Home Angst Gaat mijn Angststoornis nooit meer over? Een nieuw inzicht

Gaat mijn Angststoornis nooit meer over? Een nieuw inzicht

by lucas van wateringen
455 views

Je hoort vaak verhalen dat angst nooit meer overgaat en vaak zijn dit ook de gedachten van mensen die lijden aan een angststoornis. De angst kan zo overheersen dat je verwacht dat dit nooit meer overgaat, maar is dit echt zo?

Het echte verhaal is dat een angststoornis bijna nooit over gaat, zonder adequate behandeling, maar je kunt wel degelijk de symptomen verminderen en zelfs de de diagnose van een angststoornis oplossen.

Ik ga hier even wat meer over uitweiden, zodat deze vraag nog duidelijker voor je wordt uitgelegd

het verschil tussen angst en een angststoornis
Het verschil tussen een angststoornis en angst hebben

Angst hebben is totaal normaal en gezond om te hebben. Je kan immers gevaar inschatten en hier adequaat op reageren.

Daarentegen is een angststoornis een mechanisme die destructief voor ons werkt. Iemand met een angststoornis is vaak minder of niet functioneel in de maatschappij en gaat vaak gebukt onder zijn eigen angst.

Bij mensen met een angststoornis wordt er ook een stress response gecreëerd, die cortisol en adrenaline in je bloed en organen gepompt. Stress kan bij een persoon die in balans is binnen enkele uren weg zijn, maar bij mensen die meer stress hebben zal dit eerder dagen duren. Als je dan ook nog naar de mensen kijkt die onder constante stress staan, dan kan het lichaam, de organen en het zenuwstelsel helemaal niet meer goed de stress afvoeren. Je word dan vatbaar voor een burnout, depressie of een angststoornis.

Deze angststoornis creëert meer stress, meer angstige gedachten en gevoelens die vervolgens de angststoornis weer voeden.

Terwijl bij een gezonde reactie van een persoon op stress en angst, die kan al binnen enkele minuten weer ontspannen voelen.

gaat mijn angst nooit meer overer
Is er bewijs dat angststoornissen te behandelen zijn?

Gelukkig zijn die bewijzen er wel. Hier is bijvoorbeeld een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, waar ze dezelfde conclusie trekken. Daar staan talloze manieren in om een angststoornis te behandelen. Als je drukt op de blauwe link zie je een artikel waar ik uitgebreid heb geschreven over hoe je angst kan overwinnen. Daarnaast kan ik de meest gebruikte technieken en behandelingen hier weergeven in een bullet point.

 • Behandeling bij een psycholoog of psychiater
 • Wandelen in de natuur
 • Je angst accepteren
 • Je angst omarmen
 • Voldoende beweging en sporten
 • Goede voeding is essentieel
 • Geef jezelf een vaste bedtijd en sta vroeg op
 • Leer nee te zeggen
 • Leef meer in het Nu
 • Schreeuw je angst uit in een kussen
 • Confronteer je angst met stapjes
 • Doe ademhalingstechnieken
 • Doe aan Yoga en/of Meditatie
 • Cognitieve gedragstherapie
 • EMDR (trauma therapie)
 • Werk aan algemeen vertrouwen en zelfvertrouwen
 • Creëer meer veiligheid in je leven
 • Probeer meer sociale activiteiten te doen
 • Zoek meer verbinding met jezelf en andere mensen

Het lijkt er nu op dat het geloof dat een angststoornis nooit meer overgaat niet meer van deze tijd is. Het is alleen zaak de juiste persoon en de juiste behandeling te krijgen, zodat in ieder geval de ergste symptomen van een angststoornis aangepakt kunnen worden.

angststoornis conclusie
Conclusie over of een angststoornis nooit meer overgaat?

Vroeger was dit een stelling die breed gedragen werd, maar tegenwoordig staan professionals hier anders in. In veel gevallen kun je de angstklachten sterk verminderen of voldoende dat ze weer een gelukkig leven kunnen leiden.

Er zijn ook wel mensen die hun hele leven met een angststoornis zullen blijven leven. Simpelweg, omdat het te lang heeft geduurd voordat er behandeling kwam, of het trauma te groot is wat er achter zit of er genetisch iets anders zit waardoor ze niet meer te helpen zijn. Toch praten we over een klein gedeelte van de groep en ga je snel naar zwaar psychiatrische stoornissen toe.

Daarnaast kan angst ook gewoon bestaan als een normale emotie die ons functioneren hier in deze maatschappij veilig en noodzakelijk maakt. Het is daarbij wel zaak dat je lichaam en geest zo snel mogelijk de stress verwerkt, zodat je normaal en optimaal blijft functioneren.

Een vertrouwde groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info