Home Zelfvertrouwen Onzekerheid in Relaties overwinnen + 7 Power Tips

Onzekerheid in Relaties overwinnen + 7 Power Tips

by lucas van wateringen
588 views

Onzekerheid in een relatie kan killing zijn voor de relatie zelf en voor jou en je partner. Nu is het vaak al zo dat we allemaal bepaalde onzekerheden en triggers hebben. Dit is al gauw een goed recept voor conflict en het versterken van onzekerheden. Met misschien wel als gevolg dat je helemaal uit de relatie stapt.

Maar wat als die persoon je zoveel waard is en je eigenlijk wel aan je eigen onzekerheden wilt werken en zelf wilt overwinnen. Wat doe je dan?

Je zou dan mijn tips kunnen volgen om te bekijken of deze werken voor je. Ik ben er van overtuigd dat het iets met je gaat doen.

Lees je mee?…

onzekerheid in relaties

Oorzaken van onzekerheid binnen een relatie

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die zorgen voor onzekerheid in een relatie. Ik zal de belangrijkste opnoemen, zodat je voor jezelf kan bepalen welke bij jou past.

Narcisme

Als je in een relatie hebt gezeten met een narcist dan is het altijd vrijwel zeker dat je daar met weinig zelfvertrouwen uit die relatie stapt. Niet alleen dat, maar waarschijnlijk ook met extra bagage en trauma’s.

Narcisten hebben het talent om hun partner en andere slachtoffers een constante stroom van negativiteit te geven. Dit kan in alle vormen, maar het is altijd persoonlijk bedoeld en het liefst om je klein te krijgen.

Dat is ook niet vreemd, want de gemiddelde narcist voelt zich erg klein van binnen en moet de partner dus nog kleiner maken, om er weer iets boven te staan. Dit kan gepaard gaan met geweld, intimidatie, verbaal geweld, kleinering en pesterijen.

Het laat zich makkelijk raden dat je in de volgende relatie een hoop bagage bij je hebt en je extra op je hoede bent en vaak (helaas) er veel op de nieuwe partner wordt geprojecteerd. Er kan een extreme onzekerheid ontstaan en het zelfbeeld kan erg laag zijn.

Hechtingsproblematiek van de ouders

Hechtingsproblematiek van de ouders

Ouders zijn ouders en opvoeden gaat gepaard met veel fouten maken. Ik denk dat iedere ouder het daar wel over eens kan worden. De bedoelingen zijn nagenoeg altijd goed, maar ook ouders hebben hun eigen bagage.

Heb jij je verbonden gevoeld met je ouders? Sloegen ze jou? Negerden ze je? Waren ze veel aan het werk, of hadden ze meer aandacht voor hun nieuwe vriend of vriendin. Wat het ook was, onbewust heb je daar het gevoel van gekregen dat je de liefde van je ouders niet waard was, ze deden immers alles behalve jou liefde geven.

Hierdoor kon er geen hechte verbinding ontstaan tussen jou en je ouders. Kinderen en volwassen kunnen hierdoor ontaard raken. Ze blijven op zoek naar de gehoopte liefde en proberen het vaak te vinden in andere substanties, vriendjes of vriendinnetjes of gewoon veel aan het werk zijn.

Mensen met hechtingsproblematiek zijn bewust of vaker onbewust op zoek naar bevestiging en erkenning. Ze zullen dus eerder onzeker worden in een relatie, omdat ze bang zijn weer die pijn te moeten ervaren van de onliefde van hun ouders. Ze zullen dus snel om bevestiging vragen en boos of verdrietig worden als ze dit voor hun gevoel niet krijgen.

Meestal gaat dit over hun eigen onzekerheid projecteren en kunnen ze idd hun partner verliezen door hun gedrag en wordt tegelijkertijd bevestigd wat ze al dachten; Ik ben andermans liefde niet waard.

Trauma’s
Trauma’s

Je hebt ze in het groot en je hebt ze in het klein. Toch is klein vaak niet het goede woord want het kan impliceren dat je er niet zo veel last van hebt, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. De kleinere trauma’s worden over het algemeen proces trauma’s genoemd, omdat er ook vaak een proces aan vooraf gaat hoe het trauma ontstaat.

Als je bijvoorbeeld als kind te vaak ben genegeerd dan kan je het idee hebben dat je niet de moeite waard bent voor anderen. Krijg je herhaaldelijk te horen dat je niet zo moet aanstellen en moet stoppen met huilen, kun je het idee krijgen dat je zwak bent. Misschien waren je ouders of andere belangrijke mensen in je leven wel veel boos op je en krijg je het idee dat je een vervelend iemand bent.

Deze proces trauma’s zijn de trauma’s die ons vaak de das omdoen. Ze voelen alsof ze van jezelf zijn en daarom vallen ze niet meer op en kun je er ook niet meer aan werken. En toch zie je vaak in een relatie dat dat juist de plek is waar deze pijnen en onverwerkte emoties omhoog komen en we ze gaan projecteren op onze partner. Dit kan voor veel onzekere gedachtes en gevoelens zorgen en de relatie instabiel maken.

Het is dan ook de hoogste tijd om hier wat aan te doen. Ik ga proberen je wat tips mee te geven die ook echt helpen.

Er is geen boeman, behalve degene die je creëert

Herken je het? ‘’dat hij dat durft te zeggen tegen mij’’ of ‘’Dat zal ze wel zeggen, omdat ze niet van me houd’’. Hoewel dit in theory waar kan zijn, zijn het vaker onzekere gedachtens die vanuit onszelf komen.

Vaak krijgen we dingen naar ons hoofd geworpen die niet zo bedoeld zijn, of als iemand even een zware dag heeft. Maar als iemand erg onzeker is in een relatie, dan wordt het vaak heel snel persoonlijk en eigen gemaakt.

Je kan dan een boeman van je partner gaan creëren, omdat je het gevoel hebt dat die persoon het op jou gemunt hebt. Dat wil niet zeggen dat in een relatie waar wat scheuren in zitten bepaalde opmerkingen echt wel voor jou bedoeld zijn, maar veel vaker is het gewoon een reactie op reactie, ofwel een kettingreactie.

Probeer de woorden en handelingen bij die persoon te laten, zodat je je niet persoonlijk aangevallen voelt. Hoe meer je dit oefent, hoe minder je die ander als de boeman zal gaan ervaren en kan er weer langzaam ontspanning, ruimte en liefde terug in de relatie terugvloeien.

Laat de ander hun zelf zijn

Laat die ander hun zelf zijn

Waar de meeste mensen heel erg goed in zijn is proberen hun partner zo te krijgen dat ze aan hun eigen wensen voldoen. Maar goed, dat is niet de persoon waar je in eerste instantie op verliefd werd toch?

Vaak doen we dat, zodat we de kans verkleinen dat ze onze onzekerheden en kwetsbaarheden aanraken. Maar wat gebeurt er met mensen die je probeert te veranderen? Juist die gaan in weerstand en gaan ruzie maken of laten op een andere manier merken dat ze het er niet mee eens zijn.

Je zal dus constant in conflict zitten als je dit probeert. Dit wil overigens niet zeggen dat je niet mag communiceren welke behoefte jij hebt binnen een relatie, maar als je er echt naar kijkt kan je bijna altijd wel voelen of jouw behoefte aan verandering meer komt uit onzekerheid of uit een echte behoefte die je hebt. Overigens is het wel zo dat veel behoeftes tot stand komen uit ogenschijnlijke tekortkomingen. Want uiteindelijk is alles wat je nodig hebt in jezelf en in het Nu te vinden.

Probeer die ander de ander te laten en doe niet alleen dat, probeer ook de mooie dingen en de positieve kanten te belichten, die je als imperfecties ziet. Probeer dat twee weken en bekijk hoe je partner nu voor je voelt en als dat zo is, dan zal je onzekerheid ook minder worden, omdat je nieuw vertrouwen krijgt in je partner.

Onzekerheid in Relaties overwinnen + 7 Power Tips

Neem niet elke gedachte serieus

Ken je de gedachten als ‘’ze zal me wel een keer zat worden’’ of ‘’Hoe kan hij nu van mij houden, er is niemand die van mij houd’’ Deze onzekere gedachtens kunnen als een mes door je relatie heen snijden. Waarom? Omdat je op een zeker moment hiernaar gaat gedragen. Je gaat anders reageren naar je partner, omdat je die onzekere overtuigingen hebt.

Als ik je vragen mag. Waarom geloof je elke gedachte die je onzeker maakt? Waarschijnlijk, omdat je denkt dat gedachten van jouw zijn en dat je de denken van je gedachten bent. Maar is dat zo? Ja, ze gaan vaak over jou en ze lijken uit jou te komen, dus die aanname is gauw gemaakt.

Maar als ik tegen je zegt;’’ben je de observeerder van je gedachten of ben je de gedachten? Veel mensen zeggen dan ik ben m’n gedachten. Andere mensen zeggen weer, het lijkt of ik naar m’n gedachtens kijk. En dat laatste is waar. Want als je je gedachtens had geweest, dan had je er ook niet naar kunnen kijken, dus blijkbaar is er iets wat kijkt naar die gedachtens. En diegene die kijkt naar die gedachtens, dat is uiteindelijk wie je bent.

Nu even terug naar het onderwerp. We zijn er net achtergekomen dat we de ziener zijn van onze gedachte en niet onze gedachte zelf en als wij niet onze gedachte zijn, waarom zouden we ze dan geloven? En dan met name de gedachtens die ons onzeker en angstig maken?

Probeer maar eens een dag je gedachtens niet te geloven en kijk er alleen maar na. En ja, dit geldt ook voor positieve gedachtens. Bekijk ze maar eens en ik wed met je dat je meer in het Nu en meer in authenticiteit gaat leven. Dit is een mooie en fijne manier om onzekerheid in een relatie te overwinnen.

Probeer moeilijke gesprekken toch aan te gaan

Probeer moeilijke gesprekken toch aan te gaan

Niks kan iemand zo onzeker maken als dingen die er voor jou toe doen niet bespreekbaar te maken met je partner. Je bent immers je eigen behoeftes of jezelf aan het ontkennen en/of aan het afwijzen. Natuurlijk word je onzeker.

Naast dat praten en goed communiceren de basis is van een goede relatie, is het uitstellen of het niet praten met elkaar een gewoonte die destructief is. Hoewel je erg kan opzien tegen een goed gesprek en zelfs angstig kan zijn is het een bittere noodzaak dat je kleine stappen maakt om toch dit gesprek aan te gaan.

Niet alleen voor je relatie, maar vooral om je onzekerheid te overwinnen. Want wat voor zelfvertrouwen gaat het je geven als je het gesprek bent aangegaan? Onthoud dat een gesprek niet precies hoeft te lopen zoals jij wilt of denkt dat het loopt. Het loopt toch vaak altijd anders. Het belangrijkste is dat je de stap maakt om het gesprek aan te gaan, zodat je jezelf niet hoeft te straffen en meer onzeker gaat worden, omdat je het zelf elke keer uitstelt.

Werk aan de innerlijke verbinding met jezelf

Nu is dit een proces wat wel even kan duren, hoewel het voor sommige mensen ook snel kan gaan. In ieder geval is het een belangrijk iets om weer verbinding met jezelf te krijgen, om zo ook beter te kunnen voelen, wat je wilt en wie je wilt.

Zeker in het geval als je wat met een narcist een relatie hebt gehad is het belangrijk de verbinding met jezelf te herstellen, zodat je opnieuw leert je grenzen te stellen, je zelfwaarde op te bouwen en zodat je kan werken aan een positief zelfbeeld.

Want vanuit innerlijke verbinding, krijg je vaak vanzelf inzicht in deze aspecten van de geest. Sterker nog, vanuit innerlijke verbinding wordt het vanzelf ingevuld. Ja, je kunt zelfvertrouwen, zelfwaarde en zelfbeeld trainen en dat is ook aan te raden, maar vanuit de bron, je authentieke zelf, worden deze vanzelf ingevuld en gek genoeg weinig waarde aan besteed.

Want vanuit de bron, is alles al goed, vredig, blij en positief. Die kwaliteiten zullen dus ook als vanzelf door je zelfbeeld, zelfvertrouwen en zelfwaarde heen schijnen..

Ok, maar hoe doe je dat dus?….

Zoveel mogelijk af te leren wat je gewend was te doen en vaak destructief was, zodat je vanzelf je authentieke zelf gaat voelen. Dat betekend dat als je te weinig ja zegt, dan ga je meer nee zeggen en andersom. Zit je te veel in je hoofd, dan ga je meer naar je hart toe (wat sowieso een goed plan is) word je vaak overheen gelopen? Dan ga je meer je best doen om wat gas terug te geven.

Dit worden ook wel saboteurs en patronen genoemd. Herhalende gedragingen, gedachten, overtuigingen, levensfilosofieën, leefstijlen, etc, die zich voordoet als een goede gewoonte, maar in werkelijkheid destructief van aard is en jou weg houd bij je werkelijke zelf.

Een vrij simpele methode die misschien iedereen wel kent, maar het opruimen van deze saboteurs kan in de praktijk erg lastig zijn. Want vaak zijn ze ook nog onbewust en dan moet je ze opsporen en uitschakelen. Het uitschakelen betekent meestal het tegenovergestelde doen van wat je normaal doet. Als je dat blijft herhalen dan ga je je gedragen naar wie je werkelijk bent en kom je dus automatisch dichter bij je werkelijke zelf.

Dit is het belangrijkste om dichter bij je authentieke zelf te komen. Daarnaast kun je gaan mediteren, wandelen in de natuur, goede gesprekken voeren, behulpzaam naar anderen zijn en nog veel meer dingen die je kunt doen, om meer dat authentieke zelf te ervaren.

Identificeer je triggers
Identificeer je triggers

We hebben ze allemaal, of tenminste bijna allemaal. De zogenaamde triggers. Bij een ogenschijnlijk verkeerd bedoelde opmerking vliegen we in brand. Vaak komt dit uit het verleden en hebben we het idee dat ons weer wat aangedaan wordt. Helemaal niet onlogisch dat je dit zo voelt, alleen echt productief voor de relatie is dit niet.

Ga dus je triggers herkennen en als je de trigger voelt opkomen (als je op tijd bent) zeg dan: Ah, daar is hij weer’’. Omdat het ook vaak een sterke emotionele reactie kan geven is het belangrijk het gevoel even te omarmen, zodat het rustiger wordt, maar ook gelijk kan helen.

Op ten duur doordat je minder met die triggers mee gaat en je gevoel omarmt, zullen de triggers minder worden en wordt het makkelijker je onzekerheid binnen een relatie te overwinnen.

Probeer meer nee te zeggen

Een veel gehoord probleem in relaties dat 1 of beide partners slecht nee kunnen zeggen. Dit is opzich al een daad waar weinig zelfvertrouwen uit spreekt en toch is niemand daar echt vreemd mee, ook niet mensen met veel zelfvertrouwen. Gelukkig kun je dit soort dingen wel trainen. Al is het maar een beetje, stapje voor stapje.

Op het moment dat je partner iets vraagt aan je en je wilt nee zeggen, maar het lukt je even niet, zeg dan dat je er nog even over na moet denken en dat je er morgen op terug komt. Dan is het ook wel echt de bedoeling dat je er op terug komt, anders ben je nog geen stap verder en krijg je frustratie in de relatie.

Oefen ook eens een nee als er niks van je gevraagd wordt met een onbelangrijk onderwerp. Bijvoorbeeld vertel eens tijdens een gesprek dat je het ergens niet mee eens bent, zonder dat het over jou of je partner gaat. Je geeft je eigen systeem dan een signaal dat je niet overal in meegaat en als je dit blijft oefenen dan zal dit zich uitbreiden naar andere gebieden en zal je op een gegeven moment een volleerd nee-knikker worden. Klinkt goed toch?

Zoek afleiding
Zoek afleiding

Als je echt midden in je onzekerheid zit en er een storm van gedachten en emoties zijn, dan is het belangrijk om dit patroon te doorbreken. Vaak gaan die gedachtes over jou en je partner en je creëert hierdoor ontzettend veel lading in jezelf en uiteindelijk ook naar je partner toe.

Ga daarom even wandelen, joggen, fietsen of iets wat je leuk vind. Vaak werken activiteiten waarmee je fysiek actief bent het beste, die kunnen wat van die emotie opbranden en je weer laten landen als een kalm, rustig en zelfverzekerd persoon.

Het belangrijkste hierin is dat je dit patroon doorbreekt van het constante malen en piekeren, want anders kan het een sneeuwbal worden die moeilijk te stoppen is. Hoe vaker je dit traint om minder deze storm van gedachtens en emoties je nog zullen overvallen. Hierdoor zul je dus ook minder onzeker worden.

Spreek meer uit wat er in je omgaat

Als je jezelf te weinig uitspreekt dan gaan die gesprekken die je eigenlijk zou moeten voeren, binnen in je denkgeest afspelen. Ze noemen dit ook wel het gesprek internaliseren. Het nadeel hiervan is dat het allerlei emoties, oude patronen en gedachten oproept waar jij weer mee moet dealen. Daarnaast als de bom dan barst moet ook je partner ermee dealen en vaak word je hier alleen maar meer onzeker van.

Nu kan de stap van niks tot weinig uitspreken naar opeens alles uitspreken voor jezelf en anderen een te grote stap zijn. Ik ben iemand van de kleine stapjes, omdat dit gewoon beter werkt en je minder snel terug valt. Daarnaast weet ik hoe moeilijk het kan zijn, als je er van jezelf niet mag zijn. Dus alle compassie daarvoor.

Oefening: leg je hand op je hart en adem rustig een minuut mee. Voel hoe het zachter wordt in je emotionele systeem en energie. Meestal alleen hierdoor kunnen er al mooie beelden naar voren komen. Als dat niet zo is dan mag je deze langzaam gaan creëren.

Neem een situatie in je voorstellingsvermogen, waarbij je eigenlijk nog een aantal dingen wou zeggen. Zeg deze woorden tegen die persoon op de manier die nu goed voor je voelt. Nu kan het zijn dat het andere woorden zijn nu je die zachtere energie hebt, maar elke emotie is toegestaan.

Lucht het op? Mooi! Nu je een zachtere energie hebt, kun je gaan oefenen om dingen te zeggen vanuit je hart, vaak zijn dat rustige en wijze woorden die niet veroordelend zijn. Blijf daar eens mee oefenen. Hoe reageert de ander nu je andere woorden verteld? Waarschijnlijk anders, omdat je vanuit je hart vertelt.

Doe dit met verschillende situaties die je hebt uitgesteld en ga het gesprek aan en en oefen hoe je wijs en vanuit het hart kan reageren. Daarna kun je het langzaam uitbreiden naar het dagelijkse leven en je partner.

Je zal zien dat op een gegeven moment de frustratie uit de relatie gaat omdat er weer gecommuniceerd wordt en kunnen jullie elkaar weer zien en gaan vinden. Probeer maar eens uit.

Probeer niet te veel verwachtingen te hebben
Probeer niet te veel verwachtingen te hebben

Verwachtingen zijn killing in relaties en in alle vormen van relaties. Bijna iedereen herkent dit ook wel. Je verwacht het ene, maar het andere gebeurt en daarna kan er een palet aan emoties naar boven komen.

Maar wat als je bepaalde verwachtingen los gaat laten? Zou dat niet een enorme vrijheid terug geven? Een emotionele vrijheid, omdat je al die negatieve gevoelens niet meer hoeft te ervaren? Het leven met zo min mogelijk verwachtingen geeft je ook de kans om jouw partner te zien voor wie zij of hij werkelijk is en dan kan de liefde zomaar weer op gaan bloeien.

Probeer één kleine verwachting op te geven. Ook al is het moeilijk, geef niet op. Kijk wat het na een maand voor je doet. Heb je het idee dat er meer ruimte en vrijheid in de relatie is ontstaan? Dat er wat meer controle is, door verwachtingen los te laten? Zie jij je partner nu beter? Probeer maar eens uit!

Conclusie onzekerheid in een relatie overwinnen

Conclusie onzekerheid in een relatie overwinnen

Een hoop onzekerheid in je relatie kan een hoop kapot maken. Maar als je de onzekerheid probeert te overwinnen, win je er niet alleen een relatie mee terug, maar ook meer groei en zelfvertrouwen.

Doe het daarom vooral voor jezelf en alles wat extra winst is is meegenomen. Hopelijk heb je wat aan m’n tips.

Met vertrouwde groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info