om weer in balans te komen

Welke kristallen worden geassocieerd met de wortelchakra?

Kristallen geassocieerd met de wortelchakra zijn typisch aardende en beschermende stenen. Enkele van de meest populaire zijn:

 • hematiet
 • obsidiaan
 • zwarte toermalijn
 • robijn
 • granaat

Deze kristallen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om ze te dragen of om ze in huis te plaatsen om een ​​raster te creëren. Door hun energie door je ruimte te laten stromen, kan je helpen de wortelchakra te zuiveren en te openen, terwijl je ook beschermd wordt.

Het is belangrijk om te onthouden dat genezing tijd kost en dat het een proces is dat met aandacht moet worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat je jezelf de tijd en ruimte geeft om te werken aan het openen en balanceren van je wortelchakra, omdat dit zal helpen om een ​​sterke basis te creëren voor je eigen genezing en groei. Met toewijding en geduld zul je in staat zijn om de kracht van je wortelchakra te ontsluiten en de vele voordelen ervan te plukken.

oorsprong wortel chakra

Laatste gedachten over het terug in balans brengen van je wortel chakra

De wortelchakra, of Muladhara, is een essentieel energiecentrum dat ons een gevoel van aarding en stabiliteit geeft. Het kan geblokkeerd raken als gevolg van fysiek of emotioneel trauma, waardoor gevoelens van onzekerheid en angst ontstaan. Er zijn echter veel manieren waarop we dit krachtige energiecentrum kunnen herstellen. Van yoga houdingen en meditatie tot kristallen en aromatherapie.

De tijd nemen om dit chakra te voeden en te openen kan een diepgaand effect hebben op je fysieke, emotionele en mentale welzijn, dus zorg ervoor dat je jezelf de tijd en ruimte geeft om te werken aan het herstellen van de balans. Met toewijding, geduld en eigenliefde zul je in staat zijn om zijn kracht voor genezing en groei te ontsluiten.

Namasté,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info